Pille Nami-Nami peakokk 2009-09-17 12:03:41 |
Ma ei osanud seda teemat kuskile mujale panna, aga leidsin Ekspressist päris lustaka lugemise Anatol Sügise söön-kõike-taimset-looduses-leiduvat-kraami. Nägin teda mullu Reporteri saates, kus ta võitles kohustusliku prügi äraveo vastu (videolõik siin) ja tundus igati muhe kuju olevat. Lihtsalt huvi pärast uurin, kas keegi on Anatol Sügise raamatukesega "Edasi tagasi loomlikule toidule" tuttav? Ise ei suudaks ealeski nii ranget toitumisrežiimi jälgida, aga samas on onu oma valikutega rahul, nii et rõõmustan koos temaga :) Tema soovitustesse tuleb suhtuda kriitiliselt (NB! kriitiline EI TÄHENDA negatiivset!) ja omnivooride jaoks enamik neist ei sobi, aga üht-teist võib ehk kõrva taha panna.. Valik artikleid Aime ja Anatol Sügise kohta: Uus hullus: ortoreksia ehk liiga tervislik toitumine, (Ekspress, sept 2009, Tiina Jõgeda) Anatol Sügis sööb nagu loom. Peamiselt heina, (Õhtuleht, aprill 2006, Kaja Roomets) Aime Sügise juures lõunal (Postimees, Mai 1997, Veiko Märka) Aime Sügis: Kõige väärtuslikum toit on rohelised taimed, (Postimees, august 1997, Aime Sügis) | |
Fre Abikokk 2009-09-17 13:48:23 |
No mumeelest on ortoreksia selle teema õige nimi. Ise ütleks et never-ever aga noh, kui mingi väga radikaalne tervisehäda oleks siis vbl võiks kaaluda. Muidu ikka jätan hea meelega heina teistele. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-09-17 14:32:13 |
Ma siin vahepeal levitasin täiesti põhjendamatult valeinfot - kuigi mitte pahatahtlikult, vaid täiesti tõsiselt seda uskudes. Kui keegi peale Netcati seda veel märkas, siis palun vabandust ja unustage see ära. Antud inimene on täie elu ja tervise juures. Pille, häbenedes | |
Põrnikas Abikokk 2009-09-17 19:03:28 |
isiklik kogemus puudub, aga mõni aasta tagasi juhtusin lugema üht rahvaluule välitööde päevikut, mille autor (tudengineiu umbes 90ndate algusest) oli Aime Sügise otsa sattnud ja rahvaluule asemel hoopiski toitumisalast propagandat saanud. Pakutud toidu kohta kirjutas, et kõht seisis hämmastavalt kaua täis, aga et tegelikult talle ikkagi meeldib kui toit ka kuidagi välja näeb ja mingit maitset omab... see tõsises hämmingus tudengineiu kirjeldus kipub mul lihtsalt alati meelde tulema, kui väga võitlevas toonis toidutemaatika otsa satun.. | |
Liiseli Abikokk 2009-09-19 00:08:49 |
Fre:
Meil just tuttavate ringis oli juttu sellest, kuivõrd nõme see on, kui ajakirjanik võtab kätte ja kukub diagnoose lahmima. See, et inimene toitub teisiti kui enamik, ei tähenda, et ta haige on. Minu meelest tundub Anatoli tervem kui enamik 75-aastasi (või nooremaid!) ja jutt on kah asjalikum :) No mumeelest on ortoreksia selle teema õige nimi. Ise ütleks et never-ever aga noh, kui mingi väga radikaalne tervisehäda oleks siis vbl võiks kaaluda. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2009-09-19 07:59:41 |
Liiseli:
No olgu selle 'ortoreksia'-sõnaga kuidas on, aga mindki panid pealkirjad kulmu kergitama - 'hullus', 'sööb nagu loom'?? Ilmselgelt mitte neutraalsed :(
Minu arust oli ka onu ääretult kõbus ja heas vormis vana :) Igaühele oma :)
Meil just tuttavate ringis oli juttu sellest, kuivõrd nõme see on, kui ajakirjanik võtab kätte ja kukub diagnoose lahmima. |
|
Vandiste Abikokk 2009-09-20 19:02:09 |
Kusjuures ta olla öelnud, et torti ta sööb :D. Aga siis ainult torti, kommid olla täielik jama. Ma usun, et kui tõeline krahh tuleb, siis sööme kõik tema moodi. | |
Haamer Kokaõpilane 2010-02-22 20:15:53 |
minu meelest Hr Sügis on õigel teel, Inimene ei ole olnud kunagi kiskja. Ikka on ta korilusega tegelenud juurikaid ja rohtu söönud. viimased paartuhat aastat on asi väärastunud. Kuigi mõned maakera piirkonnad on praegugi taimetoidulised. | |
Seenekas Abikokk 2010-02-22 21:52:34 |
haamer:
Minu andmetel olid inimesed vanadel aegadel, siis kui nad juba Inimeseks said, rohkem kütid, vähem korilased. Omnivoorid igal juhul. Mingil ajal avastati, et üht-teist saab kuumtöötlemisega söögikõlbulikuks muuta ja ka nende taimede seemned/viljad säilivad piisavalt pikalt ja neid uuesti maha pannes saab taas söödavat saaki. See oli juba järgmine etapp. Aga kui fakte vastupidise kohta on, siis loeks meelsasti. See, kas kütti kiskjaks kutsuda on vist maisteasi. minu meelest Hr Sügis on õigel teel, Inimene ei ole olnud kunagi kiskja. Ikka on ta korilusega tegelenud juurikaid ja rohtu söönud. viimased paartuhat aastat on asi väärastunud. Kuigi mõned maakera piirkonnad on praegugi taimetoidulised. |
|
Lilly_Munster Abikokk 2010-02-24 16:22:30 |
Evolutsiooniliselt on inimene kohanenud vähese loomse lisandiga taimetoiduga :P Sellest ka näiteks tänapäeval enamus haigusi on nö hea elu haigused nagu südameveresoonkonna haigused, diabeet, obesitas jne. Loomseid rasvu on liiga rikkalikult toidulaual. Herr Sügis oma eheduses on ehk ekstreemne, aga p?im?tteliselt natuke tema m?ju tänapäeva inimese toidulaual ei teeks paha. Ei inimesele endale ega keskkonnale. | |