TUUR: kuidas valmistada

Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2009-06-26 17:27:20
Kuna on oht, et homseks tuuakse värske tuurakala, siis vajaksin hädasti retsepti-ideid! Retseptikogu otsing kahjuks ei aidanud. BBC Food annab veelgi kehvema tulemuse, tsiteerin: "We weren't able to find an exact match in our database for your entire search. We think when you searched for: 'sturgeon', you meant 'stroganoff' " No tore! Google otsing muidugi üht-teist annab, aga enamus retsepte kasutab fileed, mina aga eelistaksin kala tervena valmistada.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-06-26 18:30:17
Ei ole tuuraretsepte tõesti :O :O :O Siin väike vihje vanas Postimehes: Kalaõhtu tuuraga (Ivi Drikkit, 1999): Täidetud tuur mee ja sinepi kastmega Tuur puhastatakse tugevatest soomustest, paks nahk võetakse maha, luud eemaldatakse. Fileed marineeritakse puhtas sidrunimahlas kolm tundi. Vahepeal hakkis kokk peeneks forellifilee, pani sisse muna, sidrunimahla, valget veini, soola ja pipart. Segust vormis kala kuju, mille ümbritses tuurafileedega. Nüüd oli kala katmiseks vaja «soomuseid». Taigen segati 500 g jahust, 150 g võist, 150 g veest ja 2 tl soolast. Kaks tundi külmas olnud taigen rulliti õhukeseks, lõigati välja ümarad soomused, need määriti munakollasega ja kleebiti toore kala peale. Taigen oli ka kala all. Kala küpses ühe tunni 180kraadises ahjus. Ja üks nami-namikas on oma blogis tuurast kirjutanud, seal sellised katked: Pealt määritud sidruniga kalamaitseainega, sisse soola, peterselli, pipart ja sidrunipipart. Ma pole vist elu sees nii head kala saanud, mahlane ja ei mingeid pisiluid, selgrood ja pealuu aga sõin ära kui kõige suurema delikatessi – need olid täiesti krõmpsud. Ja keegi oli jätnud kommentaari: me oleme teinud nii, hr abikaasa paneb kalale sisse merevaiku ja shampinjone, peale soola/pipart veits ja ahju… tõesti v. hää kala Ehk on abiks.. (Ma loodan, et austet blogija tuleb ja lisab veel mõne vajaliku kommentaari :))

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kuts
Postitusi: 55
Kokaõpilane
2009-06-26 21:35:46
see blogijutuke on mul siin: http://acerolakuts.wordpress.com/2008/03/23/tuur/#comment-9627 ega palju lisada pole peale selle, et enne valmistama hakkamist tuleks proovida suuremast limast puhtaks pesta :) aga see ei pruugi eriti õnnestuda. ja küpsetasime teda fooliumis, 45 min. aga lõpupoole tegime fooliumi lahti pealt, ja küpsetasime lahtiselt 10-12 min, et pealt läheks krõbedaks. /no et ilusam välja näeks :) / kala oli küpsetades kõhuliasendis.
Tullia
Postitusi: 1392
Abikokk
2009-06-30 11:18:01
Eelmisel suvel pistsime tuura suitsuahju ning sai ka väga maitsev. Maitseks läks soola ja pärast küpsetamist värsket tilli.

Tullia jutukesed

Nipitiri
Postitusi: 959
Abikokk
2009-06-30 14:15:32
Tuur tehtud. Siia lugema ei jõudnudki enne küpsetamist, aga toimisin üsna samamoodi: limast puhtaks, maitsestasin-täitsin, fooliumisse ja ahju, viimased 10-15 min ilma fooliumita. Täidiseks tegin gruusiapärase segu kreeka pähklitest, sibulast, küüslaugust, petersellist ja koriandrist, mille maitsestasin sidrunimahla ja -koore, musta pipra, soola ja safraniga. Idee gruusia köögi teemast viidatud Maalehe artiklist - ja hiljuti Tbilisis söödud täidetud kalast. Sööjad kiitsid, mulle meeldis eriti pähklisegu, tuura maitse tundus natuke mudane.
Kuts
Postitusi: 55
Kokaõpilane
2010-04-02 19:50:10
Nõmme turul Saaremaa kalaputkas on tuura pidevalt saada ja üsnagi soodsa hinnaga.
Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2010-04-04 14:11:24
Hinna kohta ei oska öelda, aga Stockmanni kalaletis olen ka näinud tuura iga kord, kui sealt mööda kulgen. Viimati olid nad küll pisut kudenud nägudega.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2013-01-31 17:09:58
2012. a. viimases Eesti Ekspressis oli tuurast juttu: Bojaari laud aastalõpu söömaajaks Autor: Margit Kirsipuu Tuuramari ja -liha on maailmas kõrgelt hinnatud delikatess. Tuur on koos teiste röövpüüdjate poolt ohustatud tuurlastega, nagu beluuga ja sevrjuuga, looduskaitse all. Kui Kaspia merest püütakse 80–90% tuurasaagist, siis meil kasvatatakse seda unustuse hõlma vajunud vääriskala tehistingimustes Narva elektrijaama lähedal. Narvas tegutsev tuurakasvataja ja toitlustusettevõtja Anatoli Podvolotski tõi pealinna kaasa piraka tuurakala ja paar purki silmude ning kalamarjaga. Restoranist Kärme Küülik leidsime korraliku puusütega köetava ahju, kus kohapealsete kokkadega tuurast šašlõkk ja steigid valmis teha. Aastavahetuse pidulaual on Narva kandis kalaroad enamasti aukohal. Omavalmistatud napsudest rääkimata. Tuurašašlõkk 1,5kilone tuurakala filee 150 ml kuiva valget veini 50 ml taimeõli pool sidrunit 300 g paprikat 500 g tomatit tsipake jahvatatud musta pipart sorts soolast sojakastet Valmistamiseks puhastada kala nahast ja ogadest, milleks pane tuur paariks minutiks tulikuuma vette, seejärel õnnestub tuurale iseloomulik lima ja luukilbid tuuranahalt maha kaapida. Eemalda kala sisikond ja loputa. Sega veinist, õlist, sidrunist pigistatud mahlast, mustast piprast ja sojakastmest marinaad ja hoia tuuratükke selles 2 tundi. Lõika tomatid ja paprika kalaga sarnase suurusega tükkideks ja lüki need vaheldumisi varrastesse. Grilli või küpseta tuurašašlõkk tulisel puusöel igast küljest. Serveeri koos pestokasmega. Pestokaste 2 peotäit värsket basiilikut 3 sl seedrimänniseemneid 3 küüslauguküünt 1,5 dl oliiviõli (extra virgin) 3 sl riivitud parmesani juustu musta pipart Valmistamiseks rösti seedriseemned pannil kuni kuldse tooni saamiseni. Surista rebitud basiilik, rohmakalt tükeldatud küüslauk, seedriseemned ja oliiviõli saumikseriga ühtlaseks massiks. Sega juurde riivitud parmesan ja maitsesta musta pipraga. Tuurasteik Tuurasteigi valmistamisel jäta kalal nahk eemaldamata. Hõlpsam on kasutada tuurafileed ja lõigata tuurafileest sobivad 2 cm paksused ristlõigud. Marineeri samas kastmes ja küpseta puusütega ahjus kuni 20 minutit. Küpsemisaeg sõltub ahjust ja jälgida tuleb hoolikalt nagu õrna kala puhul ikka.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com