Jamie Oliveri koolilõunad jt kokasaated

Ussicke
Abikokk
2008-10-24 10:25:28
Ja mulle meenus saadet vaadates, kuidas mind väiksena pirtsuks sööjaks nimetati. Sellepärast, et ma ei söönud PEKKI. Pudrud sõin ära, juurikad sõin ära, tomatit-kurki lausa nõudsin ja siiamaani on veregrupp tomatimahl. Metsamarju sõin igal kujul, aiamarju ka (korjata ei meeldinud ainult). Lähisugulaste lapsed on ka kodutoidu pääl kasvanud kõigesööjad, ainult allergiad piiravad. Ei oleks uskunud, et SELLISEID lapsi üldse olemas on...
Juc
Abikokk
2008-10-24 10:38:08
Olen vaadanud kõiki osasid ja järjest enam on hakanud mind painama küsimus, et miks nii lapsi kui nende vanemaid selle projekti raames korralikult ei teavitata, millega nad riskivad - saab ju teavitada ka nii, et lastele meeldib ja huvi pakub. Kui juba eestlast, kes saab ka vähe päikest, rabab end tööga surnuks aga samas sööb korralikult, ohustab osteoporoos väga ulatuslikult, siis peaks nende teismeliste luud pudenema juba päris varsti. Rääkimata kõigest muust. Kui ikka lapsed juba s...a oksendavad, nagu Jamie väitis, siis peaks ju asi piisavalt hull olema.

http://jucjaco.blogspot.com/

Evka
Kokaõpilane
2008-10-24 11:16:37
Mul on olnud võimalus näha vaid sarja kolmandat saadet, sedagi poolikult. Seda osa, kus Jamie üritas karjale koolikokale tervislikumat kokkamist õpetada. Ja see tekitas omakorda hämmastust - need naised olid ju ametilt tegevkokad, nagu ma aru sain. Mulje jäi aga, nagu oleks alles seda ametit õppima hakanud. Ja panite tähele lõpus, kui Jamie neile õhtusöögi valmistas - ka kokad ei söönud salatit..... Mis siis laste harjumustest rääkida. Tahaks aga korraks tuua jutuks meie restoranide lastemenüüd. Tuletage meelde, mida sealt tavaliselt leida võib.... Õige, valdavalt friikartulid viineritega, kalapulgad, spagetid (Bolognese) ja kalapulgad. Paremal juhul leidub ka midagi kanafileest. OK, meie kodus friikartuleid (peaaegu) ei valmista, nii et mõnikord väljas süües on laps saanud neid nagu midagi erilist.... Aga see häirib küll. Kui laps ikka juba menüüd oskab lugeda ja tahad lasta tal ise otsustada lasta, siis on valik teada...
Juc
Abikokk
2008-10-24 11:35:26
Evka:
Tahaks aga korraks tuua jutuks meie restoranide lastemenüüd. Tuletage meelde, mida sealt tavaliselt leida võib.... Õige, valdavalt friikartulid viineritega, kalapulgad, spagetid (Bolognese) ja kalapulgad. Paremal juhul leidub ka midagi kanafileest. OK, meie kodus friikartuleid (peaaegu) ei valmista, nii et mõnikord väljas süües on laps saanud neid nagu midagi erilist.... Aga see häirib küll. Kui laps ikka juba menüüd oskab lugeda ja tahad lasta tal ise otsustada lasta, siis on valik teada...
Koos Evkaga veidi teemast välja. On tõesti nii, et valdavalt on lasteeined copy-paste Inglise koolilõunatest. Samas, nagu ka saatest näha, on võimalik lapsi ka teisiti õpetada piisava tahtmise olemasolul. Supernäide on mu enda õetütar, 4.-nda klassi tüdruk. Kooliekskursioonil Otepääl pubis süües võtsid kõik lasteeineid, tema tellis forelli valge veini kastmes (mida talle ei müüdud kui alaealisele. Ei müüdud ka peale seda, kui õetütar teatas, et alkohol keeb ju välja veinikastmest, aga see selleks). Sõi siis põrsapraadi. Ja järgmisel päeval, kui nad pidid endale toidupoest ise hommikueine ostma, ostis tema beebiporgandid ja grillkanakintsu, kui teised enamuses sõid krõpsu ja cocat. Nii et jah, olukord kipub käest ära minema, ainult suure tahtmise ja selgitustööga saab ka teisi tulemusi.

http://jucjaco.blogspot.com/

Eva
Abikokk
2008-10-24 12:52:28
Mulle tundub ka, et meie noorem põlvkond kipub üsnagi inglaste jälgedes astuma, kuigi olukord ei ole kindlasti veel NII hull. Samas võib asi olla väga hull kui seesama praegune noorem põlvkond ükskord oma lapsi toitma hakkab. Mõelge kasvõi enda peale - ma väidan, et meie toidulaud on väga paljus muutunud ebatervisliku (keemiat ja küllastunud rasvu ja suhkrut täis) kraami poole võrreldes n-ö nõuka-ajaga. Ülalpool teiste televaatajate poolt kirjutatule lisaks hämmastas mind see, et lapsevanemad hakkasid lastele lõuna ajal mcdonaldsist toitu kooli kohale tooma, sest võsuke keeldus koolis (meie mõistes) normaalset toitu söömast...

http://www.perenaine.ee/

Ussicke
Abikokk
2008-10-24 13:12:24
Mu esivanemad oleks mu kanni ää kirjand selle eest, kui keegi oleks teada andnud, et väike mina pirtsutab lasteaias/koolis toiduga ja keeldub söömast, sest ei maitse! Oli nõuka-aja koolitoit mis ta oli, aga meil söödi konkreetselt kotletid, peedisalat, mannavaht ja maksakaste viimse raasuni ära. Esiteks oli kõht tühi, teiseks olid need sellised toidud, mida paljudel kodus ei tehtud. Plov oli vastik, sest liha oli pigem pekk ja kelmed ja tomatipasta kahtlase maitsega. Sinised kartulid jätsime järgi, aga kollased sõime ära :D Ja peab vist paika vanemate ja elukogenumate väide, et kui ei söö, järelikult pole ka kõht tühi (allergiajuhtumid välja arvatud).
Profa
Abikokk
2008-10-24 14:47:44
Allergiajuhtumeid oli sellel ajal ülivähe. Põhjusteks tervislikum toit, mittesteriilne keskkond kus organism sai rahulikult antikehi toota jne jne. Allergiate üks tekkepõhjusi on samuti selline toit ja kui juba mitmes põlvkond niimoodi toitub on riskid allergikuna sündida veelgi suuremad.

Profa köögipool

Seenekas
Abikokk
2008-10-24 17:04:55
OT Rootsis taas olid lapsevanemad teinud skandaali, kui lasteaias pitsat pakuti. Olevat rämpstoit.
Zapxpxau
Abikokk
2008-10-24 21:07:11
Nii hea ja ka pisut kadestamisväärt :) on teada, kuidas Prantsusmaal toidukultuuri laste seas levitatakse. Väike artikkel Dorie Greenspan'i lehel. Sel üritusel on ka koduleht, aga kahjuks ei küündi minu omaalgatuslik keeleoskus toiduainetest ja retsepti lugemisest eriti palju kaugemale.

Zap*

Ussicke
Abikokk
2008-11-04 23:35:50
Tuleb vist õnnelik olla, et lapsukesi vähemalt noa ja kahvliga sööma õpetatakse...
<< 1 | 2 | 3 >>