R6 Kokaõpilane 2010-04-23 21:56:02 |
Veidi uut infot vanasse teemasse. Oleme hobikorras kaasaga sefiiritorte kaua teinud. Tordipõhja teeme tavaliselt talust ostetud munadest (maitsvam) tavalise retsepti järgi , Lõikame pooleks ja immutame hästi läbi kompotivedeliku ja vedelama moosiga. Sefiir siis selline: 3 munavalget 150g suhkrut 3 dessertlusikatäit vett kuni 1,5 teelusikatäit sidrunihapet lõhnaessentsi toiduvärvi soola -Et asi õnnestuks, peavad munad ja vahustamisnõu olema külmad. -Mikser peab olema kiire ja võimas (kasutame 20a vana Straume miksrit sest siiani laiatarbes paremat pole). -Munad peavad olema poe omad sest "talumunad" on tavaliselt suuremad ja suhkru / munavalge tasakaal jääb lahjaks. -Suhkrusiirup keedetakse veest ja suhrust pidevalt segades aeglasel tulel. (Mahl annab küll värvi aga siirupi kõrbemaminekut on raske ära hoida.) -Siirup ei tohi värvuda kollaseks ega pruuniks sest karamellimaitse koos sidrunihappega annavad kibeda ! -Siirup on valmis siis kui segamislusikalt külmale taldrikule kukkunud tilk on pehme (ei vedel ega kõva). Sefiiri teeme kahekesi. Üks vahustab ja teine keedab siirupi. Munavalged ja kaks näputäit peent soola siis külma potti (2,5l) ja vahustada seni kuni vaht on nii tihe et kummuli pööratud potist ise välja ei kuku (ca 7min). Samal ajal või veidi varemgi hakkab teine siirupit keetma suhkrust ja veest . Kui siirup valmis siis mikser uuesti käima ja siirup keevas olekus peene joana munavalgesse. Kui siirup on sefiiris siis lisada kohe sidrunihapet 1 ilma kuhjata teelusikatäis pidevalt mikserdades. Umbes 2 min pärast on enamus sidrunihappest sulanud ja sefiirimass hakkab tihkemaks tõmbuma. Nüüd on paras aeg maitsta kas on hapu või magus ja vajadusel veel sidrunihapet lisada. Kui hapu/magus tasakaalus siis lisada lõhn ja värv ja jätkata vahustamist veel vähemalt 5min et kõik sidrunihappe terad oleks sulanud. Sefiir jääb vedelavõitu kui: kui munavaht saab valmis liiga vara (jääb kauaks seisma), kui siirup on liiga vedel , kui suhkrut on poemuna kohta alla 50g. kui sidrunihapet on vähe. Kui sefiir on tordile pritsitud siis võib selle tuhksuhkruga veidi üle puuderdada - siis jääb ta üsna poesefiiri moodi. Head proovimist! | |
Zapxpxau Abikokk 2010-04-24 11:17:01 |
Minu vanaema käekesed vahustavad munavalget sama ruttu kui mikser, aga see selleks :) Aga tahtsin öelda, et siirupi keetmisel ei tohiks keevat siirupit küll segada, alguses lased suhkrul madalamal tulel täielikult sulada, segades, seejärel keerad tule valjemaks ja lased siirupil keema tõusta ning nüüd ei tohiks segada, vastasel juhul peab hakkama poti külgi märja pintsliga suhkrukristallidest "puhtaks pesema". Ka ei tohi siirupil lasta keema tõusta ennem kui suhkur on täielikult sulanud. Ja siiski soovitan kõigil muretseda endale üks kondiitritermomeeter, jääb ära igasugune mõistatamine. | |
Sasha Abikokk 2010-04-24 20:49:12 |
Zapxpxau:
Aga kust seda osta saab? Tahan ammu, aga pole peale sattunud. Ja siiski soovitan kõigil muretseda endale üks kondiitritermomeeter, jääb ära igasugune mõistatamine. |
|
Zapxpxau Abikokk 2010-04-26 12:14:57 |
Sasha:
Ise ostsin aastaid tagasi läbi neti Inglismaalt, aga praegu peaks termomeetreid juba ka siin müügil olema. Kiika Kööki poest oled küsinud?
Zapxpxau:
Aga kust seda osta saab? Tahan ammu, aga pole peale sattunud.Ja siiski soovitan kõigil muretseda endale üks kondiitritermomeeter, jääb ära igasugune mõistatamine. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-04-26 13:19:59 |
Zapxpxau:
Sasha, vaata siia teemasse.
Sasha:
Ise ostsin aastaid tagasi läbi neti Inglismaalt, aga praegu peaks termomeetreid juba ka siin müügil olema. Kiika Kööki poest oled küsinud?Zapxpxau:
Aga kust seda osta saab? Tahan ammu, aga pole peale sattunud.Ja siiski soovitan kõigil muretseda endale üks kondiitritermomeeter, jääb ära igasugune mõistatamine. |
|
Triinpvr Abikokk 2010-04-26 23:06:58 |
See ei ole nüüd küll päris koogisefiiri mis mul välja tuli, aga sefiir ikka. želatiiniga tarretatud sefiir, põhimõtteliselt see sama retsept | |
Silja Abikokk 2012-06-27 18:10:35 |
Tegin lapse esimese pisisünnipäeva puhul oma elu esimese sefiiritordi (isegi tordipritsi ostsin selle tarbeks:)). Kui nüüd aus olla siis ma tegin seda kooki praktiliselt kaks korda. Alustuseks tuli esimene põhi seest vedel- panin valesse väiksemasse vormi ja kõrgem põhi väljas tumenes, aga seest polnud valmis. Noh jah... see selleks. Esimese siirupi suutsin kõrbema lasta. No vaikselt tumenes... olgugi et madal kuumus ja pidev segamine. Teisel korral tegin veeeeeel madalamal kuumusel ja segasime emaga korda mööda KOGU AEG. Ja ka siis suutis kerge kollakas varjund siirupile tulla (äkki peabki nii)- ja kõrbemishirmus segasin munavalgega kokku siirupi kus oli visuaalselt aimatavaid suhkruterasid. Ja munavaht vajus ka vahepeal kokku- aga mikser suutis uuesti kõvaks vahuks ajada... Aga lõpptulemus oli siiski täpselt õige sefiir. Niiet kui juba tegemise käigus tundub, et asja ei saa siis tasub ikkagi lõpuni teha. Ootan nüüd uut põhjust torditeoks... | |
<< < 1 | 2 > |