R6

Postitusi: 1

Tiitel: Kokaõpilane

Viimased postitused

2010-04-23 21:56:02
Veidi uut infot vanasse teemasse. Oleme hobikorras kaasaga sefiiritorte kaua teinud. Tordipõhja teeme tavaliselt talust ostetud munadest (maitsvam) tavalise retsepti järgi , Lõikame pooleks ja immutame hästi läbi kompotivedeliku ja vedelama moosiga. Sefiir siis selline: 3 munavalget 150g suhkrut 3 dessertlusikatäit vett kuni 1,5 teelusikatäit sidrunihapet lõhnaessentsi toiduvärvi soola -Et asi õnnestuks, peavad munad ja vahustamisnõu olema külmad. -Mikser peab olema kiire ja võimas (kasutame 20a vana Straume miksrit sest siiani laiatarbes paremat pole). -Munad peavad olema poe omad sest "talumunad" on tavaliselt suuremad ja suhkru / munavalge tasakaal jääb lahjaks. -Suhkrusiirup keedetakse veest ja suhrust pidevalt segades aeglasel tulel. (Mahl annab küll värvi aga siirupi kõrbemaminekut on raske ära hoida.) -Siirup ei tohi värvuda kollaseks ega pruuniks sest karamellimaitse koos sidrunihappega annavad kibeda ! -Siirup on valmis siis kui segamislusikalt külmale taldrikule kukkunud tilk on pehme (ei vedel ega kõva). Sefiiri teeme kahekesi. Üks vahustab ja teine keedab siirupi. Munavalged ja kaks näputäit peent soola siis külma potti (2,5l) ja vahustada seni kuni vaht on nii tihe et kummuli pööratud potist ise välja ei kuku (ca 7min). Samal ajal või veidi varemgi hakkab teine siirupit keetma suhkrust ja veest . Kui siirup valmis siis mikser uuesti käima ja siirup keevas olekus peene joana munavalgesse. Kui siirup on sefiiris siis lisada kohe sidrunihapet 1 ilma kuhjata teelusikatäis pidevalt mikserdades. Umbes 2 min pärast on enamus sidrunihappest sulanud ja sefiirimass hakkab tihkemaks tõmbuma. Nüüd on paras aeg maitsta kas on hapu või magus ja vajadusel veel sidrunihapet lisada. Kui hapu/magus tasakaalus siis lisada lõhn ja värv ja jätkata vahustamist veel vähemalt 5min et kõik sidrunihappe terad oleks sulanud. Sefiir jääb vedelavõitu kui: kui munavaht saab valmis liiga vara (jääb kauaks seisma), kui siirup on liiga vedel , kui suhkrut on poemuna kohta alla 50g. kui sidrunihapet on vähe. Kui sefiir on tordile pritsitud siis võib selle tuhksuhkruga veidi üle puuderdada - siis jääb ta üsna poesefiiri moodi. Head proovimist!