Seened ja nende kasutamine köögis

Kätrin
Abikokk
2010-09-17 08:55:36
Mul ka seenehoidis purgis. Ideaalne piruka/röstsaia kate. Minu lapsepõlve tõeline lemmik.

Kätrini kokkamispäevik

Netcat
Abikokk
2010-09-17 11:27:40
No täna sain ma teada, et minu viimati korjatud kitsemamplid (kõik ilusad noored nupsununnud, ei ühtki vana ega vettinut pundis) olevat praadides kibekad olnud. Endal jäi proovimata, sest sõitsin ära linna. Mina annan alla. Ei ole vist mõtet enam korjata teisi, kas on viga maapinnas või mis, et nad nii hästi ei maitse kui peaks.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Seenekas
Abikokk
2010-09-17 18:18:32
Netcat:
No täna sain ma teada, et minu viimati korjatud kitsemamplid (kõik ilusad noored nupsununnud, ei ühtki vana ega vettinut pundis) olevat praadides kibekad olnud. Endal jäi proovimata, sest sõitsin ära linna. Mina annan alla. Ei ole vist mõtet enam korjata teisi, kas on viga maapinnas või mis, et nad nii hästi ei maitse kui peaks.
Ära heida meelt. Igal aastal ja erinevates kasvukohtades kasvavad seened ei pruugi alati sugugi päris sama maitsega olla. Eks praadijast oleneb ka natuke. ;) Mul on hoopis masenduseosakond koju saabunud viiruse pärast. Päeval hobustele sööki viies selgus, et pool kolpit on täis külmaseeni ja muid kännukaid. Õnneks on mul alati taskus nii nuga kui mõned kilekotid. Higi igast poorist voolamas sain siiski oma suurima hobuse assisteerimisel (nügis/nabistas mind igal kummardusel natuke vääga vaikselt ja tasa ninaga ja kõndis järel nagu kutsikas, vau, lõpuks ometi teab ka normaalaset distantsi hoida, ei trügi rinnaga peale) pool suurt kilekotitäit seeni. Edasine metsaminemise magnet oli niiii suur, aga palavik rahustas mu lõpuks maha. Oleks homme parem päev, eks.
Seenekas
Abikokk
2010-09-19 00:10:02
Aga oligi parem päev! Kaasa vaatas mind kül hiigelkummalise näoga, kui ratsutama läks ja ma lubasin "natuke" ära käia. Soovitas küll kohe sinna puraviku/tatika kohta minna, et siison mul poole tunniga paar ämbritäit tänaseks-homseks puhastada ja toas terveneda võimalik. :D Aga ma pole väga sõnakuulelik. Igatahes sain oma mitu pangetäit seda ja mitu toda. Eks siis kõige suurema seenena 700 grammise täiesti puhta ja mitte vana kivipuraviku ja hulga tema lapsi, paar väiksemat kilekotitäit lehterkukeseeni, natuke kase- ja kollariisikaid. Paar ämbritäit tatikaid ja kaks korvitäit kuseriisikaid. Kõigele lisaks on meie kandis imevärskeid ja imeilusaid külmaseeni, mille aeg on tavaliselt lühike, neid ka üksjagu. Koju saaabudes tuli küll veidi masendus peale, et ikka jälle see ahnuse küüsi laskumine, aga niii tore oli. Uhkustundega pean ütlema, et suutsin kõik seened ära sortida ja ette valmistada homseks purgisja muuks säilitamiseks. Ehksiis marinaaadi ja erinevateks hoidisteks saavad hommikul. Loodetavasti jätkub anumaid, kuhu säilitada.
Kätrin
Abikokk
2010-09-19 00:34:22
Minul käisid täna vanemad seenel ja kui olid 2 7liitrist pange täis korjanud poole tunniga läksid käiku isa müts ja ema pearätik. Kõik olid kuuseriisikad. Palju paneb ema külma, kuid nüüd saab teha veel vähemalt kaks satsi minu lemmik seene-möksi:

Kätrini kokkamispäevik

Zoozi
Abikokk
2010-09-19 10:11:58
Vot kuuseriisikaid leian mina iga aasta ainult mõne eksemplari :) Seekord ostsin turult. Mässasin eile kella kaheni öösel seentega, oleks kauemgi toimetanud, aga sool ja äädikas sai otsa :) Tegin sisse männiriisikaid, kitsemampleid ja puravikulisi.

Zoozi tegemised

Kiilike
Abikokk
2010-09-19 22:53:20
Zoozi:
Vot kuuseriisikaid leian mina iga aasta ainult mõne eksemplari :) Seekord ostsin turult.
njahh, kuuseriisikad on peaaegu ainumad seened mida heal ja keskmisel seeneaastal palju on :) Ma viimased kaks nädalat igal kolmandal päeval saan u tunniga ämbri kuni poolteist oma aia tagant kätte ... Täna sai käidud koos ämmaga metsas ja saagiks oli 2,5 ämritäit lehter- kukeseeni. Kuivatatud sai u pool ämritäit ja ülejäänud läks omas mahlas purki või marineeritult. Purgitäie kaseriisikaid sai ka ja eilsest sai purki võseeni ja kuuseriisikaid omas mahlas(no sügavkülmas pole enam ruumi).

kiilikese köögikatsetused

Seenekas
Abikokk
2010-09-23 22:46:41
Minu magnet kiskus mind taas metsa. Kaks korvitäit kuuseriisikaid, sekka puravikke ja natuke muid seeni. Ja kolm poole- kuni kilost kivipuravikku. Lehterkukeseente korjamisest täna loobusin, need ei kao kuhugi veel. Mets on vihastamapanevalt parkimisplatsiks muutunud, õnneks tean veidi kaugemaid võsas asuvaid seenekohti. Miks aga oma autos kaasa toodud sodi (söögijäätmed, pakkepaberid, kilekotid ja muu rämps) ei või sama autoga kulgeda esimese prügikastini ja peab jääma metsa, see on mulle arusaamatu. Ja jääbki arusaamatuks. Samuti miks peab keegi linnamats (sry) oma linnaauto parkima risti metsatee otsa selliselt, et sealkaudu kohalik rahvas oma metsas liikumiseks sobivamate masinate või traktoriga suurema tee peale ei saa. Ju on urbaniseerunud keskkonast tulles selles midagi loomulikku, et liiklus peaks toimuma ainult märkidega varustatud linnatänavatel! Ja metsas neid ju pole...Urr...
Zapxpxau
Abikokk
2010-09-24 19:34:37
Ma olen küll linnast aga ka mõtlen täpselt Sinu moodi, Seenekas. Ei teagi kas selline käitumine teeb mind rohkem kurvaks või vihaseks. :| Mölakaid jätkub igale poole. Seentest ka, neid tuuakse meile ikka korralikult, nii palju, et sokutasime osad seened ära ühele pensionäridest abielupaarile (mõlemad 80+), aga seenekorjajad ähvardasid juba homme uuesti metsa minna.

Zap*

ErleS
Abikokk
2010-09-24 20:08:50
Seenekas:
Minu magnet kiskus mind taas metsa. Kaks korvitäit kuuseriisikaid, sekka puravikke ja natuke muid seeni. Ja kolm poole- kuni kilost kivipuravikku. Lehterkukeseente korjamisest täna loobusin, need ei kao kuhugi veel. Mets on vihastamapanevalt parkimisplatsiks muutunud, õnneks tean veidi kaugemaid võsas asuvaid seenekohti. Miks aga oma autos kaasa toodud sodi (söögijäätmed, pakkepaberid, kilekotid ja muu rämps) ei või sama autoga kulgeda esimese prügikastini ja peab jääma metsa, see on mulle arusaamatu. Ja jääbki arusaamatuks. Samuti miks peab keegi linnamats (sry) oma linnaauto parkima risti metsatee otsa selliselt, et sealkaudu kohalik rahvas oma metsas liikumiseks sobivamate masinate või traktoriga suurema tee peale ei saa. Ju on urbaniseerunud keskkonast tulles selles midagi loomulikku, et liiklus peaks toimuma ainult märkidega varustatud linnatänavatel! Ja metsas neid ju pole...Urr...
Tegelt on raske öelda, kas tegemist on linna- või maainimestega, kes prügi metsa alla jätavad. Olen kohanud ka maainimeste hulgas neid, kes prügimajandust korraldada ei oska. Maainimestel sageli ei käigi prügiauto kodus ja prügi viiakse metsa alla, põletatakse ära vms, seega prügikasti ei tuntagi. Sõbranna rääkis, kuidas nad maavanaemaga pikema autosõidu tegid... Vanaema korjas poolel teel kõik autos oleva prügi ühte kilekotti, keris autoakna alla ja tahtis selle aknast välja visata. "Linnainimestest" lapsed ja lapselapsed said viimasel hetkel jaole.
<< 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 >>