Jäneseliha ja küülikuliha

Vernanda
Postitusi: 428
Abikokk
2008-09-14 17:48:33
aga kus on karvane käpp?!? seal vist pole seda traditsiooni, Eestis tundub ikka et on :)

Da Vahtra Residence

Mann
Postitusi: 1446
Abikokk
2008-09-17 14:18:33
Illustreeriv materjal meite keldrist, karvast käppa külge siin ei jäeta.
taavilusti
Postitusi: 1
Kokaõpilane
2009-10-05 18:38:00
Müün küüliku liha 90kr/kg värske ja saadaval põhiliselt koguaeg? Võimalik et trantsport! salukyylik@pri.ee Ühendust saate võtta tel. 56706676 või mail taavilusti@mail.ee
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-11-25 16:49:51
Täna käis naabrinaine külas, sest otsis head küülikuretsepti. Avastasin, et tegelikult on nami-namis küüliku- ja jäneseretsepte ikka häbiväärselt vähe ja et see viga tuleb ruttu-ruttu parandada :) Tsiteerin siin aga veidi klassikuid, S. Masso & O. Relve ja nende raamatut "Lihatoidud" (kirjastus Valgus, täiendatud 2. trükk, 1978) Küüliku- ja jäneselihatoidud Küülikuliha on hele ja õrn, pehmeneb valmistamisel kiiresti. Nõrga ja pisut omapärase maitse tõttu lisatakse küülikulihale mitmesuguseid vürtse ning rikkalikult maitserohelist. Vanemaid ja lahjasid küülikuid marineeritakse, mille mõjul nende liha pehmeneb ning maitse paraneb. Jäneseliha värvus on tume, ehitus sitke ning rasvavaene, maitse tugevalt vürtsine. Ettevalmistamisel on vaja eemaldada kõik sidekoelised kestad ning kelmed, mida jäneselihal leidub eriti rohkesti. Noorte jäneste liha võib kasutada kohe, seda marineeritakse nõrga marinaadiga ainult maitsestamiseks. Vanemate jäneste liha marineerimine on vajalik pehmenemise kiirendamiseks ja kestab kuni kolm päeva. Seejures tuleb arvestada, et seljaliha pehmeneb kiiremini kui jalad. Küülikult ja jänest valmistatakse toiduks tervelt või tükeldatult. Nad lüüakse kas risti pooleks, veeranditeks või koos kontidega portsjontükkideks. Ainult mõne üksiku roa jaoks eraldatakse pehme liha kontidest. Lahjasid jäneseid ja küülikuid pekitakse või seotakse nende ümber õhukesi pekiviile. Peamisteks valmistusviisideks on praadimine, küpsetamine ja hautamine, vanemaid loomi keedetakse. Lisandiks on küülikulihale kohased mahedamaitselised hautatud või keedetud köögiviljad, värske lehe-, kurgi- ja tomatisalat ning puuviljakompotid. Jäneseliha juurde serveeritakse vürtsikastmeid, hautatud punaseid kapsaid või peete, tugevamaitselisi marinaadsalateid. Raamatus on järgmised retseptid: Keedetud küüliku- või jäneseliha Keedetud jänese- või küülikuliha hapukurgikastmes Hautatud jänese- või küülikuliha Jänese- või küülikuraguu Hapukapsastega hautatud jänes Veini ja sibulatega hautatud jänes Kastmes hautatud küülik Hautatud küülikuliharullid Vardas röstitud küüliku- või jäneseliha Alumiiniumfooliumis küpsetatud küüliku- või jäneseliha Pajapraad küülikust Pekitud küülikupraad Jänesepraad Küüliku- või jäneserulaad Täidetud jänese- või küülikupraad Kohev jänese- või küülikuvorm

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-12-27 08:59:01
Ma sain jõululaupäeval õemehe käest kaks küülikut (tal isa Pärnumaal kasvatab neid). Ca kilosed. Esimese küüliku hautasime briti kokast Hugh Fearnley-Whittingstallist inspireerituna Ecussoni siidris pehmeks (retsept siin). Teise jaoks kasutan Romani & co uues Vene köögi raamatus olevat küülikuhautise retsepti.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-12-28 14:58:06
Eile tegimegi Vene köögi raamatu ainetel hautatud küülikut: Maitses rohkem, kui ülalmainitud siidris hautatud küülik. Päris vene köögi raamatus antud retsepti ei jälginud, nii et siinsesse retseptikogusse panen kirja meie muganduse.
Maias Mai:
Pille, tegime ka eile sama rooga. Kuidas teile maitses? Minu arust jäi lihtsalt keeduliha maitsega ja ei meeldinud väga :( Kas kasutasid ka vett ja kaua hautasid?
Pille:
Minu arust oli täitsa maitsev, kuigi mul tekkis retsepti suhtes mitu küsimust. Ühe küülikukese paneerimiseks küll klaasitäis jahu ei kulu, samuti tundus see võikogus üsna aukartustäratav. St, lihtsalt küüliku ja porgandite-sibula praadimiseks oli 150 g võid paljuvõitu - kas ülejäänud oleks tulnud potti panna?? Igatahes ma improviseerisin siin ja seal. Küülik oli meil nooruke, kaalus umbes-täpselt kilo ja kasvanud ruumikates tingimustes. Vett lisasin haudepotti ka..
Maias Mai:
Ma lähenesin ka väheke loovalt retseptile. Küülikut ei kaalunud, kuid pigem oli tegemist 1,5kg isendiga. Jätsin paneerimise osa ära, ehk et praadisin ainult võis (kulus küll pigem 50g), aga lisasin osa ka leemele. Kõik muu justkui sai vastavalt juhendile ja vett panin ka nii palju, et küülik jäi paar cm siit ja sealt välja piiluma. Esimesed 40min hautasin kaane all ja viimased 20min ilma. Ja no ei tea, aga ei saanud väga hea. Laupäeval tegin Liina ainetel teise jänese - retsept. Liha oli maitselt palju parem, kuigi kaste üsna hapu (suutsime terve pudeli veini marinaadiks panna:)). Pille, kas jänest on võimalik kuidagi muul viisil ka süüa kui hautatuna? Enamus retsepte ütleb, et kuivab liigselt ära ja keskendub potis keetmisele.. Ma üldse ei virise ega midagi, vaid lihtsalt loodan, et asi on minu osavuse puudumises :)
Maias Mai, kui Sa seda Salme Masso/O. Relve nimistut seal veidi ülalpool vaatad, siis variante ju mitmeid, sh röstimine. Olen viimase nädala-kahe jooksul lisanud Nami-Namisse päris mitu küülikuretsepti: Ragout de lapin moutardé et flambé au Calvados. e. hautatud küülik sinepi ja kalvadosiga Küülikuhautis siidriga Küülik punaveini ja kuivatatud ploomidega

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Leoola
Postitusi: 634
Abikokk
2009-12-29 16:25:21
reklaamiksin natuke enda jänesehautist, kuigi algne retsept on võetud nami-namist, panin mõned omapoolsed lisandid juurde ja tuli väga hea http://leoola.blogspot.com/2009/11/maitsestatud-janesehautis.html
Sissela
Postitusi: 54
Kokaõpilane
2010-04-18 14:59:34
Nii, ma nüüd homme saan täna tapetud küüliku endale. Kas peaksin ta kohe potti viskama või mõne aja külmikus hoidma? Kui kaua selline liha üldse tavalises külmikus säilib?
Sirelain
Postitusi: 1
Kokaõpilane
2010-09-08 13:15:51
Müüa küülikuliha ettetellimisel.Hind 100EEK/kg.Harjumaa,Keila Kontakt 5023219,sirelain@hot.ee
Aive31
Postitusi: 1
Kokaõpilane
2010-11-02 22:56:22
Müüa küülikuliha kui ka elus küülikuid, eviani@hot.ee
<< 1 | 2 | 3 >>