Põrnikas Abikokk 2008-06-05 14:27:37 |
Evelin:
ma tegin üsna sama asja päevalilleseemnetega, ka väga mõnus tuli. Nii, noored, parem hilja kui mitte kunagi!:D Jõudsin lõpuks üles kirjutada ka metsapesto retsepti. Pesto on see küll ainult tinglikult, sest koostises on kuusekasvud ja metspähklid. Aga üllatavalt hea! |
|
Marju Abikokk 2008-07-09 21:58:32 |
Marju:
Iseenesest võiks see ju ka apsude teema alla minna, aga vist liiga traagiline sinna. Ühesõnaga, mul oli eriti spets pudel ideaalse korgiga...Ja kallasin siis oma siirupi sinna ja pillasin ta lihtsalt käest ja pudel läks katki ja põrand oli siirupit täis (maitses hea!) Paar lusikatäit ühte teise purki sain...Aga üldiselt olin lihtsalt kohutavalt kurb.. Nüüd hakkan üle saama juba. Panin täna siirupi siis lõpuks purki, st kasvud ja suhkru. Et mõne nädala pärast peaks siis olema aru saada, et on valmis jah? :) |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-03-07 11:00:30 |
Oma Maitse, juuni 2009: Kuusekasvulantš (Urmas Laansoo, Maru) * Põhja-Ameerikas, kus on palju kuuseliike, lisatakse musta kuuse võrseid pärast keetmist õllele. Saadust tuntakse kuuseõllena. Euroopas aga tehakse kuuseõlut hariliku kuuse võrsetest. * Kuusekasvutee on juba sajandeid olnud tuntud kui köha ja ülemiste hindamisteede vaevusi leevendava toimega vahend. Okkakeedust võib ka lisada vanniveele, kui reuma või radikuliit vaevusi põhjustab. Noortest võrsetest tehtud tee mõjub kosutavalt väsimuse korral. Kuusekasvusiirupit või siirupit koos islandi käokõrvaga müüakse retseptivabalt ka apteegis. * Kevadel saab kohe pärast pungade puhkemist noortest heleroheliste okastega kuusevõrsetest teha tinktuuri (kuusevõrsed alkoholilahuses), ekstrakti (kokku keedetud leotis) ja õlitõmmist (kuusevõrsetega maitsestatud toiduõli). Kuusk ühes männi ja nuluga on kopsude puhastamise sümboltaimed. * Võrseid võib tarvitada värskelt salatis, võileivakattena või roogade kaunistamiseks, kuid neid saab ka kuivatada, et tarvitamist jätkuks aasta läbi. * Põneva lisandina võib noori pehmeid kuusevõrseid lisada kookidele, marmelaadile, jäätisele, kokteilidele, toiduõlile huvitama maitsevarjundi andmiseks ja muidugi ka šokolaadile ja kommidele. * Kuuseokkasiirup on aga paslik lisand kala- ja lihatoitude juurde. * Varem kasutati ka noori kevadisi käbisid mitmesugustes ravipreparaatides. Sõdade ajal tehti okastest vitamiinirikast teed, mida lasti 10-12 tundi enne tarvitamist tõmmata ja joodi seejärel klaasitäis (200 ml) päevas. - Lisades kuusevõrseid praadimisõlisse, saad okkase mekiga valge kala. - Võrseid valge veini äädika pudelisse uputades mtle ettenägelikult tulevastele salatikastmetele - Kahest eelmisest vaigusegusest ainest kokku vispeldades sünnib hõrk dressing - Kuusevõrseid võid värskenduseks lisada jääveele - Haki võrsed hommikuseks saiakatteks toorjuustu ning taluvõiga ja õhtuseks ampsuks kasta valget saia kuusevõrsesiirupisse - Talviseks köhaperioodiks valmista kange tõmmis. Selleks täida tume pudel kuusekasvudega ning vala peale kange viin (eriti hea oleks 80%). Peida pudel kappi ja võta välja, kui köha on kimbutama hakanud. Vala pitsi ning kalla vett epale - õrnroheline naps muutub piimja tooniga tervendajaks. | |
Saunakas Kokaõpilane 2010-08-24 22:55:20 |
Kuusekasve ja okkaid saab ka kuivatada ja jahvatada pulbriks, seda saab lisada ükskõik millisele toidule. | |
Tuuli Kokaõpilane 2013-05-27 12:34:25 |
Klassikaline rosmariinifocaccia saab väga mõnus kevadiste kuusekasvudega http://toiduteemal.blogspot.com/2013/05/kuusevorsetega-focaccia-peaagu.html | |
Tuuli Kokaõpilane 2013-06-07 22:58:16 |
Lihtne idee, kuidas kuivatatud kuusevõrsetega kuusevõrsesoola teha Retsepti leiad siit | |
Pille Nami-Nami peakokk 2014-03-16 19:30:59 |
Artikkel Postimehes: Ideid, kuidas süüa kuusevõrseid (13.3.2014) Taimetark Maret Makko soovitab ajakirjas Naised süüa kevadel seda, mis parasjagu looduses valmimas on. Varakevadel tasub kuuse küljest noppida värskeid võrseid, milles on väga palju vitamiine. Õrnad kuusevõrsed on nii pehmed, et neid võib lihtsalt salatile raputada või õues jalutades põske pista. Maret pakub välja ka maitsevõi retsepti, mida tasub kindlasti ise järele proovida. Haki taluvõi sisse peotäis kuusevõrseid, need annavad võile mõnusa hapuka maiste. Kui hapu sulle ei meeldi, võid sinna sekka lisada ka pisut mett. Mesi ei lase võil rääsuda ja ka võrsed ei saa koheselt närbuma hakata, seega säilib meega kuusevõrse-maitsevõi oluliselt kauem. Enne esimest maitsmist peaks selline või külmikus maitsestuma vähemalt veerand tundi. Lisaks võib kuusevõrsetega rikastada joogivett – kui võrseid lisada veekannu, imab vesi kasulikud ained endasse. Hakitud kuusevõrseid võib lisada ka maitserohelisena supi peale. | |
<< < 1 | 2 | 3 > |