JM Abikokk 2008-06-25 19:13:14 |
Põnev et see teema just esile tuli, ma sõin sel nädalavahetusel üle pika aja liha. Taimetoitlane ei ole kohe kindlasti, head liha armastan jubedamalt, aga praegu on ilma lihtsalt soodsam sest odavat vorsti ja ebamäärast ollust söömast ma keeldun.
Üks huvitav asi millega ma Soomes elades kokku puutusin oli finnovegaanlus mis tähendab kategoorilist loomsetetest ainetest loobumist ning ülejäänud toiduvaliku suhtes nõudmist, et too oleks kodumaine toodang. Ühest küljest väga üllas ja ilus ettevõtmine, teisest küljest väga radikaalne steitment ja natuke kahju oli neist inimestest kes mistahest huvitavast ja eksperimentaalsest, ent võõrapärasest söögist oma tõekspidamiste pärast keeldusid. An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr) |
|
Marju Abikokk 2008-06-25 19:24:25 |
JM:
Ma arvan, et oma tõekspidamistest kinnipidamine, kui see pole just niisama suvaline jonn, on päris suur nauding. Ja põhimõtteliselt...kuni neid häid asju ei söö, tegelikult vist ei tunne neist ka puudust. Või tont seda teab :) Ma ei ole lihasöömisest puudust tundnud (välja arvatud ehk šašlõki lõhna tundus, mis küll mu maitsemeeltele mõjub), aga viimasel ajal olen tihti üht koma teist lihalist mekkinud. Ja kuigi prantsusmaal jättis mulle üks rohelise pipra kastmega part kustumatu mälestuse (üks amps temast, täpsemalt), siis tegelikult tervet pardipraadi ma ikkagi ei tahaks... ja natuke kahju oli neist inimestest kes mistahest huvitavast ja eksperimentaalsest, ent võõrapärasest söögist oma tõekspidamiste pärast keeldusid. |
|
JM Abikokk 2008-06-25 19:48:24 |
JM:
See on nagu vanaema omal ajal mulle igasugust õudust sisse sööta püüdis lihtsalt sellepärast et see talle endale maitses. Ja ei saanud aru kuidas ma ei tahtnud. Pärast kui ma suuremaks sain siis ma proovisin need jubedused kõik ära, mõned hakkasid meeldima, mõned mitte.
See minu kommentaar oligi just selle jonni pihta - oma elust radikaalselt ära lõigata asjad, mis ei kuulu alamhulka X. Ma mõistan sajaprotsendiliselt inimesi kes keelduvad tarbimast asju mingis alamhulgas mille ühine nimetaja on neile põhjusel või teisel vastuvõetamatu. Aga defineerida mingi üks aktsepteeritud grupp meie kirevas maailmas, see on mumeelest matemaatiliselt ebaloogiline. Ajaloolisi paralleele igaks juhuks ei hakka tooma :D Ühest küljest väga üllas ja ilus ettevõtmine, teisest küljest väga radikaalne steitment ja natuke kahju oli neist inimestest kes mistahest huvitavast ja eksperimentaalsest, ent võõrapärasest söögist oma tõekspidamiste pärast keeldusid. An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr) |
|
Blondie Abikokk 2008-07-17 10:42:33 |
Ma ka ennast taimetoitlaseks ei nimeta, kui vaja on (st muud pole), siis söön natuke liha ka - kana isegi mitte eriti vastumeelselt. Kala/mereande, "keemilisi" välismaa puuvilju ja muna (sh majonees) ei saa allergia tõttu süüa. Nii jääbki enamvähem ainult kapsas ja kartul üle :P Lapsena ja teismelisna ei söönud üldse mingit liha, lihtsalt ei maitsenud. Nüüd mõtlen realistlikult, et valku on ikka tarvis... Liha tarbin nagu siin teisedki pigem talve poole, aga mitte suurenenud lihaisu, vaid kehva juurikavaliku tõttu. Väljas söömas käies on muidugi pidev jama, kui liha ei taha ja kala ei saa ja pooled kastmed tekitavad allergilisi reaktsioone. Kui veel paar aastat tagasi suhtuseid teenindajad kaunis kummaliselt sellesse, kui lasta neil kogu roa koostisosad üles lugeda ja siis paluda nt majonees välja jätta, nüüd on minu meelest olukord paremaks läinud. | |
Pisi-Pisi Abikokk 2008-07-17 13:22:38 |
Mina ei ole taimetoitlane, söön enam-vähem kõike. Mees oleks ilmselt hea meelega taimetoitlane, kui naine tal kodus kogu aeg taimetoitu vaaritaks. Mulle aga maitseb liha-kana-kala, seetõttu on neid päris tihti söögilaual.
Rapla ökopoest peaks nüüd saama osta lamba- ja veiseliha, eks ma järgmine nädal saan teada, kuidas asi toimib. Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab... |
|
Edith Abikokk 2008-08-05 21:34:25 |
mina olen alles üsna nooruke taimetoitlusele kalduja. proovin ära jätta menüüst punase liha ja ka linnulihad.
peamine põhjus siiski soov ise tervislikult süüa ja kõik see mis nende loomade-lindudega elu ja tapmise käigus tehaks... ei taha seda endale sisse süüa.
kalast ei suuda ja ei plaanigi loobuda. proovin osta rohkem mahejuurvilju kui võimalik. piimatoodetest ka ei loobu. Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-08-18 09:21:53 |
Bioneeri portaalis oli täna lühike tutvustusartikkel veganismi kohta Loore Emilie Raavi sulest. Kui ma Edinburghis elasin, siis kuulus mu tutvusringkonda kolm veganit - üks hindu noormees (sotsioloogia õppejõud), üks ameerika noormees ja üks soome neiu (mõlemad olid mu kaasdoktorandid). Eestis tean küll mõnda taimetoitlast, aga ei ühtegi veganit. Ei teagi oletada, kui levinud viimane toitumisviis Eestis on ja kas nami-namikate seas mõni päris-vegan on. Igatahes huvitav lugemine ja põnev teema. Nami-namis on hulgaliselt ka veganitele sobivaid retsepte, kuigi neid pole eraldi välja toodud (nt eilne vürtsikas pommuhautis on täiesti vegan, kui jogurtit kõrvale mitte süüa), nii et huvilistele peaks retsepte jätkuma küllaga. | |
Profa Abikokk 2008-08-18 10:03:19 |
Mina olen kõigesööja, tarbin nii taimetoitu kui kõkvõimalikke erinevaid lihasid, samas on menüüs tahasihoidlik roll näiteks kartulil ja pastatoodetel, mida ma pean söögi nn. pikendajateks, nagu näiteks toonikut alkoholikokteili puhul, so. minu praad näeb välja liha+roheline salat, kartul või pasta puuduvad. Mis ei tähenda et ma üldse ei teeks näiteks kartuliputru või pastasid. Taimetoitlaste kohta ütles Bourdain vahvalt, et tema kohtleb lugupidavamalt ka väikest salatilehte kui taimetoitlased kogu oma salatit:) Olen proovinud ilma lihata läbi ajada mõne aja, saan hakkama küll, aga pidevalt on selline kergelt rahulolematu tunne et midagi on puudu. Ju siis minu organismile sobib liha. Eks oma osa on ka tõesti söögikohtadel, sest kui keegi pakuks head taimetoitu, mille tegemise peale ma ise ei ole tulnud või ei oskaks, ehk suureneks samuti taimse toidu osa minu toidulaual. Samas usun, ma et tasakaalustatud toit peaks sisaldama kõike, see kõigi ainete taimetoidust kättesaamine peab paika osaliselt. Kas siin on näiteks keegi kes on tegelenud taimetoitlasena tippspordiga või osalenud näiteks raskema kategooria mägimatkal? Kontoritoolis saab muidugi ained millest iganes kätte, aga suurt füüsilist koormust nõudvate tegevuste puhul ma sügavalt kahtlen. Eriti just pikaajalist suurt koormust nõudvad tegevused võivad taimetoitlasele laastavalt mõjuda. Toitumisest soovitan lugeda www.fitness.ee lehelt, kus nõuandeid jagavad kulturistid. Ise ma küll ei ole kulturist, aga näiteks Ott Kiivikas on minu silmis tõeline toitumisteadlane, pealegi veel praktik, mitte teoreetik. | |
Marju Abikokk 2008-08-18 11:00:47 |
Profa:
!!! Viimati oli hea taimetoidurestoran Eestis vist...ee... 10 aastat tagasi, lauteri tänaval, ehk on keegi käinud ja mäletab. Kui ise teeks taimetoidukoha :) siis vist seda liha puudumist seal otseselt rõhutama ei hakkaks, muidu pooled inimesed mõtlevad, et pakutakse aurutatud köögivilju või idusid.
Eks oma osa on ka tõesti söögikohtadel, sest kui keegi pakuks head taimetoitu, mille tegemise peale ma ise ei ole tulnud või ei oskaks, ehk suureneks samuti taimse toidu osa minu toidulaual. Profa:
Tippsportlased vist söövad üldse imelikke asju. Igatahes päris harilik toitumine see pole.
Ja väidetavalt (võimalik, et tegu on mingi legendiga jällegi) taimetoitlasel nö äkkrammu on vähem, kuid aeglasemat jällegi täitsa piisavalt. Pikaajaline suur koormus võib igaühele laastavalt mõjuda.
Peaks katsetamise mõttes aasta aega liha sööma, näis, mis saaks. Vist mingi powerwoman :) Kas siin on näiteks keegi kes on tegelenud taimetoitlasena tippspordiga või osalenud näiteks raskema kategooria mägimatkal? Eriti just pikaajalist suurt koormust nõudvad tegevused võivad taimetoitlasele laastavalt mõjuda. |
|
Marju Abikokk 2008-08-18 11:04:58 |
Ja nüüd järele mõeldes.. Miks rõhutatakse alati füüsilist jaksu, äkki taimetoitlus tekitab lisaks ka depressiooni või ajutegevuse aeglustumist? | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >> |