LÄTI

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2014-03-18 13:53:48
Riia jätkab projektiga “Vaimustavalt hõrk sihtkoht” Läti toidukultuuri tutvustamist Riia Turismiarenduskeskus ja Läti kokkade klubi korraldavad taas projekti “Vaimustavalt hõrk sihtkoht Riia”, mille raames pakutakse Riia parimates restoranides aasta jooksul erimenüüd hooaja valitud toiduainetest. Projekt hõlmab ka kevadise ja sügisese Riia restoraninädala korraldamist. Riia kevadine restoraninädal toimub 5.–11. mail ning sügisene 13.–19. oktoobril. Nende kahe nädala jooksul pakuvad Riia restoranide kokad spetsiaalselt koostatud kolmekäigulisi eineid, mis koosnevad eelroast, pearoast ja magustoidust - seda kõike taskukohase hinnaga. „Möödunud aastal esitletud idee Riiast kui Baltimaade toidupealinnast osutus väga edukaks – restoraninädalate jooksul serveeriti üle kümne tuhande eripakkumise. See näitab, et turistid on meie toidukultuurist huvitatud. Koostöös Riia restoranide, kohvikute ja Läti kokkade klubiga jätkame projekti ka sel aastal. Pakume nii kohalikele elanikele kui ka külalistele võimalust maitsta hooaja toiduainetest valmistatud Läti roogasid,“ ütles Vita Jermoloviča, Turismiarenduskeskuse juhatuse liige. Läbi aasta pakutakse “Vaimustavalt hõrk sihtkoht Riia” raames linna restoranides hooajale vastavalt valitud toiduainetega menüüd. Märtsis, aprillis ja mais pakutakse kevadmenüüsid, mis võimaldavad tutvuda kaasaegse läti köögiga, keskendudes kohapeal toodetud kitsejuustule, jänesekapsale ja kevadkogritsale. Suvemenüüd juunis, juulis ja augustis sisaldavad herneid, jõevähke ja karusmarju. Septembrist novembrini pakuvad restoranid arooniaid, mett ja lesta sisaldavaid toite ning talvel, detsembrist veebruarini on menüüde keskmes kaunviljalised, petersell ja vasikamaks. Projektis osalevad restoranid ja kohvikud on eristatud spetsiaalse märgi abil ning projekti pakkumised on nende menüüdes eraldi välja toodud. Sellegipoolest jääb osalejate endi otsustada, kuidas täpselt oma unikaalseid roogasid külastajatele esitleda. Restoranide personalil palutakse külastajatele tutvustada mitte ainult eripakkumisi, vaid ka Läti toiduaineid, millest road on valmistatud. Projekti “Vaimustavalt hõrk sihtkoht” eesmärk on reklaamida Riiat kui Baltimaade toidupealinna ning arendada linna restoranikultuuri. Möödunud aastal osales projektis kokku 30 restorani ja kohvikut, sel aastal on osalevaid toitlustuskohti veelgi rohkem. Et edendada Riia kulinaarset turismi, soovitakse projekti raames tutvustada Läti pealinna kokakunsti ka välisajakirjanikele. Riia Turismiarenduskeskus viib koostöös välismeediaga läbi mitmeid projekte ning võõrustab Riia turismiarenduse sihtriikide ajakirjanikke, pannes eriliselt rõhku just kohaliku toidukultuuri tutvustamisele. “Vaimustavalt hõrk sihtkoht Riia” projekti kohta lisainfo saamiseks ning osalejate ja nende menüüdega tutvumiseks külastage Riia Turismiarenduskeskuse veebilehti: LiveRiga.com/en/7021 ja LiveRiga.com/en/7028 RIIA TURISMIARENDUSKESKUSEST Riia turismiarenduskeskus registreeriti Läti äriregistris 28. oktoobril 2009. aastal. Selle asutajad on Riia linnavolikogu, Läti lennufirma airBaltic, Läti Hotellide ja Restoranide Liit ja Läti Turismifirmade Liit. Riia turismiarenduskeskuse eesmärk on edendada turismi ja tutvustada välismaal seda, mida Riial on turistidele pakkuda. 70% Riia turismiarenduskeskuse hääleõigusega osakutest kuulub Riia linnavolikogule ning ülejäänud osanikel – Läti lennufirma airBaltic, Läti Hotellide ja Restoranide Liit, Läti Turismifirmade Liit – on igaühel 10% hääleõigusest. LIVE RĪGA moto on: “Hea Riia elanikele – hea turistidele!”. Lisainfo: Anna Blaua Riia turismiarenduskeskuse suhtekorraldaja anna.blaua@liveriga.lv, GSM: + 371 28442636 www.LiveRiga.com

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2014-09-07 02:02:11
Meeldiva üllatuse valmistas Riias Tallinki hotelli restoran Elements. Toit oli väga maitsev, teenindus meeldiv.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2014-11-27 00:10:54
Kes tahab Riias autentset Gruusia või Armeenia kööki, peaks seadma sammud restorani Aragats (Miera 15, Riia). See on Riia vanim Gruusia restoran, mis on 18 aastat taset suutnud hoida. Interjöör on lihtne ja maalähedane. Meid teenindas vanem naisterahvas, kes tundus olema restorani omanik. Mõtles meiega kaasa, soovitas roogi ja hiljem tuli veel tagasi, et oli järele mõelnud ja leidnud, et meil on liiga palju toite, mis sisaldavad kreeka pähkleid ja midagi tuleks välja vahetada. Tunne oli, nagu oleksime tema isiklikud külalised. Juustuga täidetud pommud olid imehead (pidid olema kogu 18 aasta jooksul restorani kõige suurem hitt) ja kreeka pähkli täidisega samuti. Lisaks sõime phalit, šašlõkki ja grillitud aedvilja. Viimastest segati salat otse lauas. Vahepeal toodi otse ahjust suussulav hatšapuri. Kohvivalik on muljetavaldav - eri sorti maitsestatud idamaiseid kohvid. Väike tükk pahlavad kõrvale ja elu oli ilus :) Miinuseks väga väike veinivalik (valida oli vaid paari Gruusia ja Armeenia veini vahel, õlut ei olnud) ja hinkalisid ei olnud!

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2014-11-27 21:21:53
Tiina:
Kes tahab Riias autentset Gruusia või Armeenia kööki, peaks seadma sammud restorani Aragats (Miera 15, Riia). See on Riia vanim Gruusia restoran, mis on 18 aastat taset suutnud hoida. Interjöör on lihtne ja maalähedane. Meid teenindas vanem naisterahvas, kes tundus olema restorani omanik. Mõtles meiega kaasa, soovitas roogi ja hiljem tuli veel tagasi, et oli järele mõelnud ja leidnud, et meil on liiga palju toite, mis sisaldavad kreeka pähkleid ja midagi tuleks välja vahetada. Tunne oli, nagu oleksime tema isiklikud külalised. Juustuga täidetud pommud olid imehead (pidid olema kogu 18 aasta jooksul restorani kõige suurem hitt) ja kreeka pähkli täidisega samuti. Lisaks sõime phalit, šašlõkki ja grillitud aedvilja. Viimastest segati salat otse lauas. Vahepeal toodi otse ahjust suussulav hatšapuri. Kohvivalik on muljetavaldav - eri sorti maitsestatud idamaiseid kohvid. Väike tükk pahlavad kõrvale ja elu oli ilus :) Miinuseks väga väike veinivalik (valida oli vaid paari Gruusia ja Armeenia veini vahel, õlut ei olnud) ja hinkalisid ei olnud!
Mine või Riiga, Tiina! (Aga tegelikult ka, ma pole vist sada aastat Riias käinud :O)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kelluke
Postitusi: 66
Kokaõpilane
2015-02-27 00:05:27
Kiidan ka Tiina soovitatud Galerija Istabat. Tundub, et aastal 2015 on kõik endiselt sama mõnus kui Tiina 2012 soovituses.

Liivakook

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-06-17 00:53:53
Kristjan:
Restoraniarvustus ilmus ajakirjas Oma Maitse, märts 2008 Vincents: Elitaarne toidutempel Riias Enamikele eestlastele tuleb Läti pealinna söögikohtadest esimesena meelde Lido veskiga restoranikompleks, mis oma vaba õhkkonna, suure bufeevaliku ja atraktsioonidega on sobivaks sihtkohaks klassiekskursioonidele või näiteks firma talvepäevadele. Sama tuntud kui Lido pererestoranina on gurmeerestoranide hulgas Vincents, mis asub 10-minutise jalutuskäigu kaugusel vanalinnast aadressil Elizabetes 19. Vincents tegutseb peakoka Martins Ritinsi juhtimisel alates 1994. aastast ja ühe restorani püsimine üle kümne aasta Baltikumi kiiresti arenevas ja muutuvas keskkonnas on saavutus omaette. Vincentsi peetakse Läti restoranide lipulaevaks, mida võib koguni nimetada Läti riiklikuks gurmeerestoraniks, sest just Vincentsi peakokk Martins Ritins on võõrustanud enamikke tähtsamaid väliskülalisi olgu selleks Boriss Jeltsin, George Bush või kuninganna Elisabeth. Vincents on nagu Riia Gloria ja Ritins Läti grand old chef. Vincents ei ole keskmine restoran, vaid luksusrestoran nii sisult kui hindade poolest. Luxe, calme et volupté. Luksus, rahu ja nauding on just sobivad sõna kirjeldamaks Vincentsi subtiilset atmosfääri. Beežid, ühtlased toonid, mahe valgus, sumbuvad helid. Kuna Vincents asub keldris, siis puudub vaade ning jääb üle vaid keskenduda toidule. Teenindajaid on palju ja juba uksel võtab vastu mitu naeratavat ettekandjat. Justkui juhuslikult on saalis kohal ka peakokk Ritins ise, tervitades kõiki külastajaid, nii uusi kui tuttavaid. Kui olete esimest korda gurmeerestoranis, tasub võtta degustatsioonimenüü. Erinevalt ükshaaval tellitud käikudest, annab degustatsioonimenüü täiselamuse. Kuuekäiguline degustatsioonimenüü maksab 70 latti (1700 krooni) ja valitud veinid lisaks 35 latti (800 krooni). Eelroad maksavad Vincentis 8-12 latti (170-270 krooni), pearoad 16-27 latti (350-600 krooni), magustoidud 5,4 latti (120 krooni), olles seega Tallinna parimatest gurmeerestoranidest kallim. Ritins oli menüüs kasutanud nii klassikalisi gurmeeköögi komponente nagu auster ja hanemaks üheskoos tortellini sees kui meile kodust heeringat. Pigem siiski jäi Ritinsi juures läti köök nägemata ja menüüd võiks kokkuvõttes pidada itaalia-prantsusepäraseks. Vincentsi taustal tunduvad mitme meie tippkoka püüdlused leida moodsat eesti kööki (Demjanov, Zastserinski, Siigur kui nimetada vaid mõned) vägagi positiivsed. Gurmeerestorani tullakse saama elamust ja Vincentsis pole seda tõde unustatud. Vahekäiguna serveeritud hooajasorbee valmistati otse laua juures, pressides purustatud astelpajumarjad läbi sõela ja kallates suhkru-püree segule blumenthalilikult vedelat lämmastikku. Mida madalamal temperatuuril toimub jääkristallide moodustamine, seda peenem tekstuur. Lisaks pakub lämmastiku abil sorbee valmistamine vahvat vaatepilti, kui müstilised lämmastikuaurud metallkausist nagu nõiakatlast välja hõljuvad. Sorbeed serveeriti koos Lätis käsitsi valmistatud vahtrasiirupiga. Veel võiks esile tõsta puraviku ja pastinaagi supp kastanikreemi ja õhukeste juurviljakrõpsudega; krõpsudeks oli kuivatatud nii porgand, pastinaak, kui maapirn. Joogivalikuga püüdis Vincents samuti luua elamust. Näiteks serveeriti puravikusupi kõrvale amontilladot (teatud tüüpi šerri), heeringatartari kõrvale Pierre Huet’ siidrit ja tuvi kõrvale hästi valitud Rh?ne’i väiketootja, kes on kuulus oma iidsete viinapuude poolest, Ch?teau Les Amoureuses veini. Samas kummitab Vincentsi sarnaselt Eesti restoranimaastikuga kvaliteedikõikumine. Sorbeed ei valmistatud mitte kõikidele klientidele laua juures värskelt, veini aastaarv menüüs ei vastanud pudelile jne. Degustatsioonimenüü kokkuvõttes jäi mulje, et toiduained on ületöödeldud, värskest kraamist hakkasid silma vaid paar pisikest kressilehte ja see oli kõik. Ei puuvilju, ei muud maitserohelist. Vincents on vaatamata flirdile molekulaargastronoomiaga atmosfäärilt pigem väärikas, lipsustatud, keskealine, väga 90ndad. Internetipõlvkond tahab ja oskab samuti gurmeetoitu nautida, kuid nemad sooviksid seda teha pigem pretensioonitumas ja vabamas õhkkonnas, olgu selleks brasserie või pubi tüüpi keskkond või koguni aianduskeskus. Kahtlemata on Ritins andekas, annaks talle jõudu ajale mitte jalgu jääda. www.vincents.lv
Mees Riias komandeeringus, saatis just paar pilti Vincenti eelroast: Naljakas mõelda, kuidas aeg lendab - viimati käis ta seal 8 aastat tagasi ja tundub, et Vincent on endiselt tegija :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 >