Miljon miksi

Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2010-09-28 23:11:02
Miks peab ahju enne küpsetamist eelsoojendama? Tegelikult otsisin ise juba sellele küsimusele vastuseid internetist ja sain (üllatuslikult) teada et peamiselt peab eelsoojendama selleks, et retseptides saaks anda küpsetamise aega (eri ahjud soojenevad erinevalt) ja et küpsemine oleks ühtlane. Samas on mulle endale jäänud mulje, et eelsoojendama peaks justkui ka mingitel muudel toidukeemilistel põhjustel a la et liha pruunistuks mitte ei hakkaks tasapisi keema jne. Ja kuidas on leivaküpsetamisega - leib külma ahju ja ahi sisse vs ahju eelsoojendamine?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-09-29 10:19:40
Fre:
Miks peab ahju enne küpsetamist eelsoojendama? Tegelikult otsisin ise juba sellele küsimusele vastuseid internetist ja sain (üllatuslikult) teada et peamiselt peab eelsoojendama selleks, et retseptides saaks anda küpsetamise aega (eri ahjud soojenevad erinevalt) ja et küpsemine oleks ühtlane. Samas on mulle endale jäänud mulje, et eelsoojendama peaks justkui ka mingitel muudel toidukeemilistel põhjustel a la et liha pruunistuks mitte ei hakkaks tasapisi keema jne. Ja kuidas on leivaküpsetamisega - leib külma ahju ja ahi sisse vs ahju eelsoojendamine?
Sest kookide jm retseptide puhul on küpsetusaeg selle perioodi kohta, mis ta peaks ettenähtud temperatuuril (no nt 200 C) küpsema. Kui Sa paned liiga jahedasse ahju, siis hakkab ta seal nt tasapisi küpsema, aga mitte korralikult, sest temperatuur liiga madal ja siis moodustub juba tasakesi mingi koorik jm protsessid käivituvad, aga täiesti vales järjekorras ja valedes tingimustes jne jne ja tulemuseks pole üldse see kook/pirukas, mis retseptis ette nähtud.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 >