Suitsuliha valmistamine

Tulilind
Kokaõpilane
2009-09-28 17:52:38
Tere! Otsustasin liituda foorumiga, sest leidsin meelepärase teema. Hakkasin ka lõpuks endale ehitama välikööki ja sügiseks on saanud ta sellisesse valmidusse. Tahtsin tõelist väliköögikombaini, sest kui korra kokkamine käsile võtta, siis ikka kõik korraga! Alumises ahjus saan küpsetada praadisid ja pirukaid (ka pizzat) ja ülemises suitsutuskambris tegin avapauguna kohe singi, sest kui singi valmis saad, siis teisedki suitsutooted tegemata jää. Suitsutuskambri põhjas on tavaline malmist pliidiplaat ja selle peale panen sentimeetrised lepa või kirsi või... tossama. Mulle meeldib selline suitsutusviis, sest tooted jäävad puhtamad ja ka see pole vähetähtis, et kui palju ma suitsu annan. Plaadiga on mugav reguleerida. Kui kellelegi huvi pakub, siis minu tegemised on http://www.foto24.ee/album/45791
Profa
Abikokk
2009-10-01 21:11:50
Idee on lahe, teostus ka, vana asbesti sisaldava eterniidi võiks asendada laastude, sindlite või muu sarnasega, aga see on muidugi maite asi. Ise ehitan samuti oma vana ahju asemele uut ja korralikku välikööki, minu ahjule tuleb kaks tulekollet, pikk suitsukäik külma (liha) ja lühike kuuma (kala) suitsu jaoks, lisaks sisse ühtlase temperatuuri hoidmiseks keris. Puhta toote tagab kuiv puu, mille suits ei tahma. Ilma pika suitsukäiguta on minu arvates väga raske ühtlast temperatuuri hoida, eriti madalamat, minu eesmärgiks on läbisutsenud liha, st. vähemalt 8 tundi tehtud. Kiiremini tuleb suitsumaitseline ahjupraad. Samas maitsed on erinevad ja poetoodangust on nii ühte kui teismoodi valmistatud liha parem. Panin mõne pildi ka siia http://profatoitub.blogspot.com/2009/10/uue-valikoogi-ehitus.html

Profa köögipool

Tullia
Abikokk
2009-10-02 09:41:07
Suvel tegime jälled mitmed korrad suitsuliha. Mina tegelikult selle värgiga ei tegele, küll aga osalen söömisprotsessis. Esmalt soolame liha. Soolvesi on paras, kui toores muna pinnale tõuseb. Küpsetamisele kulub meil ka ikka tavaliselt tubli 6-7 tundi. Nagu Profa kirjutab, siis kiirema suitsutamisega saab ahjuprae. Me kasutame sellise ahjuprae jaoks tavaliselt kaelakarbonaaditükki ja pikime selle küüslaukudega.

Tullia jutukesed

Profa
Abikokk
2010-07-17 12:40:48
Postimehe Grillieris ilmus minu jutuke liha suitsutamisest ja väliköögi ehitamisest, keda sellised asjad huvitavad, saab ehk inspiratsiooni.

Profa köögipool

Alberta
Kokaõpilane
2010-07-19 21:45:58
Kas keegi siin on kunagi katsetanud singi suitsutamist suitsusaunas? Tahaks sel suvel ära proovida ja hea oleks kuulda teiste kogemusi...
Matikala
Kokaõpilane
2010-08-12 21:25:04
Tere! Mina tegin jalle sellise suitsuahju. Kiva laduda ma ei oska,vana kulmkappi kah oue risustama ei tahaks,nii et nikerdasin paksust lauast sellise asja.Leidmata on veel katusele materjal ja moned augud tuleks kinni panna,kui ma kunagi takku leian. Hea on see et nii umbes 100 euroga oli pusti ja toovalmis.Halb asi on ,et ei ole sellistes kogustes leppa votta et niisama poletada saaks,tuleb siis jupihaaval seal all teda sussutada.Kuuma saab heal juhul 70-80 kraadi alla,aga enamuses pusib stabiilselt 50 kraadi juures ehk kulmsuits siis. Kana tuleb valja usna hea,liha olen korduvalt sinna keeranud sest olen puudnud ikka teda toorelt suitsutada.Jargmine kord keedan natukese ja siis viskan suitsu.Kala ei ole veel proovida joudnud. Miinuseks on ,et tulematerjali lisades tuleb uks jalle lahti teha,ehk soe valgub valja.Ja ettevaatlik peab olema,et ukspaev liiga palju suitsu poleks ja peab jalle uue ehitama. Minu esimene suitsuahi,pole kull vana halli habemega mehe meele kohane aga oma on ikkagi oma. Sealt edasi peaks ehitama minu esimese grilli ja niisama keetmise tuleaseme ja ma ise kah ei tea veel mille. Ma olen selline uisapaisa ehitaja et ehitada ma ei oska ja plaani kah pidada ei viitsi.Lihtsalt mingid malupildid ,kuidas tegema peaks lipsavad motetest labi ja siis ma kuidagi teen neid ja parast parandan voi ehitan uuesti,nii nagu vaja...

Eeny, meeny, miny, moe\nCatch a tiger by the toe\nIf he hollers let him go,\nEeny, meeny, miny, moe

Profa
Abikokk
2010-08-12 22:16:00
Igati korraliku väljanägemisega, aga sellist lahendust et küttes suitsukapp lahti teha, pole ma veel nägema/kuulma juhtunud. Ma ei saa hästi pildilt aru, mis seal paremal pool on, mingi platvormike vist, selle asemele saaks ju ahju torujupikese panna ja toru teise otsa väikese kolde ehitada. Tavalise umbkolde, st. ilma tuharestita ja alt õhuvõtuluugita. Sellise kolde saab näiteks 12-st telliskivist ja mingit plaadist. Puud siis otse kolde põhjas, see hoiab puid kokku, kui nendest puudus on, kuna sellises koldes on suhteliselt nõrk tõmme. Samuti saab temperatuuri kõrgemaks ja kaob ära oht kogu kupatus maha põletada. Mis leppa puutub, siis parimaks suitsutuspuuks peetakse pööki, Eestis see kahjuks ei kasva, ma ei tea kas seda Iirimaal kasvab. Samuti sobib tamm ja mõned viljapuud, õun ja pirn näiteks, kui on aed ja vaja viljapuid kärpida, ei ole oksi mõtet minema visata, vaid need võib suitsutamiseks jätta. Edu.

Profa köögipool

Matikala
Kokaõpilane
2010-08-13 11:08:47
Profa:
Igati korraliku väljanägemisega, aga sellist lahendust et küttes suitsukapp lahti teha, pole ma veel nägema/kuulma juhtunud... .
Aitahh nouande eest! Jah ma siin ise kah motlesin et vist ei ole normaalne iga vaikese aja takka seda ust lahti teha,suitsu - selle saab enam vahem ruttu joonde jalle aga temperatuur laheb lopsti alla ja see votab kull aega et tagasi kerida. Jah,too om kull huva nou,ma sellise lihtsa tuleaseme peale ei moelnudki sinna korvale,tollega saaks ehk isegi hakkama.. Pooki siin ei ole,leppa olen siiamaani siit ja sealt naksanud,kust silla alt kust elektriliinide alt,puudust lepast pole aga otsimist nouab,et kust kaksata. Tammeoksi on moned taiesti olemas.Kasutan viski jaoks,ehk varvin oma samagonni.Lehed ja pisem kribu krabu on lainud jah,suitsuks. Ounapuid kahjuks pole, marjapuid uldse laheduses vahevoitu.. Meil on siin palju vahtrapuid,kas tollest kah kena suitsu saab?Enamuses sellised taiskasvanud puud tumeroheliste lehtedega ja kohe aia tagant saaks natukene juba votta. Aituma hea sona eest!Hakkan kohe edasi oma kasti disainima,kui selleks hetk leidub ja naitan siis pilti kah.

Eeny, meeny, miny, moe\nCatch a tiger by the toe\nIf he hollers let him go,\nEeny, meeny, miny, moe

Profa
Abikokk
2010-08-14 22:11:40
Ahju sisemusé pildist ma ka hästi aru ei saa, aga mulle tundub et seal on ainult see rest, aga võimalust asju riputada ei ole. Kahele poole sisse liistud ja sinna peale saab vardaid panna, kala läbi varraste, liha konksuga varda külge. Rippuvad asjad suitsuvad ühtlasemalt, samuti kui liiste on mitu, saad panna kõrgemale ja madalamale, ehk siis temperatuuriga mängida. Või kui tahad palju korraga, siis kahes kihis näiteks. Rest võib muidugi ka olla, suur kala või filee läheb restile, samuti juhul kui kolde teed, võiks restile üks koht olla päris madalal, juhuks kui rippuvatest asjadest midagi alla kukub või käest pudeneb. Selle teema postitustes olen natuke liha ja kana tegemisest rääkinud ka, pisut on infot ka minu veebilehel.

Profa köögipool

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-08-17 15:38:53
Profa uhkest suitsuahjust-väliköögist kirjutab ka Postimehe Grillileht

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>