Profa![]() Abikokk 2008-02-03 22:08:43 |
Kuna poesingid muutuvad järjest maitsetumaks, panen siia retsepti, mille järgi ma ise sinki teen.
Singi valmistamiseks on loomulikult vaja suitsuahju, minu ahi on ca 2m pika suitsukäiguga, st. olenevalt tule suurusest saan teha nii külmemat kui kuumemat suitsu. Singiretsept on ise ajapikku paika loksunud katse-eksitus meetodil.
Kõigepealt on vaja leida kvaliteetne liha, mis oleks taine, aga siiski korralikult pekiviirudega läbi kasvanud. Kuna minu ahi mahutab 16 kilo liha, siis lasen ma lõigata 16 ühekilost piklikku tükki.
Seejärel tuleb liha soolata. Selle jaoks keeda niipalju vett, et lihatükid oleksid kaetud.
Soola võta ca 800 grammi ja lihatükke hoia soolvees kaks ööpäeva. Siis tuleb vesi ära valada ja liha kinni siduda. Seda peab tegema takunööriga. Marlisse mässimisel pole mingit mõtet, õigesti suitsetades jääb liha ilma marlitagi ilus kuldne. Sidumisel võiks nöörikeerud olla ca 5cm sammuga.
Suitsetada tuleks järgmiselt - ahjus peab olema kogu aeg nõrk tuli, paar-kolm halgu maksimum. Lihatükid peavad rippuma nöörist läbi pistetud konksu otsas. Puiduks kuiv lepp või õunapuu, kes aias õunapuid harvendab, ärge visake oksi minema, minul on näiteks eraldi suitsuahjupuude riit. Ei ole tarvis panna tooreid oksi ja lehti, suitsu tuleb niigi piisavalt, toores materjal tahmab liha ära.
Aega tuleb varuda kaheksa tundi, kui on viitsimist eriti pisikest tuld hoida, võib ka kümme tundi teha. Kindlasti ei tohi kiiremini ja suurema tulega teha, tuleb praad. Samuti ei ole mõtet lisada maitseaineid, sool ja suits on täiesti piisav. Ahjust välja võttes lasta lihal paberil jahtuda ja jahtunud liha keerata jõupaberisse. Säilib külmikus ideaalselt.
Keda ehmatab kogus 16kg, võib alati mõne sõbraga koopereeruda ja kahe peale liha osta ning valmistada, minul on alati rohkem soovijaid kui võimalusi kellegagi koopereeruda.
Mina panen liha peale alati ka soolaga hõõrutud kanakintsud, kuna küpsetamine on pikk ja kõht läheb tühjaks, on hea kahe tunni möödudes sooja kana süüa.
![]() |
|
Mann![]() Abikokk 2008-04-07 15:08:36 |
Profa, kas sa oma ahjust pilti ei taha teha? Ma püüan juba mitu aastat mehele selgeks teha, et meil oleks suitsuahju vaja, kuid siin Sloveenias ei ole inimesed sest miskit kuulnud ja Eestis meil kahjuks ühtegi tuttavata suitsuahjuga pole. | |
Betty![]() Abikokk 2008-04-07 17:41:53 |
Mann, kas lasen isal meite omast ka pilti teha? | |
Mann![]() Abikokk 2008-04-07 18:03:20 |
Betty:
muidugi, aitäh. Mann, kas lasen isal meite omast ka pilti teha? |
|
Profa![]() Abikokk 2008-04-14 22:27:50 |
Olen linnas ise, ahi suvilas, aga kirjeldan, ehk siis alljärgnevalt retsept kuidas ehitada suitsuahju :)
Vaja läheb:
telliskive
segu
pliidirauda
toru
laudu ja liiste
Leia sobiv platsike, lao tellistest kolle, pane peale pliidiraud, hea ka muud sööki väljas teha.
Koldele võiks aluse valada, see on suht kerge. Järgmiseks leia toru suitsukäiguks, kui ei leia, võib ka selle tellistest laduda. Minul on ca 2 meetri pikkune metalltoru läbimõõduga ca 25 cm. Suitsukäik peab pisut tõusma, et suits paremini liiguks. Käigu teise otsa on vaja laduda tellistest ca pool meetrit kastikujuliselt seina, sinna sisse installeerida suitsutoru teine ots ja selle peale teha suitsukast, mis võib olla nii puidust (lauad, ühenduste peal omakorda liistud et suitsu peaks, materjal olgu korralik ja kuiv), või oskuste korral ka metallist. Minul ust ega korstent ei ole, kui liha ahjus ja tuli all, tõstan puitplaadi pealt lahtisele kastile peale, nii et ainult mõlemast servast suits pisut välja saab, nii et tõmme säiliks, aga kast oleks suitsu täis. Ahjaa, üks asi veel, kuskile poole ahju peale tuleks sisse ehitada metallvõrk, sest elu on näidanud, et asju ahju riputades või sealt võttes võivad nad vahest ka käest libiseda...
Nagu näha on asi ülilihtne, ei midagi erilist. Temperatuuri reguleerin lihtsalt sellega, kui palju puid panen ja kui suure pilu kaane ja kasti serva vahele jätan.
![]() |
|
Mann![]() Abikokk 2008-04-15 07:40:37 |
suur aitäh sulle. kui mees tagasi koju jõuab, palun tal tööle asuda. seniks ostis ta miskise suure korstna toru, et enne kui ahju saan võin sellega proovida. kui täna pealelõunal ilma peab, siis proovin. | |
Betty![]() Abikokk 2008-04-15 08:43:02 |
Mann:
Ma ei ole jõudnud veel vanemate tehtud pilte läbi vaadata. Nad võtsid vist asja tõsiselt :P Meil on tehtud vanast seifist. Betty:
muidugi, aitäh.Mann, kas lasen isal meite omast ka pilti teha? |
|
Mann![]() Abikokk 2008-04-15 11:15:23 |
Ootan, Betty. Vana seif kõlab huvitavalt. | |
Betty![]() Abikokk 2008-04-15 22:26:18 |
Pilte pole õnneks palju ja arvestada, et kolmandikul figureerib ka kass :) Pildid asuvad siin.
![]() |
|
Mann![]() Abikokk 2008-04-15 23:25:57 |
Aitäh, Betty. Kui mees kodus, tutvustan talle. Need kalad näevad toredakesed välja. | |
< 1 | 2 | 3 | 4 > >> |