INDIA KÖÖK

Mati
Kokaõpilane
2008-12-28 15:36:23
Kust saab valmissegatud garam masalat, vanasti ostsin santa maria oma, aga nüüd enam ei ole seda leidnud, kas keegi oskab aidata või peab ikka ise kokku segama hakkama, aa seda ka et elan viljandis ja siin ei ole kuskilt vürtsköömneid võtta, isegi tartust pole leidnud
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-12-28 15:49:48
Mati:
Kust saab valmissegatud garam masalat, vanasti ostsin santa maria oma, aga nüüd enam ei ole seda leidnud, kas keegi oskab aidata või peab ikka ise kokku segama hakkama, aa seda ka et elan viljandis ja siin ei ole kuskilt vürtsköömneid võtta, isegi tartust pole leidnud
Tallinnas saab osta nt Piprapoest (Liivalaia tn Stockmanni ja Olümpia vahel) ja NOP-poest (Köleri tn Kadriorus; olemas nii jahvatatud kui ta tervete vürtside kujul). Santa Maria tootevalikus on ka täitsa olemas (paberpakendis; kuigi mind hirmutab väga teadmine, et see segu on jogurtimaitseline???). Meiral on olemas mingi 'india maitseainesegu' - ehk on seegi garam masala? Kui soov ise teha, siis üks retsept on siin. Vürtsköömned (loe ka foorumiteemat) on siiski hädavajalikud. Neid peaks olema nii Meira kui ka Santa Maria sarjas, aga tihti ekslikult juustuköömne nime all. Kui poest ei leia, siis äkki on nad nõus sisse tellima? Suuremates Selverites peaks nüüd müügil olema ka Prantsuse maitseainete sari Ducros ja Vahine (klaaspurkides, vahendab AS Kriss Trading, kes enne McGormickit importis) - nendel on ka kindlalt vürtsköömned olemas.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-12-29 22:08:51
Lappasin siin vanu kokaajakirju ja silma jäi Tiina Jokineni* lugu 2006. a. novembri Oma Maitsest "India tuhat toitu". India köögi huvilistel tasub see ehk riiulist üles otsida :) Retsepte väga palju pole, aga mõned siiski: Chai Kurgi-mündi raita Naan-leivad Lassid: mango, kookose, roosi (need siis Kaie Mei omad) Tulimagus taimekarri Vindaloo-pasta Magusvürtsikas kalaroog Universaalne karripasta Vürtsikas lambalihahautis Pühapäevane kanakarri (need BBC Good Foodi omad) * Tiina Jokinen on elanud kaks aastat Indias. Praegu on ta festivali "Orient" direktor ja Budismi Instituudi nõukogu liige, kelle hobiks toidukultuurid.

Kika
Abikokk
2008-12-30 16:10:00
ma tegin paar päeva tagasi nami-nami retsepti järgi naan-leibu. nagu eespool juba kirjas, jäi tainas peale jahu lisamist väga kleepuvaks. mul oli päris raske sellest korralikke pätsikesi vormida. ma muudkui lisasin jahu.... kuigi seda poleks vist tohtinud teha? kokkuvõtteks- naanid tulid vaatamata topelt jahukogusele väga maitsvad ;) Pille, millise nipiga sina originaalretsepti järgi ilusad pätsikesed teed? :) (ma mõtlen, kui tainas käte külge kinni jääb...)
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-12-30 16:25:38
Kika:
ma tegin paar päeva tagasi nami-nami retsepti jäegi naan-leibu. nagu eespool juba kirjas, jäi tainas peale jahu lisamist väga kleepuvaks. mul oli päris raske sellest korralikke pätsikesi vormida. ma muudkui lisasin jahu.... kuigi seda poleks vist tohtinud teha? kokkuvõtteks- naanid tulid vaatamata topelt jahukogusele väga maitsvad ;) Pille, millise nipiga sina originaalretsepti järgi ilusad pätsikesed teed? :) (ma mõtlen, kui tainas käte külge kinni jääb...)
Müstika :O Ma spetsiaalselt mõõtsin jahukoguse üle, kui neid pätsikesi tegin, kuna Eva oli hoiatanud, et jahust ei piisa.. Ja mul piisas poolest liitrist jahust, just nagu soomlaste algretseptis oli öeldud :) Jahuks oli Sunnuntai, jogurtit enam ei mäleta, aga ju midagi paksemat oli... Kerkima pannes jääb tainas küll käte külge kinni, aga peale kerkimist oli täiesti vormitav..

Kika
Abikokk
2008-12-30 16:29:21
Pille:
Kika:
ma tegin paar päeva tagasi nami-nami retsepti jäegi naan-leibu. nagu eespool juba kirjas, jäi tainas peale jahu lisamist väga kleepuvaks. mul oli päris raske sellest korralikke pätsikesi vormida. ma muudkui lisasin jahu.... kuigi seda poleks vist tohtinud teha? kokkuvõtteks- naanid tulid vaatamata topelt jahukogusele väga maitsvad ;) Pille, millise nipiga sina originaalretsepti järgi ilusad pätsikesed teed? :) (ma mõtlen, kui tainas käte külge kinni jääb...)
Müstika :O Ma spetsiaalselt mõõtsin jahukoguse üle, kui neid pätsikesi tegin, kuna Eva oli hoiatanud, et jahust ei piisa.. Ja mul piisas poolest liitrist jahust, just nagu soomlaste algretseptis oli öeldud :) Jahuks oli Sunnuntai, jogurtit enam ei mäleta, aga ju midagi paksemat oli... Kerkima pannes jääb tainas küll kinni, aga peale kerkimist oli täiesti vormitav..
no ma proovin siis uuesti :) kasutasin Tere maitsestamata jogurtit, see 0,5 l tetrapak. see on suhteliselt vedel, järgmine kord proovin paksema jogurtiga.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-07 18:14:46
Eile õhtul toimus Nõmmel Toiduakadeemias järjekordne Nami-Nami kokakoolitus, sel korral oli teemaks siis "Bollywood Dreams" ehk tutvumine india köögiga. Olin valinud välja eelkõige sellised india toidud, mida saaks umbes 90 minutiga valmistada (seega vindaloo-karrid jms, mis oleks vajanud paaritunnist marineerimist või hautamist, jäid välja). Menüü oli järgmine: Suupisted ja lisandid Bhaji ehk frititud vürtsikad sibulapallid Kurgiraita Koriandritšatni Tomatitšatni Münditšatni Pilau riis Põhiroad Vürtsikas pommu- ehk baklažaanihautis tomati ja koriandriga Aromaatne kanakorma Dhal e. punased läätsed laimi ja tamarindiga Kikerhernekarri Sag aloo e. spinati-kartulikarri Krevetid karrikastmes Leivad Naan-leivad Chapati-leivad Magusroad ja joogid Shrikhand e. india jogurtidessert safrani ja pistaatsiapähklitega Mangolassi Chai Masala e. india vürtsitee

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-08 16:28:00
In the interest of research :) Proovisin täna Santa Maria valmis maitseainesegusid India sarjast - Raita Spice Mix (sibul, sool, suhkur, küüslauk, karri, tšillipipar, roheline tšilli, münt, maitseained, sidrunhape) ning Chicken Tikka Spice Mix (modifitseeritud kartulitärklis, sool (16%), tšilli, tomat, küüslauk, sibul, ingver,, vürtsköömen, koriander, kurkum, suhkur, õun, tamarind, must pipar, paakumisvastan eaine E551). Tikka-segu on tulisoolane ning raita ei olnud kohe kindlasti "jahutav" (cooling), mida ma raita-kastmelt ootan. Pean tunnistama, et viskasin ära nii kana kui ka kastme ja sõin lõunasöögiks peamiselt keedetud riisi.. Enam kumbagi ei osta ega soovita teistelegi :(

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-15 07:18:56
Pille:
Kika:
Müstika :O Ma spetsiaalselt mõõtsin jahukoguse üle, kui neid pätsikesi tegin, kuna Eva oli hoiatanud, et jahust ei piisa.. Ja mul piisas poolest liitrist jahust, just nagu soomlaste algretseptis oli öeldud :) Jahuks oli Sunnuntai, jogurtit enam ei mäleta, aga ju midagi paksemat oli... Kerkima pannes jääb tainas küll käte külge kinni, aga peale kerkimist oli täiesti vormitav..
Annan teada, et tuunisin siinset naan-leibade retsepti üsna kõvasti. Piima jätsin üldse välja, kasutasin vaid jogurtit, jahukogust suurendasin ka veidi (275 g asemel on nüüd 300 g). Kes algset retsepti tahab, saab piiluda soomlaste versiooni, retsepti juures ma sellele enam ei viita. Lisaks kasutasin pärmitaina tegemisel hiljuti õpitud nippi, kus pärmi ei lahustanud ei piimas ega hõõrunud suhkruga lahti, vaid hoopis mudisin jahu sisse. Töötas väga kenasti :)

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-02-04 16:50:55
Pereklubi.ee lehel kiidetakse sellist naani-retsepti: Selle retsepti põhjal saate ca 7 - 8 naani 3 kl nisujahu 1 tl. kuivpärm (pulber) 1 kl piima 1tl. taimeõli 1 muna 1/2 tl. suhkrut 1 tl. soola 50 ml. vett 1. lase jahu läbi sõela kaussi. 2. Lisa sooja vette pärmipulber, sega hoolikalt kuni kõik on lahustunud. ( vesi peab olema soe, et pärm aktiveeruks). 3. Klopi lahti ...muna, lisa suhkur, sool, õli ja kalla segu pärmilahusesse. Lisa leige piim. 4. Nüüd kalla vedelik vähehaaval jahu hulka samal ajal hoolikalt segades. Kui tainas kleepub käe külge, pane käe peale sutsuke õli, see aitab. Taigen peab olema väga pehme, siis tulevad ka õhulised ja pehmed naanid. 5. Vormi taignast sobiva suurusega pätsikesed (kui taigen jääb käte külge kinni kasuta natuke jahu, et saaksid paremini vormida). Jäta pätsikesed kerkima ca 30 minutiks niiske (mitte märja) käteräti alla. 6. Kuumuta praeahi kõige kõrgema kuumuseni (grill on selleks sobiv) Vormi kätega pätsikesest pannkoogilaadne ring, aseta ahjuplaadile või ahjurestile ja küpseta ahjus grilli küttekeha lähedal 2 minutit ühelt poolt, siis keera ümber ja 2 min. teiselt poolt. Kui naan on valmis, siis määri peale võid. Söö ja naudi Originaalis tehakse naani spetsiaalses tandoori ahjus, kus saab muidugi selle kõige ehtsama ja maitsvama naani, aga ka tavalises praeahjus küpsetatud naan on küllaltki ligilähedane originaalile.

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>