Tõlvikud olemas, mida edasi teha? Kõige lihtsam on neid toorelt süüa, aga ka lühike kuumutamine on maitsev meetod. Maisi saab keeta, aurutada või grillida ja serveerida kuumalt või ja soolaga, mõne muu maitsevõi või meelepärase lisandiga. Loomulikult võib värske maisiga ka keerulisema kokkamise ette võtta.
Keetmiseks tuleks maisitõlvikud puhastada, vesi suures potis keema ajada, tõlvikud potti pista ja pott kaanega katta. Keeduveele pole tarvis lisada ei soola ega suhkrut. Keeta mitte üle 5 minuti, mais tangidega serveerimisalusele tõsta ja serveerida kuumalt või ja soolaga või lasta soolavõitükikestel kuumadel tõlvikutel sulada. Võib keeta ka 1-2 minutit ja samal ajal suurel pannil või maitseainetega (nt tšillihelveste ja soolaga) kuumaks ajada ning tõlvikud maitsestatud võis üle praadida. Leidub ka õpetusi panna tõlvikud külma vette, lasta vesi keema tõusta, eemaldada pott tulelt ja lasta maisil jahtuvas veel lõpuni küpseda. Tasub meeles pidada, et liiga vana ja kuiva maisi ei päästa ka pikem keetmine.
Maisi saab valmistada ka mikrolaineahjus. Selleks tuleks tõlvikud lehti eemaldamata mikrolaineahju panna ja samuti 3-5 minutit täisvõimsusel küpsetada. Kui enamus lehti on eemaldatud ja osa tõlvikust paljas, tuleks see enne kuumutamist küpsetuspaberisse keerata. Koos lehtedega saab maisi küpsetada ka tavalises ahjus, aga see võtab oluliselt kauem aega.
Maisi saab edukalt grillida või röstida. Grillida saab maisi nii lehtedeta kui koos lehtedega. Koos lehtedega on tegu sisuliselt aurutamisega, ilma lehtedeta röstimisega. Lehtedega grillimiseks võiks tõlvikult lehed tagasi tõmmata, kõik kiud eelmadada, maisiterad kergelt oliiviõliga üle pintseldada, soolaga maitsestada, lehed tagasi tõlviku peale tõmmata ja grillida mõõdukal tulel ja tõlvikuid aeg-ajalt pöörates lehtede söestumiseni, umbes 15-20 minutit. Kogenumad grillijad ütlevad, et mais on valmis, kui grillilt maisilõhna tuleb. Maisitõlvikud võib ka täielikult puhastada, õliga pintseldada ja jumekaks grillida. Aga puhastamata tõlvikuid võib lehtede söestumiseni küpsetada ka otse sütel. Sellised küpsetusviisid annavad maisile mõnusalt suitsuse maitse.
Kui tõlvikul maisist isu täis, saab kuumutatud ja tõlvikult terava noaga maha lõigatud maisi kasutada igal pool, kus keskmine eestlane tavaliselt maisikonservi kasutaks, aga maitse on värskel kordades parem. Näiteks passib mais salatitesse, suppidesse, vormiroogadesse jne.
Artikkel ilmus 2016. a. juulis.
Nagu tellimise peale :) Just ostsin maisi ja mõtlesin, mida teha :)
Tõin 4. juulil koju kotitäie värsket maisi. Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäeva tähistamise traditsioon. Grillil jääb suurepärane. Vahel Parmesaniga kaetult, vahel tšillihelveste ja võiga. Peamiselt aga naturaalselt ja kergelt pruunistunult.
Oi, sõime just maisitõlvikuid paar páeva tagasi. Mu 4-aastane julgeb proovida natue võõramaid asju avastas, et mais on nii hea. Üritas veenda ka külasolevat naabripoissi maisi headuses, aga tulutult. Fánname maisi!
Super artikkel. Alati poes seisan nõutu näoga maisi juures. Tahaks aga ei oska midagi temaga peale hakata.
Mina praadisin võiga, natuke soola ja sidrunipipart - väga mõnus. Aga kas võiks ka marineerida?
Võtsin ka julguse kokku ja proovin maisi grillimise ära. Tükk aega juba piidlen neid värskeid tõlvikud...