Marron glacé on Prantsusmaal vägagi tuntud, eriti jõuluhooajal. Neid suhkrustatud kastaneid süüakse niisama, hakitakse magustoitudesse ja püreestatakse kreemidesse. Suhkrustatud kastanite kodus valmistamine on suhteliselt lihtne, kuigi aeganõudev. Seega varuge kastanid, neli päeva aega ja kokkama!
Pea meeles, et Eesti aedades kasvav kastanipuu on seebipuuliste sugukonda kuuluv hobukastan (Aesculus hippocastanum), mis süüa ei kõlba. Otse vastupidi - ta on kogunisti mürgine. Süüa kõlbab pöögiliste sugukonda kuuluv harilik kastan (Castanea sativa), mida leidub kasvamas mujal maailmas. Seega toidutegemiseks otsige kastaneid poest, mitte aiast!
Väljatuleks: umbes 400 ml purgitäis
500 g kastaneid (puhastatult u 300g)
200 g suhkrut
1,25 dl vett
pool vaniljekauna koos selles olevate seemnetega
Esmalt tuleb kastanid keeta ja puhastada. Lõika kastanitele terava noaga peale ristikesed ja panr need potikeses olevasse vette. Aseta pott tulele, lase keema tõusta ning keeda 15 minutit. Seejärel tuleb kastanid kohe puhastada: võta kuumast veest kastani, tõmba noa abil kastani koor ja sisemine "nahkne" kiht maha (selleks tee enne keetmist kastani koore sisse lõiked, siis on puhastada kergem). NB! kindlasti puhastada otse kuumast veest võetud kastaneid, kuna jahtumisel hakkab koor taas kastani külge kinni.
Kui kõik kastanid on puhastatud, pane puhas pott tulele. Lisa suhkur, 1,25 dl vett ning pikuti poolitatud vanillikaun. Lase siirup keema, keeda viis minutit, eemalda vanillikaun (seemned olid segamise käigus siirupisse eraldunud) ning siis lisa puhastatud kastanid. Keeda madalal temperatuuril kümmekond minutit, seejärel eemalda potike tulelt ja lase järgmise päevani seista.
Järgmisel päeval tõsta pott taas tulele, lase kastani-siirupisegul keema tõusta, keeda viis minutit madalal kuumusel ning tõsta pott taas tulelt ära.
Korda sama ka kolmandal ja neljandal päeval. Selle tegevuse (keema laskmine ja siis 24 tundi siirupis seismine) käigus peaksid kastanid suurema osa siirupist endasse imema.
Neljandal päeval võib kastanid koheseks tarbimiseks/säilitamiseks võtta. Selleks on kaks varianti:
- Kastaneid võib säilitada sellessamas siirupis, milles nad seisid. Kastanid ja siirup kallata puhtasse purki, sulgeda ja hoida külmkapis. Nii seisavad suhkrustatud kastanid paar nädalat kindlasti.
- Kastanid võib siirupist kurnata, asetada ahjuplaadile ja 50*C ahjus, mille uks veidi irvakil päev otsa kuivatada - nii kuivab nende pealispind ära ja neid saab kenasti ükshaaval serveerida (näiteks minimuffinite pabervormidest). Niiviisi, kuivatatult, säilivad nad nädalakese kindlasti.
Fotod: Martiina Anni