Sommeljee August Alop käis Valio Atleedi 25 juubeli auks korraldatud üritusel välja mõned näpunäiteid, kuidas sobitada veine Eestis valmistatud juustudega.
Magusa mekiga Emmentali tüüpi juustu juurde pakuks August Alop näiteks Tšiili Pinot Noir viinamarjadest valmistatud nooremat marjast veini. Nii juust kui vein on kergelt magusad ja täiendavad teineteist.
Tavalise võileivajuustu juurde nagu Atleet Gold leidub samuti sobilikke veine. Lihtsa juustu juurde tuleks valida vein, mis juustu maitset võimalikult vähe lämmataks. Alopi soovituse järgi sobiks kõige paremini valge kuiv või poolkuiv vein. Alsace Pinot Blanc või Itaalia päritolu Pinot Grigio viinamarjast tehtud vein oleksid parimad variandid.
Pikalt laagerdunud ja intensiivse aroomiga Gouda juustu täiendab kvaliteetne ja küps punane vein, näiteks Burgundia päritolu Pino Noir. Just Gouda juust on ka Alopi üks lemmikutest, mis sobib hästi veini kõrvale.
Veiniga sobib Alopi sõnul suurepäraselt ka kõva, kuiv ja tugeva maitsega parmesani juust. Intensiivse maiste tõttu nõuab see juustutüüp enda kõrvale ka tugeva mekiga punast veini. Näiteks sobib hästi kuiv, kuid rikkaliku aroomi ja maitsega Piemonte punavein Barbera viinamarjast.
Hamba all kriuksuva leibjuustuga, mida serveeritakse traditsiooniliselt koos murakamoosiga, sobitaks Alop poolmagusa Saksa Rieslingu tiitliga spätlese või auslese. Siinkohal andis sommeljee ka lihtsa näpunäite – mida väiksem on veini alkoholiprotsent, seda magusamat maitset on oodata. Kui juustu on lisatud salatisse, sobiks paremini sama veini poolkuiv variant.
Sinihallitusjuustu puhul valis August Alop juustu intensiivsele ja soolakale maitsele vastu töötava magusa valge veini Prantsusmaalt Chenin Blanc viinamarjadest.