Kaktusvili – mis see on?

Poelettidel on palju põnevaid troopilisi vilju, mis oma erksavärvilisusega pilku püüavad. Kaktusvili on üks neist, kuigi tõsi, Eesti poodidesse see just väga sageli ei satu.

Kaktusvili kasvab kaktusetaime ovaalse lapiku rohelise osa küljes, värvus varieerub rohelisest kuni punaseni, olles sageli just nende vahele jäävate kollakasoranži toonidega. Kaktusvilja katavad väiksed pehmed ja raskestimärgatavad okkad, mis kergesti nahka kinni jäävad ja enda ümber põletikku tekitavad. Kaktusvili on magus ja mahlane vili, pigem toitainetevaene. Vitamiinidest on viljas C-vitamiini, mikroelementidest magneesiumi, samas pole kumbagi märgatavalt palju. Teisi vitamiine ja mikroelemente sisaldab vili väga väikestes koguses.

Mida kaktusviljast valmistada?

Põhimõtteliselt on seda vilja kõige maitsvam süüa just toorelt. Seega niisama söömiseks, aga ka puuviljasalatitele lisamiseks ja smuutide valmistamiseks on vili ideaalne. Sobib ka erinevate kookide kõrvale lisandiks.

Kuidas kaktusvilja süüa?

Kuna kaktusvilja katavad peened väiksed okkad, on vilja vaja käsitleda ettevaatlikult. Kasuks tuleb kinnaste kasutamine. Kõige lihtsam on toimida nii, et lõigata vili pooleks ning lusikaga viljaliha koore seest välja tõsta. Terve viljaliha kõlbab süüa.

Ka seemned kõlbavad süüa, seega ei pea neid eemaldama (samas, kuna seemned on suured, siis kaktusvilja nt smuutide jm kreemjate roogade sees kasutamiseks peaks viljaliha läbi sõela hõõruma, et seemned eemaldada).

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 26.09.2017 19:44 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Malviina
postitatud 27.09.2017 14:04

Aga kuidas maitseb?

Martiina
posted on 27.09.2017 21:21

Maitse on huvitav. :) Otseselt millegagi võrrelda ei oska, mida küpsem, seda magusam, samas liialt lääge ei ole. Samas, hapusid toone ka ei esinenud. Eks tuleb endal korra ära maitsta, siis saab teada :)

Leele Kasesaar
postitatud 27.09.2017 15:31

Olen poes vaadanud neid, aga osta ei tihka. On nad hapud, magusad, lääged, mahedad?

Martiina
posted on 27.09.2017 21:22

Otseselt millegagi võrrelda ei oska, mida küpsem, seda magusam, samas liialt lääge ei ole. Samas, hapusid toone ka ei esinenud. Eks tuleb endal korra ära maitsta, siis saab teada :)</br>Ei meenutanud midagi meil kasvavat, seega võrrelda on raske.

Gerly Raiend
posted on 28.09.2017 17:36

Magusad!

Liisu
postitatud 27.09.2017 21:58

Üsna maitsetu, jahune ja mage vili. Seemned on ka päris suured. Mina enam ei ostaks :)</br> Ja okkad on tõesti ebameeldivad.</br>

Karima
postitatud 28.09.2017 17:27

See on niiiiii hea. Ainult kui üleküpsenud siis mitte nii väga. Enam mina neid koorida ei taha :) kunagi sai ise korjatud neid ja palja käega .... mis te arvate kui mõnus oli neid imeudusulgseid okkaid peopesast nokkida. Mees koorib, mina söön!

Mari Nuga
postitatud 28.09.2017 17:37

Olen neid Itaalias söönud niimoodi otse põõsast spetsiaalse okka eest kaitsva atribuudiga puhastades. Kõik, mis Eestis müügil olen näinud tunduvad üleküpsed.

Kaare
postitatud 29.09.2017 08:31

Saime lastega okkad näppu. Udupeened okkad, mis kiusavad mitu päeva. Aga maitse... Sõin ja mõtlesin, et milleks ometi nii maitsetut asja importida :) </br>Seemned olid ka suured pisikese vilja kohta. Huvitav kogemus, aga vaimustust ei tekitanud.

Kalli
postitatud 05.10.2017 11:24

Olen ise seda Hispaanias loodusest korjanud. Magus, mahlane ja tõesõna õiget käsitlemist vajav vili. Õnneks olin koos inimesega, kes oskas eelnevalt mind juhendada seega pääsesin okkavabalt.

Maret Kollin
postitatud 11.10.2017 12:05

Väga maitsev!

Tiia Kull
postitatud 11.10.2017 14:29

Väga maitsev!

Harry Naimark
postitatud 11.10.2017 14:30

Väga maitsev on, neid on kahte värvi...valga ja punase viljalihaga... Pildil on punane kaktusvili ja valge draakonvili.

Margot Peikel
postitatud 11.10.2017 23:20

See on niiiii maitsev!!

sips
postitatud 30.09.2023 21:57

arbuusi moodi maitseb