Tänavu on uskumatult hea kukeseenelaadsete aasta ja metsaalused on neist kohati kollaseringilised, pruunilapilised ja mustalaigulised. Harilikku kukeseent ehk kantarelli tunneb meist vast enamik, aga kas heledam ja jässakam kahvatu kukeseen paneks kulmu kergitama? Kas lehter-kukeseen ja kollakas kukeseen ehk lehterkantarell on tuttavad ja oskus neil välimuse järgi vahet teha olemas? Kuidas maitseb põhjanaabrite juures armastatud delikatessi staatuses must torbikseen ja kas pruuni toruseenega oled kohtunud? Mustast torbikseenest võib siinsamas pikemaltki lugeda. Hariliku kukeseene pähe satub vahel pihku ka pruunjas narmik või timpnarmik – paned korvi ja otsid lisa või viskad teadmatusest eemale?
Vaata pilti ja kontrolli oma teadmisi või võrdle saaki!
Kuigi raamatud väidavad, et kahvatut kukeseent on seni leitud vaid Saaremaalt, on siinsed seened korjatud siiski Harjumaalt ja kahtlustada võib, et heledamad kukeseened piltidel on samuti kahvatud kukeseened, täitsa mandrilt. Kulinaarselt on vahe märgatav. Kahvatu kukeseen on harilikust kukeseenest jässakam, siledama kübara ja jämedama varrega ning ääred pole nii õrnad ja teda on seetõttu natuke lihtsam puhastada.
Kollakad kukeseened (pildil allpool), lehter-kukeseened, mustad torbikseened ja pruunid/hallid toruseened on aga omaette kamp hõrgutisi. Tihtipeale kiputakse neid kõiki ekslikult lehterkukeseenteks nimetama. Kuigi tegu on erinevate seeneliikidega, on nad kulinaarse väärtuse poolest sarnased passides nii pannile, supisse ja pirukasse analoogselt hariliku kukeseenega kui kuivatamisekski ja seenejahuna aastaringselt toidule head mekki andma. Maitselt jääb harilik kukeseen siin pikalt varju. Kuivatamine ongi ehk parim viis neid säilitada, sest kui see päris oma seenekoht on leitud, siis kipub saak olema helde, sest neile seentele meeldib kambakesi suurte kogumikena kasvada. Loomulikult võib neid ka hoidistada, kuumutada ja seejärel omas mahlas külmutada vms. Tasub vaid meeles pidada, et seente kümutamisel tuleks need enne ilma rasvaineta kuumutada. Rasvaine, olgu selleks või või õli, lühendab seente säilimisaega külmutamisel oluliselt.
Aga kui kübara alt vaatavad vastu narmad? Siis on tõenäoliselt tegu paksema ja heledama kollaka kübaraga timpnarmiku või õhema ja pisema kollakaspunase kuni pruunika kübaraga pruunja narmikuga (pildil allpool), mis noorte seentena analoogselt kukeseentega pannile passivad ja toiduseentena harilikule kukeseenele alla ei jää. Tihti kutsutaksegi neid heledaks ja tumedaks timpnarmikuks. Ka kasvukohad on neil narmikutel tihti kukeseenega kattuvad ja seened satuvad koos korvi.
Artikkel aastast 2016.
Aitäh! Nii õpetlik ja asjalik ja vajalik!
AITÄH! Minu jaoks, eks? ;)
Ikka Nami-Nami retseptikogu lugejatele mõeldes, muidugi :P
Ma sain eile ka kukeseentest korvi täis, teised kukeseenelised jätsin metsa, nende korvides oli vähem seeni...
<p>Kahejalgsed kukeseenelised oleks, jah, parem rahule jätta ja mitte lõikuda :)</p> Riik: Seened (Fungi)</br> Hõimkond: Kandseened (Basidiomycota)</br> Klass: Mittelehikseened (Agaricomycetes)</br> Selts: Kukeseenelaadsed (Cantharellales)</br> Sugukond: Kukeseenelised (Cantharellaceae)</br> Perekond: Kukeseen (Cantharellus)</br> Liik: Harilik kukeseen (Cantharellus cibarius)</br>
Kuldhariku võiks ka kukeseentega samasse patta visata.
Kahvatu kukeseenega olen mina Saarel sel aastal trehvanud. Teisi ei ole mina kohanud :)
Pean tunnistama, et olen tihti kollakast kukeseenest mööda kõndinud, sest arvasin, et need on "harilikud kukeseened, mille parim enne on möödas" :D
Väga hea ülevaade! Aitäh :)
Mina korjasin oma arust lehterkukeseeni aga nüüd vaatan pilte ja tuleb välja,et korjasin kollakat-kukeseent.
See on väga tavaline eksimus, tundub. Köögis pole neil mingit vahet, aga tegu on bioloogiliselt siiski erinevate liikidega.
Elan Soomes metsade vahel ja olen kõiki neid korjanud ja söönud, säilitan ka talveks omas mahlas sügavkülmas..
Sama jutt , mitu aastat juba neid säilitanud ja söönud
kukeseent, kahvatut kukeseent ja timpnarmikuid oleme täiesti teadlikult noppinud, teised on uudiseks. Aitäh info eest, paneme metsaalusele pilgu peale nüüd veelgi tähelepanelikumalt :D
Timpnarmikud lendasid eelmisel aastal kõik prügikasti, olid kibedad! Vbl saab marineerida või kupatada, aga otse pannile ei kõlba Minust jäävad need edaspidi kõik metsa kuna kukeseeni piisavalt.
Tunnen kõiki!
Tunnen samuti kõiki.
Must torbikseen on väga hea, aga vaid korra elus metsas juhtunud leidma.
Sel aastal seni 20L harilikku kukeseent varutud :). Plaanis ka minna kollaka kukeseene jahile - helde koht selleks ootamas. Narmikud nopin ka alati ära, kui nad end ilmutavad.
Sain targemaks!
Oh, ei kõiki kukeseenelisi on võimatu tunda... Erinevaid liiki kukeseeni tunnen. Harilikku kukeseent olen korjanud, teisi mitte.
Jaa, ikka tunnen.. Kui vanaisaga koos kunagi metsas hulkusin, said paljud seened tuttavaks, mida muidu ei korjanud....
Kõik maitsvad ja söödavad!