Kuidas katta LCHF munapühalaud?

2016. a. aprillis ilmus esimene eestikeelne LCHF-toitumist propageeriv kokaraamat "LCHF - hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikuvaesest toidust." Raamatu autor Kadi Kõiv jagas Nami-Nami lugejatega soovitusi LCHF stiilis pühadelaua katmiseks.  

Jätkab Kadi Kõiv: 

LCHF on toitumisviis, milles on iga päev munadepühad :) See tähendab, et siin sööme tavapäraselt üpris palju mune – igaüks täpselt nii palju, kui isu on. 

LCHF ei nõua toidu kaalumist ega kalorilugemist, vaid soovitab järgida oma sisetunnet ja süüa ainult siis, kui kõht on tühi – sööme kõhu täis toidust, milles on vähe süsivesikuid ja rohkem head rasva. Vaatamata oma keerulisele nimele on LCHF tavaline "päris toit" – muna, liha, kala, kana, köögiviljad, head rasvad, täisrasvased piimatooted, pähklid, marjad. 

Üks viise selle kindlakstegemiseks, kas tõesti kõht ka tühi on, on "munatest" – kui tunned, et tahaksid midagi süüa, siis mõtle, kas sa muna süüa sooviksid. Kui vastus on jah, siis on sul tõenäoliselt tõesti kõht tühi ja on sobiv hetk midagi süüa. Kui muna ei tundu ahvatlev, siis on ilmselt tegu lihtsalt himuga "millegi hea" järele. 

Pea kõik erinevad toitumissuunad on jõudnud muna osas üksmeelele – see on ideaalne toit, milles on olemas kõik inimkehale vajalik, peale C-vitamiini. Kindlasti ei ole vaja karta, et munadest pikapeale ära tüdineb. Minu raamatus "LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikuvaesest toidust" leiab mitmesuguseid maitsvaid retsepte munast koosnevateks hommikusöökideks. Loomulikult sobivad kõik need munatoidud ka kevadpühadelauale. 

Minu munatoitude soovitused pidulauale on järgmised:

(Foto: Meeli Küttim)

Toitva ja mõnusa suutäie saab ka munamuffinitest ehk omletuffinitest, mille retsepti leiab minu raamatust.

Foto: Meeli Küttim

Traditsiooniline lihavõttemagustoit on pasha – ka seda saab kerge vaevaga LCHF-toitumissuunaga sobivaks kohandada. Tuleb vaid valida hea looduslik magustaja ning ülejäänud pasha koostisosad on niigi puhas LCHF – otsi turult kõige rammusam kohupiim, juurde rõõsk koor, või, muna, purustatud mandlid, külmutatud jõhvikad jne. Mina valmistasin nami-nami retsepti eeskujul sellise LCHF-pasha ja juba nõuti, et ma seda kordaksin.

Kuna paljude jaoks seostuvad munadepühad suures koguses kommide söömisega, siis ka maiustusi on võimalik valmistada LCHF-iga sobival viisil. Siin on mõned retseptid: 

 Foto Meeli Küttim, fotol Bounty ja Fudge

Mis puudutab aga traditsioonilist munade värvimist, siis soovitan kasutada eelkõige looduslikke vahendeid, näiteks sibulakoori või punast kapsast – viimase abil saad kaunid sinisekirjud munad. Looduslikult värvitud mune võib hiljem ka julgelt süüa. 

Punase kapsa abil munade värvimise õpetus: pane valged munad koos tükeldatud punase kapsaga tihedalt potti, vala vesi peale ja keeda munad kõvaks. Seejärel vala sisse törts äädikat ja jäta munad terveks ööks potti ligunema. Kui hommikul munad väja võtad, siis ei maksa neid kohe väga hõõruda, muidu tuleb sinine värv maha. Sinine toon munadel muutub ka kuivamise käigus.

Artikkel ilmus Nami-Namis 2016. aasta märtsis.

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 15.04.2017 10:38 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid