Pressiteade 22.4.2016
Täna toimunud Eesti toiduainetööstuse X aastakonverentsil "Toit ja tervis" kuulutati välja Eesti Parim Toiduaine 2016 konkursi võidutoode, milleks on sorbett Balbiino Mango Smuutike.
Toiduainetööstuse konverentsi ja Eesti Parima Toiduaine konkurssi korraldanud Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on tervis ja toidu tervislikkus olnud viimaste kuude jooksul avalikus diskussioonis väga sagedasti esinevad märksõnad.
"Ka Eesti Parim Toiduaine 2016 tiitlivõitja puhul oli tunda selget püüdlust pakkuda tarbijatele maiustamiseks kergemat ja figuurisõbralikumat alternatiivi," ütles Potisepp. "Jäätisemaailmas pole palju neid tootjaid, kes võtaks riski ja suunaks oma toote naistele, kes tavaliselt eriti jäätist ei söö. Balbiino tegi seda ja edukalt – Balbiino 0% rasvasisaldusega ja kõigest 80 kCal energiaväärtusega väike ja kerge jäätis tunnistati parimaks magustoiduks ning rõõmustab eesseisval suvel kindlasti paljusid suuri ja väikeseid maiasmokkasid," lisas ta.
Konkursi hindamiskomisjoni esimehe, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmeri sõnul on Eesti Parima Toiduaine konkursil osalenud toodete ja tegelikult ka teiste Eesti suurte ja väikeste toidutööstuste toodangu kvaliteet muutunud juba sedavõrd kõrgeks, et kuulub kindlasti toidumaailma paremikku. "Siin pole kahtlustki - Eesti toit ongi tegelikult Eesti parim slogan," kinnitas ta.
Parima toiduaine konkursi kuldmärgid said endale rinda ka Põltsamaa Pai+ kõrvitsa-mango smuuti astelpajuga, mis tunnistati tiitli Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2016 vääriliseks, ning Liviko Crafter’s London Dry Gin, mis pälvis tiitli Eesti Parim Alkohoolne Jook 2016.
Koostöös Toidutarega korraldatud Rahva Lemmiku valimisel pälvis tarbijate soosingu Balbiino Classic Vana Tallinn pulgajäätis. Ajakirjanikest moodustatud meediaesindajate žürii omistas Meedia Lemmik 2016 tiitli samuti kahele tootele – Crafter’s London Dry Gin ja vinnutatud Saaremaa kilud.
Tänavusel konkursil osalevaid toiduaineid hinnanud Eesti tippjuhtide erižürii koosseisus Hugo Osula (SEBE), Maire Milder (Baltika Grupp), Enn Veskimägi (Standard), Ruth Oltjer (Chemi-Pharm) ja Peeter Raudsepp (Audi Eesti) andsid kõrgeimad punktid konkursi üldvõidu pälvinud Balbiino Mango Smuutikesele, mida tunnustati eriauhinnaga Eesti Tippjuhtide Lemmik 2016.
Toiduliit kuulutas välja ka tänavused parimad tooted piirkondlikelt väike-ettevõtetelt, milleks on Lääne-Eestis Vigala Piimatööstuse Panna Cotta mustasõstramoosiga, Lõuna-Eestis Maris Gildeni What The Fruit mustikasnäkk, Põhja-Eestis Gurmeeklubi Päikesekuivatatud tomati ja basiiliku hummus ja Virumaal Estonian Spiriti mahe käsitöö maitseviin J.J. Kurberg Pipar.
Kuldmärgid:
Hõbemärgid:
Pronksmärgid:
Eriauhinnad:
Lisainfo Eesti Parim Toiduaine 2016 konkursi teemal: www.toiduliit.ee/parim