Kellel kodus mõnigi hõbedast või hõbetatud lusikas/kahvel/nuga on, on kindlasti kokku puutunud murega, et aja jooksul hõberiistad tuhmuvad ning nende pinnale tekib tume kiht. See, nagu me keemiatunnis õppinud oleme, on seepärast, et metallid on reaktiivsed materjalid, mis puhtal kujul esineda ei taha, vaid reageerivad väliskeskkonnaga.
Et seda tülikat tuhmi kihti söögiriistadelt maha saada, võib kasutada neidsamu keemiatunnis saadud teadmisi ja tekitada reaktsiooni, mis puhastab hõbeda pealispinna (ja veel niimoodi, et hõbedat kaotsi ei lähe – mida juhtub, kui nt lihtsalt lapiga hõõrdudes puhastada).
Kuna mina keemik ei ole, jätan ma esialgu keemilised valemid siia kirja panemata :) . Aga elektrokeemiline protsess toimib tänu sellele, et a) alumiinium (mis on foolium, eks) on kergemini reageerivam metall võrreldes hõbedaga, b) sooda eemaldab alumiiniumilt pealmise kihi, et puhas alumiinium saaks esile tulla ning reageerima hakata ja c) kuumus (ehk kuum vesi) kiirendab protsessi.
Suurt anumat, mille sisse hõberiistad ära mahuvad (eelistatult klaasist, see on keemiliselt neutraalne)
Fooliumit
Söögisoodat
Vett
* Reaktsiooni käigus lendub õhku „mädamuna lõhnaga“ gaasi, seega soovitan puhastusprotsessi läbi viia avatud akna/tõmbekapi alusi!
Nii lihtne ongi? :O :)
Toimib väga hästi ka ehete puhul!
suht norm :)
Foolium ja sooda ja keeda potis natuke. Toimib imehästi.