Kuidas panna keskkond enda eest kaalu reguleerima?

Kellele kaalu langetamine on eluliselt oluline või keskkooliaegsetesse teksadesse mahtumine kinnisidee, siis siinkohal on pakkuda mõni soovitus, mis kaalunumbrilisi uusaastalubadusi paremini pidada aitab.

Inimene teeb päeva jooksul üle 250 toiduga seotud otsuse, enamuse neist alateadlikult. Just nende teadvustamata otsuste juures mängivad kõige olulisemat rolli signaalid, mis tulevad väljastpoolt keha.  Seda keskkonda aga annab kujundada kaalulangetamiseks soodsas suunas. Kuna tervislikku toitumist ja kaalumuutusi mõjutavad püsivalt pisikesed kestvad muutused toitumises, mitte ajutised dieedid, siis võib söömiskeskkonna kujundamine taljesõbralikuks anda just vajaliku lükke õiges suunas.

Süüa tuleks söögilaua taga istudes ja söömisele keskendudes, ilma arvuti, telefoni ja telerita, aga oluline on ka ümbrus. Puhas ja korras köök ja liigselt asjadega koormamata tööpind soodustab tervislikku toitumiskäitumist. 
Inimesed söövad vähem külmades toonides kujundatud ruumis
ja vähem süüa aitab ka söögitoas/köögis asuv peegel, millest sööja end näeb. Enese söömise ajal peeglist nägemine muudab ebatervisliku toidu üllatuslikult ka vähem maitsvaks kui peeglita süües. Segajad, nagu telekas, arvuti, telefon, eriti söömine kõndides või mingi muu tegevuse taustal viivad tähelepanu ja suurendavad söödavaid koguseid oluliselt  mitte ainut käesoleval, vaid veel ka järgmistel söögikordadel. Ka söömine kontorilaua taga, magamistoas või veel hullem, söömine inimese tavapärasel uneajal, ei ole hea mõte. Viimane ajab sassi organismi sisemise ööpäevarütmi ja häiritud ööpäevarütm (näiteks öiste vahetustega töö) omakorda soodustab ülekaalu teket. Lisaks on piisav uni iseenesest oluline tervisliku kehakaalu säilitamiseks. 

Poodi ei tasuks minna tühja kõhuga, sest siis on suuremad ahvatlused ebatervisliku toidu järele ja tühja kõhuga kipub korvi sattuma ka lihtsalt liiga palju toitu. Küll aga võiks poodi minna ostunimekirjaga. Poes saab teha teisigi olulisi toiduvalikuid, sest sellest sõltub otseselt, mida kodus süüa on võimalik, aga enamust neist ei mahu siin käsitlema – näiteks võiks  eelistada pisemaid pakendeid, eriti snäkkide, limonaadide ja energiarikkama või ebatervislikuma toidu puhul. Suuremas pakis võib toidul olla väiksem kilohind, aga toidu raiskamise vältimiseks või taltsutamatu isu tõttu kipub inimene siiski ka selle suurema paki üsna kiiresti ära tarvitama. Osta mahla asemel puuvilju ja joo vett. Väldi light-tooteid ostukorvis. Need sisaldavad tihti küll vähem rasva, aga rohkem süsivesikuid, on rohkem töödeldud ja ei aita kaalu alandada, pigem vastupidi. On näidatud, et süües väherasvaseid tooteid, võib ühtlasi tarbida 16-23% rohkem kaloreid. Toitumine peaks olema mitmekesine, aga ühel toidukorral võiks olla vähe, mida valida. Rikkalikuma valikuga laua taga söövad inimesed rohkem. Seda saab teistpidi ära kasutada, pannes kokku värske salati valikut õhtusöögiks või hoida puuviljakorvi söögilaual mitmekesisena. Ka tervisliku toiduga kiputakse liialdama uskudes, et see on patuvaba. Inimesed sõid katses sama toitu rohkem, kui seda kirjeldati tervislikuna. Ka tervislik toit võib siiski olla energiarikas ja kogused on olulised mistahes toidu puhul.

Hoia nähtaval tervislik toit, nt puuviljakauss laual ja pane kappi ära, või veel parem, ära üldse toogi koju ebatervislikke snäkke, limonaade ja maiustusi. Ja kui see krõpsupakk, kommikott või limpsipudel juba kodus on, siis ära söö otse pakist/pudelist, vaid serveeri sobiv kogus omale kaussi/klaasi valmis. Otse pakendist sööd rohkem. Jälgi, mida tarbid sotsiaalmeediast. Instagrami toidupilte ja lugematuid toidublogisid sirvides kasvab isu – aga mille järgi? Söö ainult siis, kui kõht on tühi. Veendu enne, et tegu pole tegelikult hoopis januga.

Ka sööginõud on olulised. Eelista väiksemaid taldrikuid ja kitsaid joogiklaase. Suuremasse taldrikusse ja laia madalasse klaasi serveerib inimene rohkem ja kokkuvõttes sööb rohkem.  Ühes katses näiteks sõid inimesed 25 cm läbimõõduga taldrikuid kasutades viiendiku võrra vähem toitu kui 30 cm taldrikutelt. Mõelge, millised olid praetaldrikud meie vanavanemate ajal? Kui suured on praegu? Ka nõude värv mängib rolli – värvilistelt või visuaalselt koledatelt taldrikutelt süüakse vähem kui valgetelt või klassikaliselt kaunitelt. Ka tasub eelistada kahvleid lusikale, kus võimalik. Lusikaga süües hindavad sööjad toitu energiavaesemaks.  Kui supi või prae puhul ei tule kahvli või lusika valikus üldjuhul eriti kahelda, siis näiteks koogi söömisel võib kahvli valik olla mõistlikum.

Planeeri, mida ja kui palju sööd! Loomulikult enne poodi minemist, aga ka laua taha istudes. Inimesed kipuvad ka ära sööma enamuse, mille endale taldrikule tõstavad. Serveeri toit kööki, mitte söögilauale ja istu lauda juba täis taldrikuga, et poleks kiusatust jooksvalt juurde tõsta ja üle süüa. Või tee veel kavalamalt – serveeri kööki energiarikkamad toidud (tärkliserikas lisand, liha, kaste), aga lauale näiteks salativalik. Võta aega! Varu teadlikult igaks söögikorraks see minimaalne 20-30 minutit, mis tervislikult söömiseks kulub, ka hommikul. Söömine ei ole ainult keha kaloritega tankimine, see on tervisliku eluviisi vundament.

Ära kasuta toitu kunagi preemiaks ega karistuseks, ei enda ega lapse puhul. Väldi seda teadlikult.

Need on ainult mõned soovitused ülesöömise vältimiseks ja tervislikumaks toitumiskäitumiseks. Huvitav oleks teada, mida lugejad sama eesmärgi nimel teadlikult teevad ja millised on edusammud või ebaõnnestumised.

Loe veel:

Artiklit toetab Black Dog joogastuudio (Kreutzwaldi 12, Tallinn):

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 30.12.2015 14:29 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Maiu Veltbach
postitatud 01.01.2016 21:21

Kuidas noa ja kahvliga kergema vaevaga kaalu langetada :)

Kaare
postitatud 05.01.2016 15:16

Mina ei osta teadlikult koju komme, küpsiseid, šokolaadi ja muud näksimist nö tagavaraks, kuigi isu tekib sageli nii endal kui lastel ja mõnikord on häda, mida ootamatutele külalistele pakkuda. Aga kui ei ole, siis ei ole ja ekstra poodi ei hakka keegi minema. Leiame alternatiive puuviljavaagnalt või oleme üldse ilma :)

Merilin
posted on 09.01.2016 16:28

Mul on külalistega täpselt sama mure, aga puuviljavaagen on universaalne siiski ka nende puhul. Ja üks hädaabi tume šokolaad on ka enamasti olemas, mida külalisteta lahti ei tee :)