Kartulisordid - mis sobib milleks

Teed salatit?

Salatiks sobivad sordid, mis ei lagunening on mõnusalt tihked, kõvad, pisut klepuvad ja ei ilma endasse kuigi palju kastmeid ega õli. 
Arielle, Princess, Campina, Anti, Reet, Teele, Ants, Tiina

Keedad putru?

Püreeks-pudriks ja püreesupiks on head jahused ning kuivad kartulid, millest mõned lagunevad keetmisel pea täielikult. 
Maret, Piret, Satina, Ando, Ants, Granola, Reet, Varajane kollane, Agria, Afra

Keedad?

Hea keedukartul on maitse asi. Mõni eelistab muredamaid mugulaid, mis keevad katki, teine pisut tugvamaid, mis ei lagune. 

Tavaline keetmiseks mõeldud lauakartul on vähem jahune, keeb ühtlaselt pehmeks ega lagune. Kahvliga vajutamisel on see kergesti tükeldatav. 

Flavia (ka koorega), Marabel, Princess, Red Lady (ka koorega), Solist, Birgit, Gala, Salome, Laura, Red Fantasy, Secura, Toscana, Jelly, Maret, Juku, Teele, Reet, Anti, Piret, Red Lady

Varajastest sortidest Leyla.
Pühadelauale Väike Verev. 

Jahusem lauakartul laguneb keetmisel osaliselt, hea maitse pärast süüakse seda aga Eestis palju. 
Maret, Agria, Piret, Reet, Ando, Anti

Praed?

Praekartuliks on parimad mõõdukalt jahused mugulad, mis ei lähe küpsetamisel katki. 
Anti, Birgit, Gala, Princess, Solist

Soovid frittida?

Friikartuliks passivaid sorte on vähe, need peavad olema kindla kuivainesisaldusega. Mugulad on piklikumad ja frittimisel moodustub nende pinnale tihe-krõbe koorik, õli ei imendu sisse ja sisu jääb pehme. 
Flavia, Agria, Gala, Laura

Ahjukartuliks

Agria, Laura, Maret, Juku, Varajane kollane, Teele, Satina, Toscana 

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 15.12.2015 19:38 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid