FiguraGen Weight geenitestid ehk kehakaalu aitab alandada oma geenide tundmine

Oma kehakaaluga võitlejaid on iga aastaga üha rohkem ja rohkem, sest ülekaalulisus on kasvav trend enamikus arenenud riikides. Järjest enam on ka erinevaid õpetussõnu ja abivahendeid, mis kõik peaksid inimesi selles võitluses aitama. Dieetide maailm on nagu moemaailm – ka seal on erinevad trendid, moed muutuvad ja gurud vahelduvad: Atkinsi dieet, Ornishi dieet, Dukani dieet, aluseline dieet, paleo dieet jne. Mida valida selles paljude võimaluste virrvarris – kas iga aasta uus, vastavalt moele? Või on mõni dieet teistest siiski tõhusam või tervislikum?

Kõige kindlam tundub juhinduda selle järgi, mis on hästi toiminud tuttavatel. Kui sõbranna mõnda uut dieeti kiidab, siis võiks ju arvata, et see on hea ja järeleproovitud viis väiksema kehakaalu ja ümbermõõdu saavutamiseks. Tegelikult aga oleme me kõik erinevad. Me võime süüa täpselt samu toite, aga see ei tee meie vööümbermõõtu samaks. Väikesed geneetilised variatsioonid, mis on meie erineva välimuse põhjustajateks, mõjutavad ka meie ainevahetust. Nii nagu on geneetilistel põhjustel erinev meie silma või juuksevärv, nii on olemas erinevused ka rasvade sünteesil ja lagundamisel, rasvarakkude moodustamisel, energia kulul. Kõik see määrab ka seda, kuidas erinev toitumine meile mõjub.

Teadusuuringute järgi mõjutavad geenid meie kehakaalu 40-70% ulatuses. Ülejäänud osa määrab meie elustiil. Elustiili valikul on aga samuti kasulik teada oma geneetilisi iseärasusi. Näiteks mõjub mõnede inimeste puhul kehakaalule hästi rasvase toidu osakaalu vähendamine, samas teistele on olulisem süsivesikute piiramine. Isegi treening ei anna kõikidele ühtemoodi efekti – teatud geenivariatsioonid määravad, kas trenni tehes hakkavad rasvased intensiivselt lagunema või mitte. 

USA-s Stanfordi ülikoolis tehtud uuringus vaadati, kuidas mõjutavad kaalu langust erinevat tüüpi dieedid. Selgus, et kaalu langus aasta jooksul on 2,5 korda suurem, kui dieedi tüüp on geneetiliselt sobiv.

Juba rohkem kui aasta jooksul tehakse ka Eestis geneetilisi analüüse kõigile soovijatele sobiva toitumisviisi leidmiseks. Geenitestide Labor koostöös toitumispetsialistidega on arendanud välja geenitesti FiguraGen Weight, mille tellijatele antakse genotüübi-põhised toitumissoovitused koos näidismenüüga. 

Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne -  pole vaja kuhugi kohale minna ega verd anda. Analüüsi saab tellida geenitestide labori kodulehelt geenitestid.ee ja seejärel saadetakse proovivõtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA analüüs tehakse suu limaskesta kaapeproovist – selle võtmine on lihtne ja valutu - pole vaja muud kui põske seestpoolt vatitikuga veidi kraapida. Proovi saab saata tavalise postiga laborisse tagasi.  

FiguraGen Weight testi vastusest saab teada, milliseid toitaineid peaks tarbima rohkem, milliseid vähem, et kaalu langetamine ja hoidmine oleks tõhusam. Testi vastuses kirjeldatakse sobivat toitumisviisi ja antakse kaasa 3 päeva näidismenüü. 

Geenitestist saab teada ka seda, kas treening annab olulise panuse rasvade põletamisele või on treeningu efekt sellele tagasihoidlik. Liikumine on küll alati ja kõigile kasulik, aga geenitest näitab, kui suurt lootust võiks panna treeningule kaalu vähendamise seisukohalt. 

Geenid meie elu jooksul ei muutu – seega saab sellisest  analüüsist tegutsemisjuhised, mis aitavad paremas vormis püsida kogu elu. 

Tegutse targalt  - õpi tundma oma geene!

----------------------------------------------------------------------------------------

Geenitestide Labor, Info ja tellimine: www.geenitestid.ee,  tel. 6204347.

Sooduskood NAMI-NAMI annab tellimisel 10% soodustust.

 

LOE VEEL:

Sisuturundus
postitatud 21.02.2016 13:13 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Ludmilla
postitatud 25.11.2015 16:26

Olen juba eakas inimene ja kehakaal on ikka tublisti üle normi.Olen ka püüdnud elu jooksul kõiksugu nippe, et kaalu veidigi vähendada, aga kuna minu esivanemad olid ka parajad paksukesed ja maatõugu, siis olen saanud kogu oma massi ikka suguseltsi kaudu. Söön ikka tavalist lihtsat toitu,köögivilju ,liha ja puuvilju.

Tziiki
postitatud 26.11.2015 07:43

väga kahju et reklaami (ja inimestelt raha röövimise eesmärgil) sellised artiklid levivad. Kehakaalu mõjutavad geenid tegelikult umbes 10% ulatuses (nt "suure kondiga" inimese luustik võib kaaluda vaid kuni 5kg rohkem kui "tavakondiga" inimesel). Aga eks äri on äri...