WHO: töödeldud lihatooted põhjustavad soolevähki

Tänaseks on teada, et tööstuslikult töödeldud lihatooted suurendavad oluliselt mitmete vähitüüpide riski ja eraldi vaieldav on punase liha roll nende riskide osas. Kui töödeldud lihatoodete puhul tundub tegu olevat tänaseks konsensusega, siis punase liha kohta leiab teaduskirjanduses üsna vastuolulisi tulemusi ja selle kantserogeensus inimesele pole üheselt tõestust leidnud. Liialdamine pole tervislik ühegi toiduaine puhul, ka punase liha. Olgem siis mõõdukad edasi ja vältigem töödeldud lihatooteid ning kokakem värskest kvaliteetsest lihast kodus ise.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Rahvusvaheline Vähiuurimiskeskus (IARC) annab teada, et on töödeldud lihatooted kuulutanud inimesele kantserogeenseteks (IARC kõrgeim 1. ohugrupp ja punase liha ühe kategooria võrra ohutumaks, tõenäoliselt kantserogeenseks (IARC ohugrupp 2A)).

Töödeldud lihatoodete puhul loetakse tõendatuks, et need põhjustavad soolevähki. Eksperdid järeldasid, et 50 g tööstuslikult töödeldud liha päevas suurendab soolevähi riski 18% ehk pea viiendiku võrra. Risk suureneb suurema koguse töödeldud lihatoodete tarbimisel. Töödeldud lihatoodete all peetakse silmas loomseid saadusi (sh veri, linnuliha, rupskid), mida on soolatud, marineeritud, fermenteeritud, suitsutatud või muul viisil maitse parandamiseks või toote säilitamiseks töödeldud, näiteks viinerid, singid, vorstid, pihvid, poolfabrikaadid jne. Iga inimese individuaalne risk haigestuda soolevähki töödeldud lihatoodete tõttu on küll väike, kuid arvestades rahvastiku tõusvat valmistoodete ja poolfabrikaatide tarbimise kasvu ning trende toiduainetööstuses, on see rahvatervise seisukohalt oluline koht ennetustööks. Töödeldud lihatooted kuuluvad küll samasse ohugruppi tubaka, arseeni ja asbestiga ent pole siiski sama ohtlikud – 1. grupp näitab, et kantserogeensus on piisavate tõendite alusel kinnitust leidnud, mitte konkreetsete ainete ohtlikkust. IARC 4-astmelise ohugruppide süsteemi kohta saab täpsemalt lugeda IARC kodulehelt.

Punase liha osas on epidemioloogilised tõendid selle kohta, et see inimesel vähi teket soodustab piiratud, kuigi võimalikud mehhanismid selleks on hästi kirjeldatud. Samas on punane liha hea toiteväärtusega ja hinnatud valgu, kergesti omastatava raua, tsingi ja B12 vitamiini allikas. Punase liha all peetakse silmas igasugust imetajate liha (sh siga, veis, lammas, kits). 

10 riigi 22 eksperdist koosnev paneel hindas kokku 800 uuringu tulemusi, millest suurim kaal oli viimase 20 aasta suurtel kohortuuringutel.  

Allikas: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf 
Raportit võib lugeda siit: http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(15)00444-1/fulltext

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 26.10.2015 16:22 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Ene Blumberg
postitatud 26.10.2015 20:37

Möhh - no söögem siis vaid toorest liha. Ja tegelt on boeuf a la tatar ikka päris hea.

Ene Bouaouni
postitatud 26.10.2015 20:38

Nüüd kõik sead tapetud,paljukest seda loomalihagi saada on, need viidi eesti algusaastatel massiliselt tapamajja. Peabki olema kahjulik igas variandis, nii töödeltult kui töötlematta kujul.

Silja Laht
postitatud 26.10.2015 20:40

Kiidan Nami-Nami teadusrubriiki- ometi kirjutatakse kusagil asjad ilma klikihimuta ülepakkudes ilusti lahti. Teadusuudistega kipub sageli nii olema, et algartiklis teadlased ütlevad, et mingi asi võib võibolla natuke mingi haiguse riski suurendada (hiirtel), aga ajakirjandus paneb suure pealkirja "See asi põhjustab inimestel haigust!"

Jane Bracey
postitatud 26.10.2015 20:43

Ei põhjusta. Täna õhtul BBC1 uudistes just ütles ei ole tõsi ja et prossesed meat is important part of the balanced diet. vot nii

Merilin
posted on 26.10.2015 21:42

See kõlab nüüd sama ebaloogiliselt kui arseeniga ühele pulgale panemine, mis meedia puhul pole ka midugi ilmvõimatu... Kindel, et see polnud red meat hoopis, mis on oluline osa tasakaalustatud toitumisest? Processed meat seda kohe päris kindlasti pole :)

anneli
postitatud 27.10.2015 04:07

siin ei ole öeldud, et mis asi,aine selles töödeldud lihas nii kahjulik on. Üldiselt käib see kõikide teiste töödeldud toitude kohta ka. Pidev mürkainete tarvitamisega ei suuda keha neid tõrjuda ja tekivadki haigused nt. vähk.

Veroonika Zavadskaja
postitatud 27.10.2015 10:45

Kõik tänapaeva toit, mida kauplustes müüakse, on keemiliselt töödeldud ja tekitavad haiguseid. Sealhulgas ka ravimid! Tänapaeva elu on peapeale keeratud- kui oled haige, muutud veel haigemaks ravimeid tarvitades. Vanal ajal inimesed olid terved nagu hobused, toitusid omaaia saadustest ja raviti end samuti käesolevate looduslike preparaatidega.