Tegelikult on eestikeelne ametlik nimi 'melegeti aframon', aga anglitsism 'paradiisiterad' kõlab ju palju paremini, nii et kasutan siinkohal seda viimast varianti. Nimi 'paradiisiterad' on pärit keskajast ning viitab vürtsi kallidusele. Paradiisiteri kasutatakse vürtsina Aafrika läänerannikul -
Gaanas, Libeerias, Elevandiluurannikul, Togos ja Nigeerias, kus lisaks vürtsina kasutamisele näritakse paradiisiteri jaheda ilmaga keha soojendamiseks. Paradiisiterad olid 15. sajandi Euroopas väga oluline vürts, kuna meretee Indiasse polnud siis veel avanenud ja seega oli vürtside valik väike. Paradiisiteri kasutati tavalise
musta pipra sendamiseks. Renessansiajastul kasvas musta pipra populaarsus ning paradiisiteri kasutati peamiselt õlle maitsestamiseks. Tänapäeval kasutatakse paradiisiteri peamiselt Kesk-Aafrikas ja Põhja-Aafrikas. Nii võib leida paradiisiteri marokolaste
ras el hanout vürtsisegus, samuti tuneeslaste
gâlat dagga vürtsisegus. Paradiisiterad sobivad aedviljade (kartul, pommu, kõrvits) maitsestamiseks. Terad tuleb enne toidule lisamist jahvatada ning roale lisatakse see vürts vahetult enne serveerimist.