Gruyère juust (Greyerzer)

Kõva kollane Šveitsi juust, mis sai nime Gruyères'i linna järgi. Veidi magus, kergelt soolakas. Noor Gruyère on kreemjas ja kerge pähklimaitsega, küpsem Gruyère on jõulisema ja pikantsema maitsega. Küps Gruyère (5 kuud - 12 kuud) on kergelt praguline. 

Gruyère juustu peetakse üheks parimaks küpsetamisel kasutatavaks juustuks, millel on omapärane maitse, mis ei varjuta teisi maitseid. Sobib hästi quiche-pirukate sisse, aga ka fondüü sisse koos nt Emmentali juustu ja Vacherini juustuga. 

Just Gruyère juustu kasutatakse näiteks Prantsuse sibulasupis, croque-monsieur grillvõileivas, kana ja vasika cordon bleu's. 

Sobib ka lauajuustuks. Eriti hästi sobib valge veini kõrvale (nt Riesling), aga ka kerge mulliga siidri ja Bock õlle juurde. 

Gruyère maailmas

  • Šveitsi Gruyère sai 2001. aastal AOC märgise. 
  • Kreekas armastatakse kohalikku analoogi graviéra (γραβιέρα). 
  • Türgis tehakse lehmapiimast või lehma- ja kitsepiima segust kars gravyer juustu. 
  • USAs on Gruyère väga hinnas
  • Bosnias tehakse "Livno juustu" (Livanjski sir)