500 g kuivatatud valgeid ube (haricot, cannellini)
2 sibulat
kimp bouquet garni maitseainesegu
25 g võid
2 sl oliiviõli
3 kooritud ja tükeldatud tomatit
vett
soola ja musta pipart
hakitud värsket peterselli serveerimiseks
Pane kuivatatud valged oad eelmisel õhtul külma veega likku.
Loputa oad, pane suurde potti koos 1 sibula, 1 porgandi ja 1 sellerivarrega (lõika kõik kolm pooleks), 1 koorimata küüslauguga ning maitserohelisekimbuga (bouquet garni*). Kalla peale vesi ning kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ning keeda tasasel tulel 30-45 minutit, kuni oad on peaaegu pehmed, aga mitte veel katki.
Samal ajal tükelda ülejäänud sibul, porgandid ja varsseller. Koori ja haki ülejäänud küüslauk.
Kuumuta või ja õli suures potis, lisa köögiviljad ning prae tasasel tulel 10 minutit, kuni köögiviljad on kergelt värvi muutnud.
Nõruta oad, aga hoia keeduleem alles. Eemalda ubade seast keedetud köögiviljad ning maitserohelise kimp.
Lisa oad teises potis praetud köögiviljadele. Lisa tomatid, vala peale nii palju ubade keeduleent, et oad oleksid peaaegu kaetud (kui keeduleemest ei piisa, siis lisa keevat vett).
Maitsesta soola-pipraga ning kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni oad ja köögiviljad on pehmed.
Serveerimisel puista peale peterselli.
* Retseptis oli bouquet garni ürdikimbus 2 oksa peterselli, 2 oksa rosmariini, 2 oksa tüümiani ja loorberileht.
Retsept on briti ajakirjast BBC Good Food (Braised white beans, November 2009, Mary Cadogan), kus seda serveeritakse selle seaprae lisandina.
Hautatud valged oad
Sobib hästi nt seaprae lisandiks tavapärase kartuli ja ahjuköögiviljade asemel.