3-4 porgandit
1 porru
1-2 sibulat
3-4 sellerivart
2-3 kartulit soovi korral
1 tl kuivatatud estragoni
50 g võid
0.5 tl soola
450-500 g luudeta-nahata kanakintsu või kana rinnafileed
2.5 dl kuiva vermutit (nt Filipeti)
2.5 dl heledat puljongit (nt kana või vasika)
1 dl 35% rõõska koort
2 suure muna rebu
2 tl maisitärklist
maitse järgi soola ja musta pipart
suur peotäis hakitud värsket peterselli
Valmista esmalt ette köögiviljad. Koori porgandid, pese porrud ja sellerivarred. Lõika 4-5 cm peenikesteks tikkudeks. Koori ja poolita sibul, siis lõika risitpidi õhukesteks viiludeks.
Kuumuta paksupõhjalises potis või, siis lisa köögiviljad, 0,5 tl soola ja kuivatatud estragon. Kuumuta aeg-ajalt segades 5 minutit, aga ära pruunista!
Võta 2/3 köögiviljadest potist välja ja pane hetkeks kõrvale.
Lõika kanafileed õhukesteks viiludeks ja laota pool kanatükkidest potti köögiviljadele. Siis tõsta peale pool kõrvalepandud köögiviljadest, siis kiht kanatükke ning kõige peale ülejäänud köögiviljad.
Kalla potti vermut, siis puljong. Puljongit lisa niipalju, et kana ja köögivili oleksid just kaetud (vajadusel lisa veel veidi puljongit).
Kuumuta aeglaselt keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni kana on küps ja köögiviljad on pehmed.
Nüüd kalla enamus hautamisvedelikust ettevaatlikult eraldi kaussi.
Klopi munakollased, maisitärklis ja rõõsk koor vispliga segi, siis lisa paar lusikatäit kuuma hautamisvedelikku, segu pidevalt vispliga segades (seda nimetakse 'tempereerimiseks'). Klopi tempereeritud segu hautamisleeme sisse, siis kalla see kõik potti tagasi.
Kuumuta tasasel tulel, kuni esimesed mulksud tekivad, siis tõsta pott kohe tulelt (liigne kuumutamine võib põhjustada muna hüübimise ja tükkimineku!). Puista hakitud petersell potti, maitsesta vajadusel soola-pipraga.
Jaota kuumutatud sügavatele taldrikutele ja serveeri kohe. Kõrvale sobivad keedetud varajased kartulid, gnocchi või maitsev krõbeda koorega nisuleib.
Tegin seda täna õhtuks, lihtsalt imemaitsev! Sõime kõik mitu portsjonit. Retsept on täiuslik, mida kohendada ei olnud vaja. Juurde tegin kuskussi suure peotäie hakitud peterselli, sortsu oliivõli sidruni riivitud koorega (eraldi peterselli hautisele ei lisanud seetõttu).
Tegin ilma vermutita ja koos sidruniga varianti, lihtne ja maitsev. Või ja koore osakaalu arvestades pigem pühapäevaroog!
Belgia kanahautis Waterzooi
Waterzooi (täpsemalt kanaga waterzooi ehk Kippenwaterzooi) on midagi supi ja hautise vahepealset, kus julienne-tikkudeks lõigatud köögiviljad ja kana hautatakse vermuti-puljongi segus valmis ning siis paksendatakse kana munakollase-koore seguga.
Selline veidi elegantsem roog.