Muhammara paprikadipp

Muhammara on algselt Süüriast pärit paprikadipp, mis on nüüd populaarne ka Türgis ja Liibanonis. Siin on üks võimalikest variantidest. Sobib hästi dipikastmeks, aga ka lisandina köögiviljade juurde või saiale määrimiseks. Väidetavalt võib ka keedetud makaronide hulka segades (st kasutada nagu pestot). Kaunistuseks sobib hästi värske münt.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g punast paprikat

100 g röstitud kreeka pähkleid

0.5 tl (Aleppo) tšillihelbeid

1 sl sidrunimahla

1-2 sl granaatõunasiirupit või palsamiäädikat

1 hakitud küüslauguküüs

0.5 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl soola

0.5 tl suhkrut

1 sl oliiviõli

soovi korral riivsaia

Valmistamine

Pese paprikad ja lõika pikuti neljaks. Eemalda seemned ja varrejupp ning laota paprikad ahjuplaadile. Küpseta kuumas grillahjus 12-15 minutit, kuni paprikad on pehmenenud ja pealt mustjad. Siis võta välja ja kata ahjupann fooliumiga; lase paprikatel (peaaegu täielikult) jahtuda. Siis koori kestad.

Pane kooritud röstitud paprikad, kreeka pähklid, tšillihelbed, sidrunimahl, granaatõunasiirup, hakitud küüslauk, jahvatatud vürtsköömned, sool ja suhkur köögikombaini või kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Püreestamise lõpu poole lisa oliiviõli.

Maitse - muhammara peaks olema mõnusalt hapukas-magus-soolane (kui dipikaste seda pole, siis lisa vastavalt sidrunimahla/granaatõunasiirupit-suhkrut-soola).

Kui dipikaste liiga vedel tundub, siis lisa veidi riivsaia* ja lase paisuda.

Mina kasutasin aseri päritolu granaatõunasiirupit 'narsharab', ostetud Tallinna Keskturult.

* NB! Siis ei ole see dipp enam gluteenivaba!

LISA KOMMENTAAR

Kylli K
postitatud 05.02.2010 20:09

Sai nüüd peale koolitust ka ise järgi tehtud - väga maitsev, kindlasti jääb piduroogade menüüsse. Granaatõunasiirupi asemel kasutasin balsamiäädikat, minu meelest sobis ka see väga hästi.

Elis
postitatud 09.02.2010 08:57

Eelmine nädal sai käidud nami-namikatega Liibanoni-mezze õhtul, kus sai koos Liibanoni sööke meisterdatud ja hiljem muidugi kõike ka degusteeritud. Tolle õhtu menüüst pärineb ka see imehea paprikadipp, millest ma kohe üldse üle ei saanud. Seda dipikastet võib süüa kuidas iganes- krõpsudega, leiva või saiakattena, huvitav tulemus isegi lihtsalt keedetud makaronidega kokku segades ja mul läks käiku ka tatrapudru peale. Parim minu meelest siiski Pita saiade täidisena- olen sõltuvuses!

Tiina
postitatud 07.09.2014 23:13

Pähklite röstimisega peab ettevaatlik olema, need lähevad paari minutiga kõrbema. Kui liiga tugev pähklimaitse välja jätta, siis tuli maitsev dipp. Järgmine kord olen pähklitega ettevaatlikum :)