Jõevähid

Arvesta vähemalt 10-12 vähki sööja kohta (u 0,5 kg).

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg elusaid jõevähke

Esimene leem:

5 dl vett

1 dl jämedat soola

Teine leem:

3 l vett

1 dl jämedat soola

3 suhkrukuubikut

suur punt tilliõisikuid koos vartega

2 dl porterit

Valmistamine

Loputa vähid ning veendu, et kõik on värsked ja elusad.

Kuumuta mõlemad leemed keemiseni. Lase teisel ehk õllega leemel 10 minutit podiseda.

Kui esimene leem keeb mulinal, siis pista 4 vähki vette, pea ees. Keeda 1-2 minutit, kuni vähid on surnud ja erkpunased. Tõsta keedetud vähid veest välja ja keeda samal moel ka ülejäänud vähid (kontrolli, et vesi alati mulinal keeb!). Keeduvesi viska minema.

Nüüd aseta keedetud vähid teise leeme sisse ja keeda 5 minutit.

Võta vähid veest välja, lase ka teisel keeduleemel jahtuda. Siis kalla jahtunud keeduleem jahtunud jõevähkidele. 

Vähke võid hoida 1-2 päeva külmkapis.

Loe veel:

Retsepti jagas Gustaf Hertsius, aastate jooksul mugandatud. 

LISA KOMMENTAAR