1 l täispiima
2-3 sl valge veini äädikat või sidrunimahla
Kuumuta paksupõhjalises potis piim ettevaatlikult keemiseni. Sega aeg-ajalt, et piim põhja ei kõrbeks.
Keera kuumus hästi madalaks ning lisa vähehaaval sidrunimahl või veiniäädikas, samal ajal juustumassi segades, kuni piim on korralikult kalgendunud (ehk kuni on eraldunud läbipaistev vadak ja näha on tahenenud piimavalk kaseiin).
Vooderda sõel kahe-kolmekordse märja marli kihiga, aseta sügava kausi kohale. Kalla juustusegu sõelale, nii et vadak saaks kaussi nõrguda ja et juustumass sõelale jääks. Suru sõelale jäänud juustumass kergelt kuivemaks ja lase veel 20-30 minutit sõelal taheneda.
Tõsta tahenenud juustumass ettevaatlikult sõelalt, keera üleni marlisse. Aseta sobiva suurusega alusele, peale pane raskuseks konservipurk vms. Tõsta külmkappi jahtuma.
Serveerimiseks lõika paneer kuubikuteks ning kasuta meelepärastes toitudes.
Pildi tegi TSHEBURASHKA.
Paneeri tegin ka ise, aga mitte Jamie retsepti järgi, vaid sidruniga :) 1 liitri 3,5% piima kohta 2-3 spl sidrunimahla ja õnnestus väga hästi.
Ma tegin nüüd paneeri ka veiniäädikaga. Võtsin liitri piima kohta ca 2-3 spl ja õnnestus ilusti. Paneerile jäi nagu kraad hapukam maitse kui tavapäraselt sidruniga on. Nii, et tehniliselt pole vahet, kas teha sidruni või veiniäädikaga. Aga sellise koguse järele nagu siin kirjas, ma siiski vajadust ei näe.
kas paneer juustu on võimalik teha ka 2,5% piimaga? kas piim, mille kuupäev kohe varsti kukub on sobilik ka?
Julia, proovi!
Paneer-juust
Paneer on India juust, mida saab ka ise kodus teha. Siin Jamie Oliveri juhtnöörid.