Kalapuljongi keetmine

Parimad kalad puljongi valmistamiseks on koha, siig, ahven, tuurlased; head on ka lõhe või kuld-merikoger (dorada); väldi rasvast kala nagu makrell ja heeringas.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

valge või punase kala supikogu

vett

sibulat

porrut

sellerivars

porgandit

soovi korral väike apteegitilli- e. fenkolimugul

võid või õli

soola ja musta pipra teri

Valmistamine

Haki aedviljad väikesteks tükkideks. Kuumuta potis või või õli, lisa aedviljad ja prae tasasel tulel 10-15 minutit. 

Loputa kala supikogu külma veega üle. Kontrolli, et lõpused on välja võetud! Lisa kala supikogu potti ja lisa nii palju vett, et kala oleks kaetud u 2 cm. Kuumuta tasakesi keemiseni, koori hoolega pinnale tekkiv vaht! Alles siis maitsesta soola ja pipraga ning keeda tasasel tulel 20-30 minutit.

Maitsesta vajadusel uuesti, kurna ja tarbi puljong 24 tunni jooksul või pane sügavkülma.  

Nipid ja soovitused: 

  • Aedviljade eelnev praadimine võis või õlis teeb need pehmemaks ja magusamaks. See sobib hästi kalapuljongiga. 
  • Kui supikogus on ka kala pea, siis kontrolli, et lõpused oleksid peast eemaldatud! Lõpused teevad puljongi kibedaks. 
  • Kuigi puljongeid keedetakse enamasti kauem, siis kalapuljongile piisab täiesti 20-30 minutist. Kui kalapuljongit liiga kaua keeta, muutub maitse ebameeldivaks. Nimelt võivad liigselt keedetud kalaluud laguneda ja teha puljongi mõrkjaks. 
  • Soovi korral lisa veidi valget veini või veiniäädikat - lisa see praetud aedviljadele ja lase vedelikul umbes poole võrra kokku keeda ehk redutseeruda. Siis lisa supikogu ja vesi. 
  • Kui valmistad puljongit kohe kasutamiseks, siis võid lisada ka mõned peterselli- või tillioksad. 
LISA KOMMENTAAR

Leenilii
postitatud 06.12.2008 18:11

Väga hea!

Rein
postitatud 01.09.2010 15:05

Normaalne.

N
postitatud 11.09.2010 15:50

Väga maitsev.

Ilse
postitatud 01.10.2016 10:12

Väga maitsev puljong sai, keetsin topeltkoguse ja panin osa sügavkülma.</br> Fenkolit ei pannud, seda lisan siis kui tuleb fenkoliga maitsestatud supi isu ;) </br> Väga maitsev !

Jae
postitatud 25.12.2016 11:57

väga hea!!