Parimad kalad puljongi valmistamiseks on koha, siig, ahven, tuurlased; head on ka lõhe või kuld-merikoger (dorada); väldi rasvast kala nagu makrell ja heeringas.
Haki aedviljad väikesteks tükkideks. Kuumuta potis või või õli, lisa aedviljad ja prae tasasel tulel 10-15 minutit.
Loputa kala supikogu külma veega üle. Kontrolli, et lõpused on välja võetud! Lisa kala supikogu potti ja lisa nii palju vett, et kala oleks kaetud u 2 cm. Kuumuta tasakesi keemiseni, koori hoolega pinnale tekkiv vaht! Alles siis maitsesta soola ja pipraga ning keeda tasasel tulel 20-30 minutit.
Maitsesta vajadusel uuesti, kurna ja tarbi puljong 24 tunni jooksul või pane sügavkülma.
Nipid ja soovitused:
Aedviljade eelnev praadimine võis või õlis teeb need pehmemaks ja magusamaks. See sobib hästi kalapuljongiga.
Kui supikogus on ka kala pea, siis kontrolli, et lõpused oleksid peast eemaldatud! Lõpused teevad puljongi kibedaks.
Kuigi puljongeid keedetakse enamasti kauem, siis kalapuljongile piisab täiesti 20-30 minutist. Kui kalapuljongit liiga kaua keeta, muutub maitse ebameeldivaks. Nimelt võivad liigselt keedetud kalaluud laguneda ja teha puljongi mõrkjaks.
Soovi korral lisa veidi valget veini või veiniäädikat - lisa see praetud aedviljadele ja lase vedelikul umbes poole võrra kokku keeda ehk redutseeruda. Siis lisa supikogu ja vesi.
Kui valmistad puljongit kohe kasutamiseks, siis võid lisada ka mõned peterselli- või tillioksad.
Väga maitsev puljong sai, keetsin topeltkoguse ja panin osa sügavkülma.</br>
Fenkolit ei pannud, seda lisan siis kui tuleb fenkoliga maitsestatud supi isu ;) </br>
Väga maitsev !
Kalapuljongi keetmine
Parimad kalad puljongi valmistamiseks on koha, siig, ahven, tuurlased; head on ka lõhe või kuld-merikoger (dorada); väldi rasvast kala nagu makrell ja heeringas.