2 sl oliiviõli
15 cm jupp porrut
125 ml kuiva valget veini
350 g (Arborio) risotoriisi
1.5 l kuuma aedviljapuljongit
100 g mascarpone toorjuustu või tavalist toorjuustu
3 sl hakitud siledalehist peterselli
180 g külmsuitsulõhet
1 väiksem sidrun
soola ja musta pipart
suur peotäis rukolat
Lõika porru pikuti neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Kuumuta paksupõhjalises potis õli, lisa porru ja prae tasasel tulel umbes 5 minutit.
Lisa riis ja prae veel 2 minutit, pidevalt segades. Lisa vein ja kuumuta segades, kuni vein on imendunud. Lisa seejärel paar kulbitäit kuuma puljongit ja keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni puljong on imendunud. Siis lisa jälle paar kulbitäit puljongit, hauta ja sega jne. Jätka, kuni riis on sobivalt pehme, aga veel kergelt al dente.
Õige risoto on pehme ja kreemjas, mitte kuiv!
Tõsta pott tulelt, sega juurde tükeldatud suitsulõhe (veidi võid jätta kaunistamiseks), peotäis rukolalehti, toorjuust, petersell ja riivitud sidrunikoor. Maitsesta musta pipraga ja vajadusel ka soolaga.
Lase risotol veidi tõmmata, et maitsed seguneda saaksid, siis maitsesta vajadusel sidrunimahlaga.
Serveerimisel kaunista suitsulõheviilude ning rukolaga. Eriti pidulikul puhul võid garneeringuks lisada ka veidi punast kalamarja!
Algidee siit.
Tuli mu meelest täiesti ideaalne.
mulle meeldis ka üsna hästi
Väga maitsev!
See on üks mu lemmikrisotosid. Valmistan seda alati, kui kuskil soodsalt (külm-)suitsulõhet müüakse. Peterselli pole isikliku maitseelistuse tõttu kunagi pannud, rukkola sobib sinna aga väga hästi. Soovitan!
Õige lutt ikka
Retseptis võiks täpsustada, kas silmas on peetud külm- või kuumsuitsulõhet, päris oluline vahe.
väga hea ja lihtne risoto, sidrunikoorega tasub ettevaatlik ainult olla (kui peres lapsed, ühele meeldis, teisele oli sidrunikoor liiga tugev maitse)
Väga mõnus, kerge ja kiirelt valmiv roog. :)
Soovitan lisada ka kuiva valget veini.
Suitsulõherisoto mascarpone toorjuustu ja sidruniga
Retsept on inspireeritud Londonis asuva OOZE-nimelise restorani risotost. Lihtne ja maitsev argiõhtusöök.