Suitsulõherisoto mascarpone toorjuustu ja sidruniga

Retsept on inspireeritud Londonis asuva OOZE-nimelise restorani risotost. Lihtne ja maitsev argiõhtusöök.

Kogus
neljale kuni viiele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
10 minutit + 25 minutit hautamiseks
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 sl oliiviõli

15 cm jupp porrut

125 ml kuiva valget veini

350 g (Arborio) risotoriisi

1.5 l kuuma aedviljapuljongit

100 g mascarpone toorjuustu või tavalist toorjuustu

3 sl hakitud siledalehist peterselli

180 g külmsuitsulõhet

1 väiksem sidrun

soola ja musta pipart

suur peotäis rukolat

Valmistamine

Lõika porru pikuti neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks.

Kuumuta paksupõhjalises potis õli, lisa porru ja prae tasasel tulel umbes 5 minutit.

Lisa riis ja prae veel 2 minutit, pidevalt segades. Lisa vein ja kuumuta segades, kuni vein on imendunud. Lisa seejärel paar kulbitäit kuuma puljongit ja keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni puljong on imendunud. Siis lisa jälle paar kulbitäit puljongit, hauta ja sega jne. Jätka, kuni riis on sobivalt pehme, aga veel kergelt al dente.

Õige risoto on pehme ja kreemjas, mitte kuiv!

Tõsta pott tulelt, sega juurde tükeldatud suitsulõhe (veidi võid jätta kaunistamiseks), peotäis rukolalehti, toorjuust, petersell ja riivitud sidrunikoor. Maitsesta musta pipraga ja vajadusel ka soolaga.

Lase risotol veidi tõmmata, et maitsed seguneda saaksid, siis maitsesta vajadusel sidrunimahlaga.

Serveerimisel kaunista suitsulõheviilude ning rukolaga. Eriti pidulikul puhul võid garneeringuks lisada ka veidi punast kalamarja!

Algidee siit.

LISA KOMMENTAAR

Kajakas
postitatud 11.10.2008 16:45

Tuli mu meelest täiesti ideaalne.

Nipitirit
postitatud 11.10.2008 16:56

mulle meeldis ka üsna hästi

Liisi
postitatud 25.10.2010 23:02

Väga maitsev!

Meringue
postitatud 11.01.2011 14:58

See on üks mu lemmikrisotosid. Valmistan seda alati, kui kuskil soodsalt (külm-)suitsulõhet müüakse. Peterselli pole isikliku maitseelistuse tõttu kunagi pannud, rukkola sobib sinna aga väga hästi. Soovitan!

Georg
postitatud 27.12.2012 18:13

Õige lutt ikka

Runsu
postitatud 14.03.2013 21:49

Retseptis võiks täpsustada, kas silmas on peetud külm- või kuumsuitsulõhet, päris oluline vahe.

Pisi
postitatud 27.02.2015 08:55

väga hea ja lihtne risoto, sidrunikoorega tasub ettevaatlik ainult olla (kui peres lapsed, ühele meeldis, teisele oli sidrunikoor liiga tugev maitse)

katikoplime
postitatud 27.05.2016 16:51

Väga mõnus, kerge ja kiirelt valmiv roog. :)

L
postitatud 18.06.2016 18:51

Soovitan lisada ka kuiva valget veini.