Lõika nisuleib või juuretisesai paksudeks viiludeks, rösti pannil, ahjus või grillil krõbedamaks soovi korral. Lõika küüslauguküüs pooleks ja hõõru seda saia- või nisuleivaviilule.
Edasi võib toimida kahel moel:
Lõika tomat pooleks, lase liigsel tomatimahlal välja valguda. Nüüd hõõru tomatipoolikut, lõike pool allpool, vastu saiaviilu, nii et viljaliha saia külge jääks. Riputa saiale veidi meresoolahelbeid ja nirista peale veidi oliiviõli.
Lõika tomatid pooleks, riivi jämeda riiviga kaussi. Maitsesta saadud tomatipudi soola ja oliiviõliga. Tõsta igale saia- või leivaviilule tomatisegu ja naudi kohe.
Katalaanid kasutaksid selle suupiste valmistamisl ‘pan de cristal’ nimelist saia, ent sobib ka krõbeda koorikuga pikk sai või hea ciabatta.
Väga mõnus suvine kate saiale, mis on heaks vahelduseks tavalisele tomatile. Tegin kodumaistest poetomatitest, aga kindlasti tuleb tõeliselt küpsetest oma aia tomatitest veelgi mõnusam. Kindlasti kordan suve jooksul.
Pa amb tomàquet
Itaallaste bruschetta’t teavad nüüdseks ilmselt kõik eestlased, ent oma suvine tomativõileib on ka hispaanlastel, täpsemalt küll katalaanidel.