1 terve kala - nt
mõned tillioksad
jämedat soola või soolahelbeid
Kui Sul on puhastamata kala, siis roogi kala ehk eemalda sisikond ja pea juurest lõpused. Loputa kõhuõõs, kuivata köögipaberiga ja hõõru soolaga. Topi kala kõhtu mõned sidruniviilud ja tillioksad või muu meelepärane.
Mässi kala esmalt märjaks tehtud küpsetuspaberisse, siis u 10-14 suure ajalelehepaberi sisse (lehed võta ühekaupa!).
Pane saadud "pakk" veel hõõguvatele sütele või süte kohale asetatud restile. Keskmiselt küpseb kala umbes poole tunniga, täpne aeg oleneb kala suurusest, süte kuumusest ja ajalehtede arvust, aga üldiselt saab kala valmis siis, kui ajalehed on söestunud.
Tõsta kala ettevaatlikult vaagnale. Eemalda söestunud ajalehed ning niiske küpsetuspaber, siis eemalda nahk. Serveeri!
(Fotol on väga mahlane siiakala).
Ma olen lutsu teinud niimoodi.
Mina teen niimoodi haugi ja ahvenat. Mõned ajalehekihid võib ka märjaks teha. Mis puutub ohtlikkusse, siis pean seda juttu pisut naeruväärseks - autoga hommikusel ja õhtusel tipptunnil läbi kesklinna või muu kitsaskoha kulgemine ja heitgaaside sissehingamine pakub tõenäoliselt suurema koguse mürke ühe päevaga kui selliselt valmistatud kala paar korda suve jooksul söömine kogu elu jooksul.
Tegin külalistele vahelduseks ajalehes küpsetatud forelli. Teha oli väga lihtne ja kala jäi väga mahlane ja maitsev.</br> Hilissuviseks grillimiseks, soojal õhtupoolikul, oli see seltskonnaga lõbus tegevus. Valge vein grillimise kõrvale ja aeg läks kiirelt. Sõbrad olid üllatunud.
Ajalehes küpsetatud kala
Vahva viis hõrgu kalaroa valmistamiseks suvistel grilliõhtutel.