2 sl oliiviõli
1 sl võid
4 tavalist sibulat või punast sibulat
3 suurt toorest peeti (600 g) väikeste kuubikutena
350 g risotoriisi
2 l aedviljapuljongit
225 g Gambozolat, Gorgonzola't või muud mahedamaitselist sinihallitusjuustu
värsket hakitud peterselli
soola ja musta pipart
Kuumuta ühes potis aedviljapuljong ning hoia kergelt podisevana tulel.
Teises potis kuumuta õli ja või (kui soovid, siis võta rohkem, kui retseptis ette nähtud). Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae tasasel tulel 5-6 minutit, kuni sibul klaasjaks muutub. Ära pruunista!!
Lisa peedikuubikud, sega läbi ja prae paar minutit.
Tõsta veidi kuumust, lisa riis ja sega, kuni kõik riisiterad on õli-või seguga kaetud.
Lisa kulbitäie-paari haaval kuum puljong, riisi ettevaatlikult segades, et see põhja ei hakkaks. Kui puljong on imendunud, siis lisa järgmine kulbitäis või paar jne.
Lisatava puljongi kogust on raske ette kirjutada, sest see oleneb peedi mahlakusest ja riisi vanusest jne. Kui puljong otsa saab, ent risoto veel valmis pole, siis lisa lihtsalt kuuma vett.
Risoto on valmis siis, kui riis on küps, ent mitte pudrune (riis peaks olema al dente, st seda peaks hamba all veidi tunda olema). Nüüd sega juurde tükeldatud sinihallitusjuust, mis lisab kreemisust ja maitsest.
Maitsesta risoto soola ja pipraga, sega juurde hakitud petersell ning serveeri.
Valmis risoto värv oli absoluutselt super, kuldne-punane, veel ilusam kui Pille pildilt retsepti juures paistab. Konsistents oli etteaimatult hea. Maitse oli aga natuke igavavõitu ja jäi välimusele alla, kuigi ega viga ka ei olnud.
Tegin samamoodi peedirisotot sinihallitusjuustuga Pille retsepti järgi. Ainus viga oli, et külalised jäid hiljaks ja risoto läks ajaga veidi tükki. Ilmselt oleks pidanud jätma juustu lisamise viimasele hetkele.
Kasutasin Veski Mati risotoriisi, aedviljapuljongi tegin Knorri kuubikutest ja sinihallitusjuustusks oli DorBlue ning võimalik, et selle tõttu tuli risoto paraja soolasusega ning soola ma ei lisanudki. Natuke vedel jäi kuid mis peamine, maitses väga.
sinihallitusjuustu mul kodus ei olnud, seetõttu asendasin selle parmesaniga. lisaks kasutasin puljongile veel valget veini. valmis risotto oli ääretult maitsev ja selle värv... purpurpunane, ilus!!!!
Retsepti järgi tuli ikka meeletu kuhi. Järgmisel korral teeks pool kogusest, sest mulle meeldib risotot pannil teha, aga see hunnik tuli mingil hetkel potti üle kolida ja seetõttu haudus riis pisut liiga pehmeks. No ei tunnetand täpselt. Ja niigi ma vähendasin nii peedi kui sibula kogust. Aga sõime ja maitses küll. Meie pere favoriit-risotoks jääb ka pärast tänast siiski lõherisoto.
Väga maitsev, üks parimaid risotosid, mida ma teinud olen :)
Tõsiselt hea ja mõnus söök. Kogu pere kiitis! Lisasisime lisaks puljongile ka valget veini. Suur ports tuli tõesti sellest kogusest. Meid oli 7 sööjat ja korrutasin kogused 1,5-ga. Poleks aga vaja olnudki. Kuid selle eest jätkus ja järgmiseks päevaks nosimist. mmm....
Väga maitsev! Poolest kogusest jätkus kolmeliikmeisele perele kaheks söögikorraks.
Peedi-sinihallitusjuustu risoto