100 g karulauku
50 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid või mandleid
5-7 sl külmpressitud oliiviõli
50 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
Pese karulauk ning kuivata hoolega. Lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, röstitud piiniaseemned või mandlid* ja 4-5 sl õli saumikseri anumasse ning püreesta. Lisa vähehaaval ülejäänud õli (õli kogust sõltub sellest, kui paksu/vedelat pestot soovid).
Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga.
Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Jubetumalt hea on. See on mul vist üldse esimene karulauguga kokkupuude ja no seda pestot võiks küll julgelt veelgi teha. Mina üldiselt õli üle 4 sl panna ei tahtnud ja kuna kannmikser ei tahtnud sellist tihket ja kuiva massi liiga hästi peenestada, siis lisasin sortsu vett. Ja siis läks väga kenasti kreemiseks.
Mulle ja emale maitses väga, mees krimpsutas nina. Sõime keedetud pastaga.
Maitseb hunnitult hästi. Pesto tegemisel arvesta, et õienupud on karulaugul tunduvalt vängema küüslaugumaitsega kui lehed.
õienuppe ei pandagi...
Miks mitte!
Olen seda nüüd juba 4 korda teinud ja leian ainult kiidusõnu! Mulle meeldib see kõigega - pastaga, saial/leival, salatikastme sisse segatuna, ahjukalale määrituna jne. Kuna karulaugu hooaeg ei ole väga pikk, siis ei jõua sellest õnneks ka ära tüdineda :)
Väga hea pesto. Mina praadisin suvikõrvitsa ja siis peale määrisin karulaugupestot. Tomatisalatiga maitses suurepäraselt!
Pestot meeldib mulle lisada pastale, see annab pastale täiesti uudse välimuse ja maitse.
ma ei ole eriline pestode sõber, aga äkki proovin seda uuesti teha, sest karulauk on mu lemmik.
Just valmis elu esimene sats karulaugupestot - pasta sai kena roheka jume ja taevalik maitseelamus võis alata :)
Tegin sel aastal uuesti ja läx nagu paremini kaubaks. Sõime pastaga(juurde võtsime hakk-kotlette) ja isegi mehele päris meeldis. Nüüd plaanin teha karulaugurisotot ja on veel paar mõtet.
Tegelikkuses seisis meil üks pisike purk seda pestot eelmisel aastal suveni ehk umbes kaks kuud. Kasutasin Borgese extra v. õli ja see lihtsalt hangus pesto peal ära. Eelistan seda pestot basiilikust tehtule kohe kindlasti :)
tehtud, unustasin parmesani osta, aga sellegipoolest tuli väga nämma!
Väga hea, just tegin
Tõepoolest väga maitsev!
Maitsev!
Ma lisasin ka naadilehti, oivaline !
Olen suur karulaugusõber, aga see pesto meile ei meeldi. Tegin pastat pestoga, täiesti mõttetu maitse. Ilmselt ei ole me pesto-sõbrad. Niisama on karulauk palju parem!
Oh, ma just sõin kevadet! Tegin ja no ikka hullumoodi hea sai! Tegin india pähklitega, panin natuke spinatilehti ka sekka, kuigi see andis natuke massi juurde kui maitset. Sõin pastaga, aga kindlasti on ka röstitud kukli või sepiku peal maitsev :) <p>Loodetavasti on järgmisel aastal maal karulauk ennast rohkem külvanud ja teine puhmake vähe suurem, teeks kohe rohkem. Kui järgmine kord maalt veel karulaugulehti saan, siis teen kindlasti veel ja tahaks naadilehti ka hulka panna :)</p>
ei tea kas karulaugupestot saab ka säilitamiseks jäässe panna?
Saab, aga parem siis teha ilma õlita. Õli maitse muutub, kipub rääsuma seistes. Õli saab lisada siis kui oled sulatanud.
Väga hea::-) poest enam pestot ei osta
jah, pesto võib lihtsalt väikestesse karpidesse panna ja otse sügavkülma. väga hea!
Tegin jälle seda pestot, mulle väga maitseb!
Ma panin india pähkleid, mandleid ja päevalille seemneid, tuli mahedam ja mõnusam, kui piiniaga.
Panin india pähkleid, mulle meeldis. Neil on hea tekstuur - krõmpsuv, aga mitte liiga kõva.
Imeline!
Ootan siin peenra kõrval karulaugu kasvamist. Tunde tekitamiseks leidsin sügavkülmast veel mõned mullused pestokuubikud, väga ilusti elasid talve üle. Külmutasin jääkuubikunõus ja pärast valasin karpi ümber. Üks kuubik on ideaalne karbi toorjuustuga segamiseks, see on mu lemmik!
Kas Sul ei aja tervet sügavkülma haisema.Mul tuli marjadele ka karulaugu maitse.Aga ma külmutasin lihtsalt lehti mitmekordselt kiledesse mässituna
Juba esimene laar tehtud ja pintslisse pistetud.
Proovige röstitud päevalilleseemnetega ka..
Aitäh mõtte eest, just proovisin!
Väga maitsev sai :) Mina olen kasutanud nii päevalilleseemnete kui ka india pähklitega. Juustuga on mitu korda nii läinud, et pole seda kõva juustu parajasti, aga ka mõned viilud tavalist lisavad ilmselt pehmust ja kreemisust ning natuke lisamaitset!
Mina kasutan india pähkleid, meeldib, kui jäävad suuremad pähklitükid sisse.
Me oleme teinud hoopis kõrvitsaseemnetega.
Mina panen pestot enamalt saia/leiva peale. Eriti Ciabattaga. Olen igasugu pähkleid kasutanud. Viimati kreeka pähkleid. Juustu jätsin seekord välja. Täna näiteks lisasin pestot kartulipudru sisse.
Tere! Minu pesto jäi väga mõru. Kuidas saaksin seda parandada ja mille tõttu võis see mõru tulla?
Mõru. ... Mõru jääb osadest õlidest ja pähklitest /seemnetest. Eriti oluline on õli. Kindlasti ka natuke soola siis püsib õli stabiilsem. Näited on hea Läti oliiviõliga tehtud sprotid ja mitte eriti head eestis tehtud rapsiõliga sprotid...
Olen seda nüüd aastaid teinud ja karbkestega külma pannud. Tavaliselt süüakse need ikka suveks kõik ära, aga sedakorda leidsin ühe unustatud karbikese paari päeva eest - ja ei mingit maitsemuutust aasta jooksul. Täna siis uuest saagist esimene tegemine.
Mõruks läheb siis kui kodumasin millega purustatakse karulauku nö kuumaks läheb ja soojeneb ka karulauk ja sellest läheb ka mõruks.
Tegin seedermänniseemnetega. Ja sellele retseptile lisaksin värsket sidrunimahla. :)
Iga kevadine, ütleksin lausa, rituaal. Kodus on kõik pestofännid ja kevadine karulaugupesto on lausa luksus! Meeldib teha india pähklitega ja sobib pea kõige juurde -liha, kala, pasta, supid, kastmed jne. Soovitan!
Korduvalt tehtud super lux
Karulaugupesto
Tõeliselt hea kodumaine kraam, mis sest, et vormilt itaaliapärane. Muide - pesto on väga maitsev ka ilma juustuta, aga siis on see lihtsalt karulaugu-õlikaste :)
Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin. Mõistliku hinnaga pähkleid ja seemneid leiate Germundi tootevalikust.