1.5 l aedviljapuljongit
4 sl oliiviõli
1 sibul
600 g suvikõrvitsat (väiksemaid vilju)
värsket hakitud peterselli
6 lehte basiilikut tükkideks rebituna
500 g spetsiaalset risotoriisi
2.5 dl valget veini
50 g võid
50 g riivitud parmesani pluss veel veidi serveerimiseks
Kuumuta puljong tavalises potis keemiseni.
Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli, lisa sibul. Prae nõrgal kuumusel, kuni sibul on veidi pehmenenud, siis lisa küüslauk. Prae nõrgal tulel 1-2 minutit, siis lisa suvikõrvitsaviilud. Maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta paar minutit.
Lisa pool hakitud petersellist ja basiilikust. Lisa risotoriis ning sega puulusikaga, kuni riisiterad on kenasti õliga kaetud. Kuumuta 1-2 minutit.
Lisa vein ning kuumuta, kuni vein on osaliselt aurustunud, osaliselt riisi imendunud. Nüüd lisa 1-2 kulbitäit puljongit. Sega ettevaatlikult puulusikaga, kuni puljong on imendunud.
Lisa järgmine 1-2 kulbitäit puljongit ning sega õrnalt, kuni puljong on imendunud. Jätka seda tegevust, kuni pea kogu puljong on sedasi riisile lisatud ja/või risoto on kreemjas ja riis vaid veidike hambale vastu hakkab. Risoto ei tohi liiga kuiv olla! Kui puljong otsa saab, siis lisa kuuma keedetud vett.
Risoto valmimiseks võib kuluda 20-25 minutit, olenevalt kasutatavast riisist.
Kui riisiterad on al dente, siis sega juurde või, parmesan ja ülejäänud petersell ning basiilik. Serveeri kohe, juurde paku veel parmesani.
Retsept on Tessa Kirose raamatust "Twelve", mis sisaldab Toskaana retsepte.
Tegin seda risotot, aga ei ole minu lemmik. Minu meelest suvikõrvits küpseb liiga läbi ja läheb maitselt ebameeldivalt hapukaks.
Mulle maitses. Aga lisasin suvikõrvitsa alles enne viimast kulbitäit puljongit ning söömise ajaks olid viilud parajalt pehmed.
Seda retsepti olen mitmeid kordi siin nami-namis vaadanud ja mõelnud, et võibolla kunagi proovin. See kunagi jõudis nüüd kätte ja pean kahetsusega mainima, et ma ei mõista, miks ma seda varem ette ei võtnud. Tulemus oli väga maitsev igatahes.
Täiendasin rooga veidi ja lõpuks sai valmis ülihea risotto. Suvikõrvitsa riivisin jämeda riiviga ja lisasin vahetult enne lõppu, nii et ca 5 mintsa veel kuumutasin seda koos riisiga. Kõrvits jäi ilus roheline ja kergelt krõmpsuv. Kindlasti ei soovita kohe alguses lisada. Keerasin kuumuse maha ja lisasin sulanud krevetid. Maitsestasin soola, pipra, sidrunimahlaga.
Soovitan soojalt, sellest tuli tõeliselt hea risoto. Tegin üsna täpselt retsepti järgi, kõik sobis:)
Äsja valmis. Soovitame!
Suvikõrvitsarisoto
Kasuta risoto valmistamisel saledaid-nooremaid rullkõrvitsaid - neil on kontsentreeritum maitse.