Suvikõrvitsarisoto

Kasuta risoto valmistamisel saledaid-nooremaid rullkõrvitsaid - neil on kontsentreeritum maitse.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1.5 l aedviljapuljongit

4 sl oliiviõli

1 sibul

2 küüslauguküünt

600 g suvikõrvitsat (väiksemaid vilju)

värsket hakitud peterselli

6 lehte basiilikut tükkideks rebituna

500 g spetsiaalset risotoriisi

2.5 dl valget veini

50 g võid

50 g riivitud parmesani pluss veel veidi serveerimiseks

Valmistamine

Kuumuta puljong tavalises potis keemiseni.

Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli, lisa sibul. Prae nõrgal kuumusel, kuni sibul on veidi pehmenenud, siis lisa küüslauk. Prae nõrgal tulel 1-2 minutit, siis lisa suvikõrvitsaviilud. Maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta paar minutit.

Lisa pool hakitud petersellist ja basiilikust. Lisa risotoriis ning sega puulusikaga, kuni riisiterad on kenasti õliga kaetud. Kuumuta 1-2 minutit.

Lisa vein ning kuumuta, kuni vein on osaliselt aurustunud, osaliselt riisi imendunud. Nüüd lisa 1-2 kulbitäit puljongit. Sega ettevaatlikult puulusikaga, kuni puljong on imendunud.

Lisa järgmine 1-2 kulbitäit puljongit ning sega õrnalt, kuni puljong on imendunud. Jätka seda tegevust, kuni pea kogu puljong on sedasi riisile lisatud ja/või risoto on kreemjas ja riis vaid veidike hambale vastu hakkab. Risoto ei tohi liiga kuiv olla! Kui puljong otsa saab, siis lisa kuuma keedetud vett.

Risoto valmimiseks võib kuluda 20-25 minutit, olenevalt kasutatavast riisist.

Kui riisiterad on al dente, siis sega juurde või, parmesan ja ülejäänud petersell ning basiilik. Serveeri kohe, juurde paku veel parmesani.

Retsept on Tessa Kirose raamatust "Twelve", mis sisaldab Toskaana retsepte. 

LISA KOMMENTAAR

Eva
postitatud 27.07.2008 21:12

Tegin seda risotot, aga ei ole minu lemmik. Minu meelest suvikõrvits küpseb liiga läbi ja läheb maitselt ebameeldivalt hapukaks.

Tullia
postitatud 22.11.2008 22:30

Mulle maitses. Aga lisasin suvikõrvitsa alles enne viimast kulbitäit puljongit ning söömise ajaks olid viilud parajalt pehmed.

Elis
postitatud 03.12.2009 10:13

Seda retsepti olen mitmeid kordi siin nami-namis vaadanud ja mõelnud, et võibolla kunagi proovin. See kunagi jõudis nüüd kätte ja pean kahetsusega mainima, et ma ei mõista, miks ma seda varem ette ei võtnud. Tulemus oli väga maitsev igatahes.

KatAnna
postitatud 28.04.2011 13:11

Täiendasin rooga veidi ja lõpuks sai valmis ülihea risotto. Suvikõrvitsa riivisin jämeda riiviga ja lisasin vahetult enne lõppu, nii et ca 5 mintsa veel kuumutasin seda koos riisiga. Kõrvits jäi ilus roheline ja kergelt krõmpsuv. Kindlasti ei soovita kohe alguses lisada. Keerasin kuumuse maha ja lisasin sulanud krevetid. Maitsestasin soola, pipra, sidrunimahlaga.

Eha
postitatud 26.08.2012 21:18

Soovitan soojalt, sellest tuli tõeliselt hea risoto. Tegin üsna täpselt retsepti järgi, kõik sobis:)

Merle Pehk
postitatud 24.09.2021 20:05

Äsja valmis. Soovitame!