1 kg värsket hapukapsast
5 dl tumedat õlut (nt porterit)
100 g fariinsuhkrut
50 g võid
1-2 tl soola
veidi köömneid
Sega kõik ained potis ning hauta tasasel tulel kaane all aeg-ajalt segades, kuni kapsas on pehme ja kergelt pruunistunud.
Hautamiseks kulub umbes 1-2 tundi, olenevalt sellest, kas tahad veidi krõmpsu või täitsa pehmet kapsast.
Kui kapsas liiga vedelikurohke on, siis hauta lõpus ilma kaaneta.
Algidee on ajalehest Postimees (dets 2005). Kena pildi tegi Juta Kübarsepp.
Laudlina: Ekelund @ Roosimari Sisustustekstiilid
Imehea retsept!
Pärast selle retsepti proovimist ei tahe ei mina ega mu pere mingit teistsugust hapukapsast. Ainult köömnet jätsin välja, sest meil ei armastata neid. Jääb üle vaid kurvastada, miks ma siiani mingeid hanerasvaseid kapsaid tegin.
super!!!
Kapsa sisse panin hauduma kanarinna. Tulemus ääretult maitsev, aga kapsas oli pisut liiga hapu, edaspidi ostan ainult turult, kus saab ka maitsta.
Kapsas oli jumalik!
Viis keele alla.Väga hea!
See on ka üks meie pere lemmikretsepte. Vahel panen fariinisuhkru asemel mett, on ka väga mõnus.
Sel aastal ma valmistasin su õlles hautatud hapukapsast, ja tõesti oli väga hea!
Ma ei olnud seda kuulsat õlles hautatud kapsast enne teinud, kuigi oli juba ammu To-Do listis. Meie pere ühineb kiitjatega! Sellest saab meie jõululaua kapsas :)
Meie pere konkurentsitu lemmik. :)
Tulemus oli väga mõnus. Jään ka edaspidi seda varianti kasutama.
oeh, tegin seda kapsast eile. nüüd ei mahu enam püksid jalga, saab ainult veniva seelikuga olla. tapvalt hea.
tõeliselt hea kapsas. Köömned annavad nii palju maitsele juurde. Super. See oli minu esimene katsetus teha kapsast ja olen äärmiselt õnnelik, et komistan just selle retsepti otsa
Imehea kapsas - ühinen kõigi teiste kiitjatega ning kindlasti valmistan kapsast sedasi ka jõuluvälisel ajal
Mmmm kui head. Olen selliste kapsaste retsepti juba ammu otsinud. Tegin jõulueelse proovipartii 1 kg kapsast ja olen seda nüüd terve päev nokitsenud ja peaaegu on otsas :D Kasutasin Saku Porterit, mis on üsna mõruda maitsega õlu, sellest ka kapsastel kerge mõrkjas maitse. Mulle maitseb, aga jõuluks ilmselt kasutan mõnda teist õlut või panen lihtsalt vähem õlut ja rohkem mahla. Igatahes suur tänu retsepti eest!
Õunamahla jätsin ära, panin pool liitrit porterõlut ja lisasin lõpus natuke mett. Mõnus vaheldus harjumuspärasele sealiha-tangukapsale.
Meie pere tänavune jõulukapssas siis. Tegin porteriga ja jätsin õunamahla välja. Lisaks fariinsuhkrule sai sipsu veel ka tavalist suhkrut. Väga maitsev. Ühe (vinguva) pereliikmete sõnul aga peaks suhkrut järgmisel korral enam olema, sest tema sõnul olla kapsal olnud kergelt mõru mekk. Ma ei öelnud talle targu, et kapsas haudus porteris. Seega peaks vist järgmisel korral vähe heledamat õlut kasutama? Ah jaa - segamisega oli väheke probleeme. Tundub, et kuna tegemist on tavalisest väherasvasema kapsa-hautisega, siis põhjuseks vist see?
Ma olen surmani tänulik selle retsepti jagajale.Need on parimad kapsad mida mina kunagi saanud ja teinud olen. Sügav kummardus.
Ja kui kõrvale teha õlles hautatud seakooti ,siis üks mõnus õllene Jõululaud on garanteeritud ja ka maitsev ja kaasale pole ekstra õlut kõrvale vajagi :o)
Supper hea retsept
Täitsa lõpp kui hea kapsas,mmmmm.....Ja kui saaks veel teha fariinisuhkruga,eriti hea kindlasti.
Kapsad tulid väga maitsvad ja tasub kindlasti proovimist. Järgmisel korral paneksin prooviks porterit veidi rohkem ja õunamahla sellevõrra vähem.
Tulid üsna magusad, kuid meestele meeldivad :)
Vauh, maruhea, mul polnud tavalist kööment, seega kasutasin vürtskööment (cumin), kokaks õppinud sõber sõi ja kiitis ning küsis kust retsepti sain. Pöidlad püsti selle asja peale. Suur tänu hea kraami jagamise eest!
Olen nüüd teinud neid kapsaid, aga ilma õlleta ja kasutanud naturaalset õunamahla. Kui esimesed laarid poe pakimahlaga tegin, ei saanudki eriti aru, mida erilist neis siis on, nüüd saan. Nii et kindlasti kasutage kodust või naturaalset õunamahla, mitte pakimahla, maitsevahe on märgatav!
see on parim hapukapsas, mida ma tean ja saanud olen
Kas keegi proovis hautada ahjus ka, või tavaliselt ikka pliidil?
Mulle meeldib kapsas unustada podisema ikka kauaks. Õunamahla ei ole pannud.
See on parim hapukapsas, mida ma tean ja saanud olen
Ka minul sai eile õhtusöögiks selline valmis, väga maitsev, soovitan fariini suhkru asemel kasutada mett, see teeb head.
Tegin eelmine aasta jõululauale elus esimest korda hapukapsast selle retsepti järgi ja said väga head! Otsisin juba retsepti välja ja loodan sel aastal sama head tulemust :)
Väga head kapsad tulevad! Olen teinud nii õlle ja õunamahlaga kui ka ainult õllega. Koos fariinisuhkruga olen mõnel korral lisanud ka mett. Köömned olen jätnud panemata. Olen retsepti kasutanud ka väljaspool jõuluaega:)
Viimase aja parim leid!
Väga maitsvad kapsad! Isegi kui kõht on täis söödud, avastad ennast jälle ja jälle kapsapoti juurest, et üks lusikatäis veel võtta :)
Mina teen korraga suurma koguse, pärast panen kuumalt purki. 4 kg kapsast, 1,5 kg seakintsu( ilma pekkita) suuremad kuubikud,1l porter, 0,5l õuna moosi,1he apelsini riivitud koor, suhkrut , soola. Kõik korraga potti ja keedan umbes 4,5h vaiksel tulel. Olen juba aastaid nii teinud ja külalised juba teavad,et mul on purkides veel ja soovivad alati kaasa kah! Minule rasvane liha ei maitse ja seepärast ainult taine liha. Isegi mu vanaema kes paneb meeletult pekki kapsale kiidab!!!
Ei kujuta ette, mida ma valesti tegin või kas üldse tegin, aga need kapsad tulid jubedad! Juba see oli kahtlane, et 3kg kapsa kohta piisas mul ühest pudelist jõuluporterist ja klaasist õunamahlast ja kapsas ujus selles. Ja jäigi ujuma :( Kuhu see 9 dl üht ja 9 teist veel oleks mahtunud? Retseptis pole ka öeldud, kas hautada ahjus või pliidil (tulel hautama tähendab minu jaoks just viimast), kas kaane all või lahtiselt. Hea, et katsetasin enne jõule ära, muidu oleks pühad mokas olnud. Siiski vaevab, et miks kõik kiidavad ja miks mul välja ei tulnud.
Pole teinud, aga mina ka ei saa aru, kuidas kilo kapsa kohta saab panna 0,6 liitrit vedelikku, ilma et sellest supp tuleks. Või käibki see nii, et pärast tõstetakse vahukulbiga kapsas sealt leeme seest välja? Kas retsepti autor või keegi järeleproovinutest kommenteeriks?
Mina ka, mul läks praegu potti 900 g Uus-Kongo kapsast ja pudel Jõuluporterit (5 dl). TÄPSELT paras. Hautasin alguses pool tundi kaane all pliidi peal,aga nüüd võtsin kaane ära, sest muidu jääb kapsas veel kuivale. Ju Sul oli alustuseks kohutavalt vesine kapsas?
Hei! 0,6 l vedelikku ja keedad niikaua kuni vedelik ära aurustub :) Olenevalt sellest, kui krõmpsu tahetakse. Endale meeldib see vedelik väga ;)
Meie perele maitsesid need kapsad küll väga. Ise paneks vast veidi vähem suhkrut.
Need on nii head,et peab ka jälle tegema :)
Tänavune ports - 900 g Uus-Kongo kapsast, 5 dl pudel A. le Coq'i porterit (jõuluporteri unustasin osta), ca 100 g muscovado suhkrut. Lõhnab imeliselt ja vedelikku on täpselt parasjagu:
Mul juba aastaid see nami-nami retsept kapsastel. Ja üllatus-üllatus, just praegu podisevad jõuluporteriga kapsad pliidil :)
Meie pere lemmik ka juba paar aastat. Enam muud ei sööda!!
Minul podisevad pliidil juba ca 2 tundi ja kavatsen veel vast tund aega väikesel tulel hoida. Kui aga vähegi võimalik, tehke puupliidiga ahjus. Ahjus hautatud kapsa maitse on ära proovitud, uskuga mind, on täiuslik! Õllena kasutan Saku koduõlut, kui juhtun leidma. Kahjuks satun vaid harva sellele peale. Kõlbab pärast kõrvalegi juua!
Plaan esmakordselt neid palju kiidetud kapsaid teha. Kas keegi on neile kapsastele jõhvikaid lisanud? Kuidas maitsed sobivad?
Martina, ma ausalt öeldes ise ei kujuta jõhvikaid nendes kapsastes. Põltsamaa Felixil on jõulukapsad rõõsa koore ja pohladega, pigem kasutaks ka jõhvikate puhul rõõska koort, aga mitte õlut.
Kasutasin seda sama retsepti eile ja kõik kiitsid :)
Imeline kapsas - tegin seda juba kolmandat aastat järjest jõululauale, ja no on ikka hea küll :P Kõik kiitsid! Või asemel olen pannud mõned tükid läbikasvanud sealiha, ja kapsas on alati olnud Kadarbiku oma (täpselt parajalt hapu).
väga head praekapsad,täpselt sellised pruuniks küpsenud mida olen juba aastaid üritanud teha aga tulutult .mu tädi teeb ka selliseid aga tema ütles et ta teeb ilma õlleta ja lihtsalt palju suhkrut ja kaua keeta.</br> ainuke asi mis oli see et jäi vb natuke liiga happeline, mõtlesin järgmine kord mahla asemel vett panna kuna kapsas ju ise ka hapu ja siis vaatab kuidas tuleb aga see maitse asi :)</br> aga muidu 5+ retsept, soovitan soojalt ;)</br>
Olen seda õllekapsast paar aastat jõuludeks teinud. Minu arust üks parimaid kapsaid! Muidugi pole pahad ka oma tehtud mulgikapsad!
Olen korduvalt teinud -väga head jäävad.
Igal aastal teen mitu korda. Niiii hea retsept!
Kas fariinsuhkru asemel demerara võib olla?
Kati, võib küll, lihtsalt toon jääb heledam!
See retsept kõlbab ilmselt tööstuslike hapukapsaste keetmiseks. Neid tehakse teatavasti jooksvalt (st üsna kibeda mekiga säilituskapsast) ja neid mitte ei hapendata, vaid segatakse lihtsalt piimhapet sisse. Aga heamaitselised kodused hapukapsad rikub õlu ära.
sdfsf - tunnistan, et kapsaid ma ise ei hapenda. Mulle väga meeldivad Uus-Kongo hapukapsad, mida varasematel aastatel sai ainult turult, nüüd aga ka suurematest toidupoodidest. Väga head jäävad, ei riku õlu midagi ära.
Pille. Rikub küll ära head naturaalsed hapukapsad. Nojah, kui meeldib humala mõrusus kapsas, siis küll, aga mulle ei meeldi. Ja pole ka mingit imelikku poekapsa maitset mu kapsastel, mida õllega peaks peitma.
sdfsf - ei peagi peitma. Uus-Kongo kapsal pole ka imelikku "poekapsa maitset", lihtsalt ka õllega valmistades on maitsev kapsas. Samas - ei ole mingit kohustust teha sel moel, meil on ka siin Nami-Namis vähemalt 10 erinevat retsepti maitsvate jõulukapsaste tegemiseks.
Väga hea retsept! Igal aastal teeme. Praegugi ootavad Uus-Kongo kapsad kapis, et homme selle retsepti järgi hautatud saaksid :)
Sellest sai ka meie pere jõulukapsas. :)
Katsetasin - väga head tulid!
Tumedas õlus kapsas on minu lemmik! Söön end hapukapsaks :) Kasutasin seda retsepti, super! Aitäh!
Mina tegin ja meie perele maitses väga!
Meie pere lemmik paar aastat ja iga korraga tuleb rohkem teha :)
Kuigi alles september,siis juba tuli selle kapsa isu. Soovitan teha seda turu/talu hapukapsaga. Super hea!
Minu lemmik ka. Teen juba neljandateks jõuludeks. Kõige parem on see minu meelest siis, kui lasta sellel järgmise päevani seista.
Õlles hautatud hapukapsas
Juba kümmekond aastat olen jõululaual serveerinud just sedaviisi valmistatud hapukapsast.
Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.