Mõnus kukeseenerisoto

Seda risotot saab teha nii värsketest kukeseentest kui ka praetud ja purki või sügavkülma pistetud seentest.

Kogus
neljale kuni viiele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 l värskeid tükeldatud kukeseeni

2 sl võid

1 sl värsket tüümiani

1 dl viilutatud porrut või 1 hakitud sibul

2 küüslauguküünt

4 dl risotoriisi

2 dl kuiva valget veini

soola ja musta pipart

1 l aedviljapuljongit

Serveerimiseks:

riivitud parmesani

Valmistamine

Pane hoolikalt puhastatud ja vajadusel tükeldatud kukeseened kuumale pannile. Kuumuta segades, kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud. Lisa 1 sl võid ja tüümianilehekesed ning kuumuta, kuni seened pehmenenud ja kergelt kuldsed. 

Kuumuta paksupõhjalises potis ülejäänud või keskmisel kuumusel. Lisa hakitud sibul või porru ning kuumuta umbes 5 minutit, kuni sibul pehmenema hakkab. Lisa küüslauk ja prae veel paar minutit. Maitsesta kergelt soola-pipraga. 

Sega juurde risotoriis, kuumuta minut aega, kuni riis muutub veidi klaasjaks. Siis sega juurde valge vein ja kuumuta paar minutit, kuni veini kokku keeb ja riisisse imendub. 

Kui valge vein on riisisse imendunud, lisa risotole kuuma aedviljapuljongit või vett paari detsiliitri kaupa. Kui vedelik on peaaegu imendunud, lisa taas puljongit jne. Risoto on valmis siis, kui riis on mõnusalt al dente ja parajalt pehme konsistentsiga (ehk mitte liiga kuiv, pigem natuke paksu supi laadne).

Sega juurde eelnevalt praetud kukeseened, seejärel toorjuust või kuhjaga lusikatäis külma võid ning osa riivitud juustust. 

Maitsesta ning serveeri. Serveerimisel puista peale veel riivitud juustu ja mõned tüümianilehekesed.

Nipid ja soovitused:

  • Risotoriisi ei pea kunagi eelnevalt loputama! 
  • Laktoosivaba versiooni jaoks kasuta laktoosivaba võid.
LISA KOMMENTAAR

Betty
postitatud 06.08.2008 22:07

Keele viis alla :D

summi
postitatud 25.08.2010 10:49

valge vein jättis risotole hapuka maitse, ilma oleks palju parem olnud.

Hexy
postitatud 16.04.2012 18:22

Väga mõnus!

Ursula K @ Fb
postitatud 19.07.2015 23:16

Tegime eile selle retsepti järgi, imeline! Tänast suppi ei söödud eriti isukalt, sest oleks tahtnud risotot jälle.

Mari
postitatud 16.08.2017 16:54

Proovin igal juhul!

merlar
postitatud 12.08.2020 08:38

Kiidan ka seda retsepti!

Kati K.
postitatud 07.09.2023 21:20

Rikkusin enamus reegleid, mida nami-nami retsept andis, sest kasutasin kodus olnut. Pudrusiis, roosa vein, seenepuljong. Luksuslikku maitset annavad seedermänni seemned ja paras ports riivitud kõvajuustu.

Egle N.
postitatud 25.02.2024 10:49

Minu risoto:

Aenne
postitatud 27.04.2024 23:56

Väga lihtne teha ja maitsev!