Kohupiima brüleekreem

Kreemjast küpsetatud kohupiimasegust saab kerge vaevaga maitsva prantslaste brüleekreemilaadse magustoidu, mis siiski äratuntavalt eestimaine.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

600 g maitsestamata kohupiimakreemi

6 munakollast (suurus L)

100 g peeneteralist suhkrut

1 sidruni riivitud koor

1 sl mooniseemneid (soovi korral)

Lisaks:

6 tl peeneteralist suhkrut

Valmistamine

Klopi kausis kohupiimakreem, munakollased, suhkur ja peenelt riivitud sidrunikoor hoolega ühtlaseks. (Sega juurde mooniseemned.) Jaota kuue kuumakindla portsjonvormi vahel. 

Küpseta 120-kraadise ahju keskosas 30-35 minutit, kuni kreemid on enam-vähem hüübinud (jahtudes tahenevad magustoidud veelgi).

Võta magustoidud ahjust välja ja lase täielikult jahtuda.

Enne serveerimist puista igale magustoidule umbes teelusikatäis peeneteralist suhkrut. Brüleekihi saamiseks on kolm võimalust:

1) kui Sul on kodus spetsiaalne gaasipõleti, siis kasuta seda (NB! väga hästi sobib ka suuskade tõrvamiseks kasutatav gaasipõleti; fotol on kasutatud just seda varianti)

2) kuumuta magustoite mõni minut kuuma grillelemendi all.

3) karamellista suhkur väikeses potis ning vala saadud karamell magustoitudele. 

Idee Roman Zaštšerinskilt, siin muudetud kujul (NB! esimesed 6 kommentaari on algretsepti kohta, mis ilmus PM Arteris 16.2.2008). Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2013. a. veebruarinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pillepv
postitatud 10.07.2008 14:22

Panin tassi, sest muid vorme polnud, ilmselt oleks tõesti olnud kasu natuke õhemast kihist. Karamelli tegin peale suhkrupuiste ja grilliga - kartsin seda protsessi mingil segasel põhjusel - et tassid lähevad katki vms, aga ei olnud üldse hullu. Väga mõnus tulemus oli ja usun, et kuigi klassikalisest brüleest erinev, väärib siiski oma kohta :)

Berit
postitatud 29.05.2009 15:50

See on küll üks väga õnnestunud magustoit. Tegin ühes vormis, nägi kena välja ja maitses imehästi.

blonduanna
postitatud 16.07.2009 13:42

väga maitsev ja mõnus dessert. plussiks veel suhteliselt lihtne valmistusviis. paaril korral olen karamelli ära jätnud ning selle asemel vahtrasiirupit peale niristanud.

s
postitatud 26.04.2010 19:10

väga maitsev ja palju lihtsam ise teha kui tavaliselt brüleekreemi! ainult et põletasin karamelliga oma käe ära. seda küll kellelegi ei soovita.

Kätrin
postitatud 17.08.2010 09:58

See magustoit on kindlasti hetkel üks minu lemmikuid, sest olen seda viimasel ajal korduvalt teinud. See magustoit on imeline, sest seda on väga-väga lihtne teha, see on peaaegu rasvavaba (ca 5grammi rasva portsjoni kohta) ning mis peamine - valmis magustoit jätab mulje, nagu oleksite tunde köögis keetnud-küpsetanud ja on nii kreemine, et tundub uskumatu, et see rasva ei sisalda. Just nendel põhjustel sobib see magustoit ideaalselt ka õhtusöögilauale, kui sõbrad on külas ning soovite neid üllatada. Lisaks saab magustoidu teha valmis päev varem.

Kai
postitatud 29.01.2012 18:33

Proovisin ka kohupiima brüleekreemi teha. Elan Soomes ja siin on toiduained veidi teistsugused kui Eestis (eriti kohupiim), kuid sellele vaatamata tuli magustoit väga hea välja. Apelsiniõli asemel kasutasin sidruniõli. Valmistamine oli uskumatult lihtne; juhendi järgi valmistades oleks väga keeruline ebaõnnestuda.

Mari
postitatud 23.05.2014 23:06

Tegin ka, kuid ei meeldinud. Ei ole üldse võrreldav nö päris brüleekreemiga. Kohupiimane maitse käis üle. Mehele ka ei meeldinud.