Digestive-küpsised

Digestive-küpsised on pärit Edinburghis asunud McVitie's küpsisevabrikust, kus 1892. a. Alexander Grant retsepti välja mõtles. Sellise nime said küpsised seepärast, et küpsistel usuti olevat seedimist soodustav toime. Hiljem on see siiski ümber lükatud ja nt USAs neid sellise nimega müüa ei tohi (kuigi importkaupade riiulitelt neid ikka leida võib). Ühed populaarsemad küpsised Suurbritannias, mida kasutatakse tihti nt toorjuustukookide valmistamisel.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g täisteranisujahu

100 g keskmise jahvatusega kaerajahu

50 g pehmet pruuni suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit või 0.5 tl söögisoodat

soola

100 g võid

1-2 sl piima

Valmistamine

Sega kuivained omavahel. Näpista juurde või, kuni saad peene puru.
Lisa niipalju piima, et saad niiske taina. Pane tainas 15 minutiks külmkappi tahenema.

Pane tainas kahe toidukile tüki vahele ning rulli ettevaatlikult 3 mm paksuseks. Lõika tainast 6-7 cm läbimõõduga kettad.

Tõsta tainakettad kergelt võitatud ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed ning sõrmega katsudes küpsenud tunduvad.

Tõsta küpsetusplaat ahjust välja ning lase 5 minutit jahtuda. Siis libista küpsised metallrestile jahtuma.

Säilita Digestive-küpsiseid 2-3 päeva õhukindlas karbis.

  • Nami-Nami retsept on pärit ühe Šoti autori, Sue Lawrence'i kokaraamatust. Täpselt sama retsepti on jaganud teine Šoti kokk, Nick Nairn. Poeküpsistes enamasti kaerajahu pole, aga šotlased kasutavad kaerajahu palju, nii et täiesti kohatu see jahu siin pole :)
LISA KOMMENTAAR

Meister
postitatud 15.05.2009 16:26

Väga head küpsised, ühed mu lemmikutest!

triinp
postitatud 08.11.2009 08:27

Täitsa head. Ei tohi ainult liiga õhukeseks tainast rullida, siis jäävad kuidagi kuivad.

Netcat
postitatud 09.04.2010 13:05

Kas kaerajahu on seal taignas hädavajalik?

Pille @ Nami-nami
postitatud 09.04.2010 13:06

Võib teha ka ainult täisterajahuga (või tavalise ja täistera nisujahu seguga), aga šotlased armastavad kaerajahu ja -helbeid väga, nii et originaalilähedasem oleks kaerajahu ka kasutada :)

Monika
postitatud 10.05.2010 21:26

Tulid väga head, paremad kui poe omad!

Merlin
postitatud 08.11.2010 14:02

Väga maitsvad. Tegime laternapeo jaoks lastehoius tähekeste kujudega, mõnusad muredad. Pruuni suhkrut läks rohkem sisse. Aga oleks võinud ka mitte minna :) Soovitan. Kaerajahu polnud, tegin täisteranisu ja tavalise nisuga pooleks. Teinekord proovin kaerajahuga ka.

RL
postitatud 13.01.2013 16:39

Super! Mõni kommentaar: 1) Kaerajahu puudumisel kasutasin kaerakliisid. Tuli mõnus, vähekene pudenev. 2) 3mm'ste tainaketastega ei tohi kindlasti 20min küpsetada! 15min'st piisab. Kui tahad krõbedamaid, siis u. 17min. 3) Kaunistuseks puistasin enne ahju panemist mandlilaaste ning kohe peale ahjust välja võtmist riivisin šokolaadi peale. Suured tänud retsepti eest!