Klassikaline Caesari salat

Üks maailma kuulsamaid salateid, mille autoriks peetakse Mehhikos Tijuanas restorani pidanud Caesar Cardinit - aasta siis oli 1924. Siin on üsna klassikaline retsept selle salati valmistamiseks.

Vahendid kokkamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 kera rooma salatit

Küüslaugukrutoonid:

6-8 viilu ciabatta vms leiba

1 suur küüslauguküüs

praadimiseks õli

Salatikaste:

1 toores munakollane või 2 sl head majoneesi

0.5 tl Dijoni sinepit

1 sl sidrunimahla

1 hakitud küüslauguküüs

0.5 tl Worcesteri kastet

2-3 anšoovisefileed

4-5 sl külmpressitud oliiviõli

soola ja musta pipart

Lisaks:

25 g riivitud parmesani

Valmistamine

Eemalda rooma salatitelt välimised ja katkised lehed ning pese salatilehed puhtaks. Kuivata hoolega. Rebi salatilehed väiksemateks tükkideks ning aseta suurele vaagnale või salatikaussi.

Valmista küüslaugukrutoonid. Lõika ciabatta vms nisuleib paksudeks viiludeks. Edasi on kaks varianti. Kui ahi sees on, siis rebi saiaviilud tükkideks, nirista peale oliiviõli ning puista hakitud küüslauku peale. Küpseta ahjus krõbedaks, lase jahtuda. Kui ahju (sees) ei ole, siis prae saiaviilud kuumal pannil õlis kuldseks. Hõõru veidi jahtunud leivaviilud poolitatud küüslauguga üle. Lõika või murra väiksemateks tükkideks.

Valmista salatikaste. Selleks haki küüslauk ja anšoovisefilee hästi peeneks (või peenesta uhmris). Lisa toores munarebu või majonees, Dijoni sinep, sidrunimahl ja Worcesteri kaste ning vispelda kaste ühtlaseks. Nirista vähehaaval juurde oliiviõli, kastet vispliga segades. Maitsesta soola ja pipraga.

Kalla kastet salatilehtedele, puista peale riivitud parmesan ning sega salatilehed kastmega läbi. Lisa salatile küüslaugukrutoonid ja serveeri.

Kui soovid valmistada Caesari salatit kanaga, siis arvesta nelja sööja jaoks kaks kanafileed. Kuna kanafileed kipuvad väga tuimad olema, siis valmista neid järgmiselt. Sega kausis 4 dl vett ja 2 sl soola, aseta kanafileed kaussi, kata kinni ning pane 30 minutiks külmkappi. Siis nõruta ja loputa külma jooksva vee all, patsuta köögipaberiga kuivaks. Lõika kanafileed õhemateks viiludeks, maitsesta soola-pipraga ning prae saadud kanaeskalopid pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lõika viiludeks või tükkideks ja lisa salatile.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Jacob's Creek Merlot

Austraalia lõuna-kaguosast – Barossa orust, McLaren Vale, Padhtaway ja Langhorne Creek aladelt. Osa veinist hoitakse tammevaatides.

Välimus: keskmise sügavusega rubiinpunane.

Aroom: elav ja värske, tunda küpseid ploome ja vürtsikat punast sõstart.

Maitse: Kuiv, kerge, pehme mahlaka maitsega, õrnalt tunda tammevaniljet ja pehme parkaine.

Serveerida: 16-18o C juures.

Tootja: Jacob's Creek
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

sirliiz
postitatud 14.06.2009 09:52

mõnus salat, üks suuri lemmikuid. Huvitav miks ma küll varem selle peale pole tulnud, et ise kokku segada.

nämm
postitatud 05.09.2009 23:27

mina jätan majoneesi v muna kastmest välja ja väga hea,tervislikum ka;)

Peeter
postitatud 11.03.2023 20:41

Kas muna pole tervislik?

Lilitha
postitatud 20.06.2010 23:45

Kastme mõte hea, aga paar muudatust teeksin. Munast võiks kasutada ainult kollast. Esimeses variandis proovisin koos valgega, aga see tegi kastme kuidagi limaseks vms. Ei olnud visuaalset kaunis vaatepilt. Tegin worchesteriga ja see on kindlasti parem kui anshoovis. Lisasin ka kohe kastmele parmesani. Hõõrusin hästi peeneks ja kaste tuli väga hästi välja, arvestades, et see oli esimene kord.

Lihtne Cesar
postitatud 23.11.2010 20:19

Tegin salati, aga lihtsamalt - rooma salati (poes ei olnud) asemel krõmps frillice, ciabatta asemel mitmevilja röstkukkel ja kastet ei teinud ise, Vertigo oma tahtsin proovida. Saialise röstisin lihtsalt rõsteris, lasin jahtuda hõõrusin küüslauguga (lihtsam kui teha ristilõiked küüslaugu pinnale). Tulemus valmis 5 minutiga, maitses vägagi gurmeelikult :)

Kerz
postitatud 03.12.2010 22:52

Kastet tegin kahekordselt, muidu jäi kangesti kuiv (vist oli salatipoolist natuke paljuvõitu). Tulemus - lihtsalt fantastiline! Olen väga väga meeldivalt üllatunud. Nii lihtne teha ja väga maitsev! See hakkab meie toidulauda ilmselt tihti katma :)

Meringue
postitatud 17.05.2011 22:41

Nüüdseks olen seda salatit juba korduvalt teinud ja alati väga rahule jäänud! Sarnaselt Kerzile kulub meil ka kastet alati kahekordselt (st teen sama koguse kastet, aga kahele inimesele ühe suure salatipea jaoks). Olen proovinud nii majoneesi kui munaga ja mulle isiklikult meeldib majoneesiga versioon rohkem. Samuti olen tavaliselt poole parmesanist otse kastmesse seganud ning anžooviste asemel u 1 tl Worcesteri kastet lisanud. Igal-juhul on tegu tõesti maitsva Caesari kastmega, mida ei anna võrreldagi enamike poes (ja kohati ka restoranides) pakutavatega.

Liina
postitatud 18.08.2011 21:24

olen kastet teinud nii toore muna, kui majoneesi baasil, vahel anšooviste ja teinekord lihtsalt topeltkoguse Worcesteriga, mõlemat pidi on keele alla viinud.

Carmen
postitatud 02.01.2013 17:49

Mina lisasin 300 g. kirsstomateid kahh :)

Piret
postitatud 17.10.2013 21:03

Väga maitsev salat! Tegin kanalihaga ja tomatit lisasin ka.

Karima
postitatud 11.01.2014 17:45

juba 2 päeva naudin seda :D

merle
postitatud 10.12.2014 19:37

väga hea,ja ansooviseid ei JÄTA kohe indlasti ära,super kaste ja salat ka

Hexy
postitatud 01.03.2016 11:45

Väga maitsev salat. Lisasin salatisse kirsstomateid ja kanafileed. Kastet ei teinud ise vaid ostsin Gourmet Clubi oma, väga maitsev.

Kägu
postitatud 30.04.2016 21:35

Olen ise teinud, väga hea tuleb!

Urve Kalda
postitatud 03.05.2016 17:36

Hea salat..

Marika52
postitatud 15.12.2016 19:22

suur lemmik, aga olen ka tomatit pannud