Ciabatta (põhiretsept)

Kogus
4 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

500 g durumnisujahu

20 g värsket pärmi

3.5 dl käesooja vett

2 tl soola

napp tl sidrunhapet

Valmistamine

Sega 250 g nisujahu, pärm ja vesi kausis ühtlaseks tainaks. Kata rätikuga ning lase 30 minutit kuni 1 tund kerkida.

Sega ülejäänud jahu, vesi, sool ja sidrunhape kerkinud tainasse. Lase uuesti kahekordseks kerkida (1-2 tundi).

Kummuta tainas jahusele lauale ning jaota neljaks. Vormi need piklikeks nelinurkadeks ning tõsta õlitatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Lase sooja ahju või radiaatori lähedal veel 45 minutit kerkida.

Küpseta 220-kraadises ahjus 25 minutit, kuni leivad on kerkinud ja kergelt pruunistunud.

Võta ahjust välja ja lase metallrestil jahtuda.

NB!
Esimesel korral ära tainast väga kaua kergita - 30 minutist kuni 1 tunnist täiesti piisab ja siis kerkib tainas hiljem paremini!

Retsept on BBC Good Foodi veebilehelt (LIVE, Paul Hollywood). Pildi tegi GEA.

LISA KOMMENTAAR

Risto
postitatud 11.11.2005 20:03

Proovisin. Väga lux. Võiks taignamassile suts oliivõli ja mõnda maitset (basiilik, päiksekuivatatud tomat) juurde lisada.

Kristiina
postitatud 17.03.2009 21:42

Kui suured leivad sellest tulevad?

Aurora
postitatud 19.03.2009 21:53

Väga hästi õnnestus.

Kätlin
postitatud 03.11.2009 14:26

Mida mõeldakse kõva nisujahu all? Kas kõrgeima sordi nisujahu sobib?

Pille @ Nami-nami
postitatud 03.11.2009 19:27

Kõva nisu ehk durumnisu. Ent võid proovida ka k/s nisujahuga.

e
postitatud 02.03.2010 02:35

mul segadus, kas seda tainast tuleb sõtkuda ka või mitte?

Pille @ Nami-nami
postitatud 02.03.2010 10:18

Ei, otseselt sõtkuda pole vaja - tainas on natuke liiga lödi selle jaoks!

Hexy
postitatud 09.07.2010 13:48

Hea

angela
postitatud 13.03.2011 18:04

Minul ei õnnestunud:-( Tegin 2x koguse tainast. Panin 1/2 tavalist nisujahu ja 1/2 mitmeviljasegujahu kuna durumjahu suurest Prismast leidnud. Küll, aga meenub, et Pitsajahu sisaldas 50% durumit.Sai tuli pealt liiga paksu koorega, aga seest nätske. Maitse oli ka mittesöödav-hapu, mage- maitsetu! Tahaks ikkagi veel kunagi proovida, ei tea mis läks nihu?

Rebane
postitatud 24.08.2013 00:06

Veekauss ahju põhja! Ilma selleta saab kõva koorikuga kuklid. Veekauss keeva veega ahjus ja saad ciabattad.