500 g durumnisujahu
20 g värsket pärmi
3.5 dl käesooja vett
2 tl soola
napp tl sidrunhapet
Sega 250 g nisujahu, pärm ja vesi kausis ühtlaseks tainaks. Kata rätikuga ning lase 30 minutit kuni 1 tund kerkida.
Sega ülejäänud jahu, vesi, sool ja sidrunhape kerkinud tainasse. Lase uuesti kahekordseks kerkida (1-2 tundi).
Kummuta tainas jahusele lauale ning jaota neljaks. Vormi need piklikeks nelinurkadeks ning tõsta õlitatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Lase sooja ahju või radiaatori lähedal veel 45 minutit kerkida.
Küpseta 220-kraadises ahjus 25 minutit, kuni leivad on kerkinud ja kergelt pruunistunud.
Võta ahjust välja ja lase metallrestil jahtuda.
NB!
Esimesel korral ära tainast väga kaua kergita - 30 minutist kuni 1 tunnist täiesti piisab ja siis kerkib tainas hiljem paremini!
Retsept on BBC Good Foodi veebilehelt (LIVE, Paul Hollywood). Pildi tegi GEA.
Proovisin. Väga lux. Võiks taignamassile suts oliivõli ja mõnda maitset (basiilik, päiksekuivatatud tomat) juurde lisada.
Kui suured leivad sellest tulevad?
Väga hästi õnnestus.
Mida mõeldakse kõva nisujahu all? Kas kõrgeima sordi nisujahu sobib?
Kõva nisu ehk durumnisu. Ent võid proovida ka k/s nisujahuga.
mul segadus, kas seda tainast tuleb sõtkuda ka või mitte?
Ei, otseselt sõtkuda pole vaja - tainas on natuke liiga lödi selle jaoks!
Hea
Minul ei õnnestunud:-( Tegin 2x koguse tainast. Panin 1/2 tavalist nisujahu ja 1/2 mitmeviljasegujahu kuna durumjahu suurest Prismast leidnud. Küll, aga meenub, et Pitsajahu sisaldas 50% durumit.Sai tuli pealt liiga paksu koorega, aga seest nätske. Maitse oli ka mittesöödav-hapu, mage- maitsetu! Tahaks ikkagi veel kunagi proovida, ei tea mis läks nihu?
Veekauss ahju põhja! Ilma selleta saab kõva koorikuga kuklid. Veekauss keeva veega ahjus ja saad ciabattad.
Ciabatta (põhiretsept)