500 g kondiga veise rinnatükk
10 väikest punast peeti
0.5 kapsast
1 porgand
1 sibul
4 kartulit
2-3 sl kontsentreeritud tomatipastat
3-4 küüslauguküünt
40 g searasva
20 g soolapekki
1 roheline paprika
2-3 loorberilehte
soola ja musta pipart
maitse järgi sidrunhapet
vett
Keeda lihast kuni paari liitri veega puljong ja tõsta liha välja. Koori 5-6 peeti ja lõika kangideks või riivi jämeda riiviga. Pane hautamisnõusse, lisa searasv ja 1 sl tomatipastat. Vala juurde paar klaasi puljongit ja hauta nõrgal tulel kaane all (noori peete hautae 15 minutit, vanu vähemalt kolmveerand tundi).
Ülejäänud peedid koori või pese harjaga hoolikalt puhtaks, riivi ja pane keedunõusse. Vala juurde klaasitäis puljongit ja lase ägedal tulel keema tõusta. Jahuta ja kurna. Saadud tõmmis lisa boršile supi keetmise lõpus.
NB! Ilusa punase värvuse säilitamiseks ja ka supi maitsestamiseks tuleb mõlemal juhul lisada peedile ka noaotsatäis sidrunhapet.
Puhastatud porgand, petersell ja sibul lõika ribadeks, kuumuta vähese võiga ja lisa hautatud peedile 10 minutit enne hautamise lõppu.
Keevasse puljongisse pane suurteks tükkideks lõigutud kapsas, kooritud kartulid ja seemnetest puhastatud paprika. Kui puljong hakkab uuesti keema, siis lisa hautatud peet.
Veerand tunni pärast lisa maitseained ja maitsesta soola ja suhkruga. Keeda vaiksel tulel 20-30 minutit.
Viis minutit enne keetmise lõppu lisa ülejäänud tomatipasta, väikesed pekikuubikud ja searasvaga pastaks hõõrutud küüslauk.
Enne lauale andmist lisa boršile peeditõmmis ja lihatükid. Lase korraks keema ja siis tõmba pliidiservale paarikümneks minutiks seisma. Selle aja jooksul saab borš õige maitse.
Serveeri hapukoorega.
Peeter Kardi retsept ilmus ajalehes Postimees 25.10.1997, pildi tegi DAGRIS.
proovitud ja väga väga hea supp tuli :)
Ostsin 10 peeti, kooritult ikka üle kahe kg kokku! 3-st liitrist puljongist ei jätkunud, pidin lahjendama - maitsev ikka, aga lahja! Küsige kadunud Kardilt, kui ta naermise lõpetab, kui raske on 10 peeti!?
Ukrainas tehakse sealihast ning venemaal veiselihast. Õppige ajalugu natuke...
Vaidleksin vastu, ukrainas tehakse veiselihast ja venemaal sealihast
Ukraina borš
Peeter Kardi retsept.