4 sl purustatud küüslauku
4 sl värskelt pressitud laimimahla
1 sl mahedamaitselist paprikapulbrit
2 tl uhmris peenestatud vürtsköömneid
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
0.5 tl soola
1 kg lõhefileed
Hautise jaoks:2 sl oliiviõli
2 suurt sibulat
2 suurt paprikat (nt punane ja oranž/kollane)
4 suurt lihatomatit
400 g kookospiima
suur peotäis värsket koriandrit
1 sl palmiõli
Serveerimiseks:keedetud riisi
hakitud värsket koriandrit
Sega marinaadiained omavahel parajalt suures kausis.
Eemalda kalafileelt väikesed luud. Lõika filee suurteks tükkideks, u 4-5 cm. Pane kalatükid marinaadi sisse, kata kauss kinni ja lase vähemalt 2 tundi jahedas maitsestuda. (Soovitatavalt 4-5 tundi).
Hautise valmistamiseks valmista ette köögiviljad. Paprikad lõika pooleks, eemalda seemned ja lõika paprika ribadeks. Tomatid lõika pooleks ja seejärel viiludeks. Sibulad koori, poolita ja lõika viiludeks.
Kuumuta suurel kõrgel kaanega pannil või potis õli. Lisa sibul, paprika ja tomat, maitsesta soola-pipraga ning prae aeg-ajalt segades 10 minutit, kuni köögiviljad kergelt pehmenevad.
Nüüd puista pannile hakitud koriander, siis tõsta kalatükid koos marinaadiga kõige peale. Lisa lusikatäis palmiõli* ja kookospiim. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pann kaanega ning lase roal tasakesi podiseda 30-40 minutit.
Serveeri farofa või riisiga, peale puista veel koriandrit.
* Minul palmiõli kodus polnud ja roog maitses ka ilma väga-väga hästi. Aga autentsema versiooni jaoks võiks palmiõli (azeite-de-dendê) siiski lisada.
Moqueca ehk brasiilia kala-kookosehautis
Moqueca on aromaatne ja maitsekas kalahautis Põhja-Brasiiliast Bahia piirkonnast, mida enamasti tehakse valge kalaga. Siin aga lõhega versioon (Moqueca de Salmao), mis mugandatud Elise blogist.
Tüüpiliseks lisandiks on maniokijahust farofa, aga hästi sobib ka valge riis!