10-15 koorimata kartulit
5-6 keedetud muna
1-2 värsket kurki ja/või
2-3 keskmist sibulat
400-500 g laste- või muud head keeduvorsti
Soovi korral veel:4 koorimata keskmist porgandit
konservitud rohelisi herneid
Kaste:500 g hapukoort
500 g majoneesi
hakitud tilli murulauku, sibulapealseid, peterselli
soola ja musta pipart
Keeda kartulid ja porgandid eelmisel päeval soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase täielikult jahtuda - samal päeval kiiruga keedetud kartulitest ei tule mingi õige salat!
Salati tegemiseks koori keedetud kartulid ja porgandid ning haki väikesteks kuubikuteks. Lõika keedetud jahtunud munad väikesteks kuubikuteks või suru kahvliga katki. Haki kurk väikesteks kuubikuteks. Haki sibul või porru hästi peeneks (soovi korral leota hakitud sibulat veidi külmas vees, see pehmendab maitset). Haki vorst pisikesteks kuubikuteks.
Kaste tuleks eraldi kausis valmis segada. Sega hapukoor ja majonees omavahel. Lisa hakitud tilli, sibulapealseid, soola ja pipart (mida suvisem aeg, seda rohkem lisan maitserohelist). Kalla kaste salatiainetele ning sega õrnalt läbi.
Enne serveerimist lase salatil umbes 2-4 tundi sahvris maitsestuda.
PS: Mõned väidavad, et konservherned ajavad salati kiiremini hapuks, nii et neid lisa vaid koheselt söödavale salatile.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
ei olnud nii ammu teinud, seetõttu maitses ikka väga hästi
hea!
Ma armastan kartulisalatit. Ja see on viimasepeal salat.
Miks on hea sibulat külmas vees leotada?
Tekstis on kirjas ju.
Mina kasutan külmutatud herne-porgandi segu aurutatuna ja ei ole veel tähele pannud, et salati hapuks teeks. Porgandi hakkimise vaev jääb ka ära :)
hapuks teeb konservhernes, mite lihtsalt hernes. Veel teeb salati kiiresti hapuks ka värske tomat ja mugulsibul.
Muna on hea jämeda riiviga salatisse riivida :)
Meie peres on kartulisalatis alati olnud reeglina ainult kartul, muna, vorst (maitseks lisaks keeduvorstile vahel ka sinki või suitsuvorsti), hapu~/marineeritud kurk ja hernes, kusjuures viimased kaks on valikulised ja tihti vaid garneering. Õuna, porgandit ja sibulat ei pane me kunagi (keedetud porgand on lihtsalt vastik ning õun ja sibul krõmpsuvad ebameeldivalt), mistõttu tundub alati nii kummastav lugeda või kuulda, kuidas osad inimesed kõiksugu juurikad salatisse kühveldavad...
Ma ei ela enam sünnitajale ja vahel harva teen seda salatit. Kui aga teen,siis suure portsu nii et ikka jätkub ;)))-terve maja lõhnab selle järgi ja tuleb lapsele meelde!
Ei noh tegelikult ei tohi esmine kord väga hoogu minna kui sa seda hapukoort sinna liiga palju viskad rikub ju selle ära ja vorst ei peagi väga pikk olema ju...
See retsept on hea vaadata, et midagi ei läheks meelest sisse panna. Aga värsket kurki ma ei pane iial. See annab mu meelest imeliku kõrvalmaitse :)
Tegin Padjaklubis naiste grilliohtul, koigile maitses väga. Siin Pohjamaal sellist kartulisalatit ei tehta nagu Eestis
Kasutaja LIINA on kunagi (2010) sellise pildi saatnud:
Aitäh retsepti eest! Arvutasin ümber umbes 40 inimesele ja siinsetest kogustest oli palju abi!
Kartul, muna, värske kurk, marineeritud kurk, lihakas lastevorst, õun, konserviherned, hapukoor, sool, natuke pipart.
Mina lisan jôhvikaid ja ôunu ka! :)
hea
Kui sulle kurk või porgand ei meeldi siis ära inise siin, JÄTA LIHTSALT PANEMATA.Klassikaline kartulisalat lihtdalt sisaldab neid.
Väga hea on salatisse peenikese riiviga riivida värsket kapsast juurde- annab sellise mõnusa värske ja mahlase maitse, eriti just talvel, kui muidu värsket vähevõitu.
Väga hea! Lapsepõlv tuli meelde, maitses nagu vanaema tehtu :)
good!
Ja veel hea on lisada suitsuvorsti, teeb asja maitsvamaks!
Loputa konservherned külma veega läbi ja midagi ei tee nad hapuks. Hea salat süüakse enne ära ju :)
Mine panen ka natuke Põltsamaa sinepit. Annab maitset juurde :-)
????????????
Kartulisalati retsept on perenaise nägu. See on püha ja koostisosade kohta vaidlust ei peeta:)
Kuna salat on minevikus hapuks läinud, lisan hapukurgi enne serveerimist
Minu kartulisalatisse käib lisaks eelmisel päeval koorega keedetud kartulile, värske kurk, keeduvorst (olen kasutanud ka M&M pitsakatte singikuubikud), kuumsuitsu valge kala (skumbria on intensiivsema maitsega, heik vähem intensiivsega, head mõlemad), keedumuna (hakin kahvliga peeneks litsudes), majonees+ hapukoor :)
Kasutan aastakümneid vaid kodumaist Tarplani provansaal majoneesi, maailma parim! Selleta pole salatil õiget maitset.
On suur vahe kas ostad Hellmanns majoneesi Tallinast või Soomest. Kui Hesingis käin ostan alat sealt majoneesi kaasa. Siin on müügil poola kräpp. VABANDAN. Proovi ja võrdle siis mõistad. Ma pole miski peps toidu suhtes aga nii kahjuks on. Asenduseks sobib siin müüdav Heinz majanees, aga see pole originaal Hellmansiga ikkagi võrdne.
Minu hea sõbranna salat oli alati maitsvam kui minu oma, kuigi koostisained olid samad. Ja teate, mis tegi selle paremaks.... veidi suhkrut! Nüüd lisavad paljud minu tuttavad kartulisalatisse ka veidi suhkrut.
Õnneks ei pea midagi käsitsi hakkima.
Airi, kartuleid ju ikka peab :)
Tere! Kas oskab keegi öelda, et mitu kilo salatit sellest retseptist umbes saab? Tänud!
Ca 5 kilo ehk? Kastet on juba kilo jagu. Ühesõnaga, palju :)
Super salat
Kartulisalat
Avastasin, et Nami-Namis ei olegi veel tavalise eestimaise kartulisalati retsepti. Loomulikult on igal perenaisel oma retsept, aga siin on üks variant, mida võib siis vastavalt soovile täiendada ja kohandada.
NB! Kui serveerin kartulisalatit viinerite kõrvale, siis salatisse vorsti ei pane!
Vahendid hakkimiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.