2 sl oliiviõli
1,5 kg lambaliha
0.5 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
3 peenestatud küüslauguküünt
3 sl kreeka punast veiniäädikat
400 g konservitud purustatud tomateid
1 dl punast veini
50 g võid
500 g kooritud šalottsibulaid
2 sl kontsentreeritud tomatipastat
4 sl hakitud siledalehelist peterselli
Lõika lambaliha u 3 cm kuubikuteks.
Kuumuta oliiviõli paksupõhjalises haudepotis ning pruunista liha jaokaupa ümberringi. Kui liha pruunistub, lisa loorberilehed, kaneel, muskaat, nelk, vürtsköömned ja küüslauk ning kuumuta, kuni vürtsid lõhnama hakkavad.
Lisa äädikas ning kuumuta 3-4 minutit. Lisa tomatikonserv ja punavein ning niipalju vett (u 5 dl), et liha oleks just kaetud. Maitsesta, lisa või ja jaota sibulad lihale. Raputa potti, kata fooliumiga ja seejärel kaanega. Tõsta pott 150-kraadisesse ahju ning küpseta umbes 2 tundi, kuni lambaliha on hästi pehme.
Võta pott ahjust välja, lisa tomatipasta ja petersell ning maitsesta uuesti.
Serveeri kohe. Kõrvale sobivad näiteks munanuudlid riivitud kefalotiri või pecorino juustuga, keedetud riis või krõbedakooreline nisuleib.
Väga maitsev lambalihahautis! Natuke kohandasin retsepti - liha (neck fillet of lamb) oli mul 1,2 kg (st sibulatega vahekorras 2:1, mitte 3:1), purustatud tomatid panin kõige täiega sisse ning veiniäädika asemel panin rohkem veini, kuna külmikus oli poolik pudel. Köök lõhnas imeliselt, liha oli nii-nii mure ja sibulad mõnusalt suussulavalt hapukad, kõrvale sõime krõbedat nisuleiba. Mmmmmm..</br> Ja ka selle ettenähtust väiksema lihakogusega oleks 6 inimest vabalt söönuks saanud.</br> Kuna mul ei ole Edinburghis korralikku ahjus küpsetamiseks sobivat haudepotti (Le Creuset vms), siis ei olnud Stifado nii tummine, kui mulle oleks meeldinud. Järgmine kord hautan rooga umbes tund aega pliidi peal kaanega potis ja siis kallan ahjuvormi ning küpsetan ahjus lõpuni, siis peaks veelgi parem jääma. </br>
Stifado ehk kreeka lihahautis
Traditsiooniliselt valmistatakse stifadot ulukilihast, sibulaid ja liha võetakse võrdsetes kogustes. Siin retseptis on sibulaid vähem ja lihaks kasutatakse noorlammbast (kaela- või turjatükk). Sobib hästi kevadpühade lauale.